Derfor skal blå partier frygte Nye Borgerlige

Nye Borgerlige vil stjæle stemmer fra stort set alle partier i blå blok. Det mener Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, der spår om en svær fremtid for Konservative i en ny – og mere fragmenteret politisk virkelighed.

ARKIVFOTO: Peter Seier Christensen og Pernille Vermund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Mens Indenrigsministeriet arbejder på højtryk for at få optalt de 20.000 underskrifter, der forventes at sikre Nye Borgerliges deltagelse ved et kommende folketingsvalg, forbereder Venstre og de øvrige borgerlige partier sig på en ny og mere uforudsigelig virkelighed i blå blok.

Sådan lyder meldingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der mener, at gårsdagens nyhed om et opstillingsparat Nye Borgerlige i særdeleshed bør vække panderynker hos de Konservative. Et parti, der længe har levet en skyggetilværelse i bunden af meningsmålingerne.

Det helt centrale spørgsmål er dog, om Nye Borgerlige i sidste ende kan være med til at styrke - eller svække - den borgerlige højrefløj.

Hvad betyder tilgangen af et nyt borgerligt parti for blå blok som helhed?

»Umiddelbart vil det skabe mere rod og ravage i blå blok, hvis der bliver udskrevet valg i dag, fordi kampen om vælgerne bliver endnu hårdere. Der vil være partier i blå blok, som med nogen bekymring bør følge med i, hvordan det kommer til at gå Nye Borgerlige i meningsmålingerne, fordi de ikke selv har nogen interesse i at tabe yderligere stemmer. I den forstand bliver Nye Borgerlige en helt afgørende faktor i forhold til det folketingsvalg, der kan blive en realitet i løbet af ganske kort tid,« siger Thomas Larsen.

»Det helt store spørgsmål er så, om blå blok vil blive svækket af Nye Borgerliges tilgang. Der kan i virkelighedens ske to ting. I rød blok håber man på, at Konservative bliver så svækkede, at de lige præcis ikke klarer spærregrænsen, og at Nye Borgerlige måske heller ikke gør det. Det vil nemlig betyde, at der opstår noget stemmespild og dermed en svækkelse af blå blok, hvis der bliver udskrevet valg. Men der er også den mulighed, at Nye Borgerlige forstærker den dagsorden omkring udlændingepolitikken og asylpolitikken, som rigtig mange vælgere er optagede af – og som derved vil kunne være med til at styrke blå blok ved et folketingsvalg.«

Hvad betyder for det for Konservative?

»Når jeg siger, at der er visse partier i blå blok, som ser på det her med en vis bekymring, så tænker jeg primært på Konservative. De er i en historisk presset situation, hvor de er uhyre sårbare over for nye konkurrenter. Og det er klart, at Nye Borgerlige ikke skal tage særlig mange vælgere fra Konservative, før de Konservative står og stirrer direkte ned i afgrunden og i yderste konsekvens vil risikere at ryge ud af Folketinget ved et valg. Så hvis man skal se på, hvor dramaet er allermest fortættet i blå blok, så er det i forholdet mellem Konservative og Nye Borgerlige,« siger Thomas Larsen.

Hvad betyder det for Venstre?

»Venstre har bestemt heller ikke brug for nye konkurrenter på den borgerlige bane i øjeblikket. Partiet ligger på et meget lavt og skuffende niveau i meningsmålingerne og har ikke lyst til at miste yderligere procentpoint til Nye Borgerlige. Så partiets tilgang til dansk politik bliver også en faktor for Venstre,« siger Thomas Larsen.

Hvad betyder det for Liberal Alliance?

»Hvis vi ser på Liberal Alliance, så bliver det også interessant at se, om Nye Borgerlige med deres forholdsvis liberale økonomiske politik også vil kunne tiltrække sig nogle vælgere, men umiddelbart tror jeg ikke, det vil komme til at ske. Jeg tror snarere, at det er de øvrige partier, der har grund til at frygte Nye Borgerlige – og det gælder i særdeleshed Konservative«, siger Thomas Larsen.

Hvad betyder det for Dansk Folkeparti?

»Billedet er lidt mere komplekst, hvis vi kigger på forholdet mellem Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. På den ene side vil Dansk Folkeparti selvfølgelig være bekymrede, hvis Nye Borgerlige kan tage nogle af deres stemmer og mandater. På den anden side ved jeg også, at der er flere i DF’s ledelse, der egentlig ser det som ganske positivt, at der kommer ét parti til, som vil være med til at styrke deres dagsorden og forstærke fokusset på udlændinge- og asylpolitikken. Så i den forstand kan det faktisk være en styrke for DF, at der kommer et ekstra parti, der kan være med til at gennemføre endnu mere vidtgående stramninger på området.«