DF-top: Her er grundene til vores nedtur

Hvis man spørger DF-topfolkene, så er der en lang række af årsager til, at partiet ved onsdagens folketingsvalg mistede 21 mandater i forhold til 2015.

Ifølge Peter Skaarup, gruppeformand i Dansk Folkeparti, var det primært partiets dårlige meningsmålinger under valgkampen, der havde gjort det svært for DF at få fokus på partiets mærkesager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det kunne næsten lyde, som om DFerne var blevet instrueret grundigt i, hvordan svaret skulle lyde, når journalisterne spurgte.

I hvert fald var det den samme plade om partiets historiske nedsmeltning, der blev sat på grammfonen, uanset hvem af DFerne Berlingske bad om at forklare årsagen til den markante tilbagegang ved valget.

De dårlige meningsmålinger havde fået for stort fokus, og de havde gjort det svært at få lov at tale om partiets politik, lød det.

»Klimatosserne« havde fået for stor magt, blev det tilføjet.

Og så havde Socialdemokratiet jo stjålet partiets retorik på flere områder, påpegede de fleste.

Hvorvidt der var blevet begået fejl i valgkampen, ville derimod ingen tale om.

»Tja«, »det er muligt«, og »det må vi tale om en anden dag«, lød nogle af svarene på netop dét spørgsmål.

Men faktum er, at mens store dele af det politiske danmarkskort i 2015 var farvet gult, er den gule farve ikke længere at finde nogen steder på kortet efter onsdagens valg. Dansk Folkeparti fik blot 8,73 procent af stemmerne mod partiets 21,1 ved sidste valg.

»Rigtig, rigtig meget klima«

Ifølge gruppeformand, Peter Skaarup, er der ingen tvivl om, at partiet nok »med rekordvalget i 2015 nåede loftet«, men han mente, at de dårlige meningsmålinger var hovedårsagen til partiets nedtur, for de gjorde det umuligt at komme igennem med partiets budskaber:

»Så vi skal nok også blive bedre til at fortælle om vores resultater.«

Kristian Thulesen Dahl til Dansk Folkepartis valgfest i Snapstinget på Christiansborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl mente ikke, at partiet havde været »dygtige nok til at afstemme vælgernes forventninger« efter valget i 2015.

»Nogle af dem, jeg har mødt, og som jeg tror er skiftet til nogle af de andre partier, har haft troen på, at vi nærmest kunne gå på vandet efter valget i 15. Men jeg har måtte sige, at vi fik et rigtig godt valg, men vi kunne ikke diktere, hvad de andre partier skulle sige.«

Tidligere har ældrepolitik været en sikker vindersag for DF, men denne gang er det ikke lykkedes partiet at sætte dagsordenen på det område, forklarede partiets ældreordfører, Jeppe Jakobsen.

»Danskerne ville have rigtig, rigtig meget klima. Og vi havde et realistisk og fornuftigt take på klimapolitik, men det var ikke det, danskerne ville have. Men det vinder man ikke mandater på,« sagde han og tilføjede:

»Jeg ville gerne have haft muligheden for at tale om ældrepolitik, men når jeg har villet tale om det, så er debatten altid startet med, hvorfor vil I ikke gøre mere for klimaet«.

Ikke alene - men ensom

8,7 procent af stemmerne blev det til, da stemmerne var talt op. Meget langt fra de imponerende 21,1 procent af stemmerne, som partiet hentede i 2015.

En historisk tilbagegang, der ikke er set siden 70erne, da både Venstre og Socialdemokratiet oplevede noget lignende.

Det var derfor på mange måder symbolsk, at teksten til »You’ll never walk alone« blev delt ud til gæsterne ved DFs valgfest, inden partiformand Kristian Thulesen Dahl ankom.

For sangen, der er blevet udødeliggjort som fodboldholdet Liverpool FCs hymne, er én lang påmindelse om, at selv om det er svært, selv om alt håb synes ude, skal man fortsætte og holde hovedet højt. Så skal det hele nok gå, og man vil aldrig gå alene.

Og det er muligt, at DFerne ikke vil gå alene, men der bliver markant færre af dem i Folketinget.

Partiet, der i går havde 37 mandater, vil i næste valgperiode have 16 mandater.

Der er begået fejl

Flere af partiets folketingsmedlemmer ville sige, at der er begået fejl i partiet, men hvad de fejl konkret er, ville de ikke sige.

EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, sagde, mens han var på vej fra Christiansborg, at han ikke ville udlægge diverse fejl, og at det måtte klares internt og i ledelsen.

Og partiets markante udlændingeordfører Martin Henriksen sagde, at »noget da bestemt er gået galt. Men det skal vi ikke konkludere eller evaluere på nu«.

Martin Henriksen på valgaftenen - han mister formentlig sin plads i Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Men selv om partiet altså har mistet 21 mandater, var alle enige i, at Kristian Thulesen Dahl er den rette mand til at genrejse Dansk Folkeparti fra det historiske valgnederlag, som Dansk Folkeparti led onsdag aften.

»Ingen tvivl om det,« sagde Martin Henriksen, der »lidt endnu er partiets udlændingeordfører« og sagde, at han faktisk betragtede det som »en fornærmelse, at du overhovedet nævner det. Kristian er den bedste formand for partiet. Vi står fast, og vi står bag vores formand«.