Dansk Folkeparti ser positivt på Løkkes sundhedsreform

Regeringens støtteparti er positivt indstillet over for det omfattende udspil til en sundhedsreform, som regeringen har præsenteret onsdag.

»Jeg synes, det ser positivt ud. Der er mange gode takter,« siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, om regeringens udspil til en sundhedsreform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er som udgangspunkt ikke lagt i kakkelovnen til omfattende politiske armlægninger, når regeringen skal forsøge at finde et flertal for den sundhedsreform, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede onsdag.

Ifølge Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, ser det realistisk ud at nå til enighed om hovedparten af elementerne i udspillet.

»Jeg synes, det ser positivt ud. Der er mange gode takter og mange af de ting, jeg selv har ønsket ved en reform,« siger Liselott Blixt, der understreger, at hun endnu ikke har læst sig igennem hele udspillet, men har fulgt præsentationen af det.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen var flankeret af finansminister Kristian Jensen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som afløste økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille fra samme parti, fordi han var syg, børne- og socialminister Mai Mercado (K), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V), da udspillet blev præsenteret på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet onsdag formiddag.

Her forklarede statsministeren, at han håbede, at der kunne landes en aftale inden et kommende folketingsvalg. Den ambition finder Liselott Blixt ikke urealistisk, og hun håber, at de borgerlige partier kan gå til valg på en reform.

»Nu ved vi jo ikke, hvornår han udskriver valg – det kan være til juni, og så har vi god tid. Men jeg håber, at vi får god tid til at sikre, at borgerne ved, hvad det er, den her reform går ud på, fordi det er noget, vi kommer til at gå til valg på,« siger hun.

Sundhedsudspillet fra regeringen rummer en lang række tiltag. Overordnet vil der bl.a. blive etableret 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber, der ifølge ambitionen skal styrke samarbejdet mellem sygehuse, kommuner og de praktiserende læger.

Regionerne skal omdannes til fem sundhedsforvaltninger, som skal ligge, hvor regionerne er i dag – det vil sige i Aalborg, Viborg, Vejle, Sorø og Hillerød.

De nye sundhedsforvaltninger skal ledes af en bestyrelse på seks personer, som udpeges af regeringen. De seks personer skal have erfaring fra sundhedssektoren og stærke kompetencer inden for drift, anlægsprojekter og it.

Et af medlemmerne udpeges efter indstilling fra kommunerne, og ét medlem udpeges på baggrund af forslag fra patientforeningerne.

Liselott Blixt vil ikke spekulere i, hvorvidt Dansk Folkeparti vil kunne sætte et større aftryk på sundhedspolitikken fremover gennem nye poster.

»Jeg synes, vi har haft stor indflydelse. Jeg synes, jeg har gjort meget for sundhedspolitikken på Christiansborg. Vi har rådmænd og formænd og mange, der sidder ude i både regioner og kommuner, så jeg synes, vi har sat et stort aftryk, og jeg tror ikke, det bliver hverken mere eller mindre,« siger hun.

Regeringen lægger samtidig op til, at kommunerne overtager opgaverne inden for det specialiserede socialområde samt specialundervisning af børn og voksne.

Det er Dansk Folkeparti i udgangspunktet ikke parat til at støtte.

»Det bliver vi nødt til at se på.«