Danmarks forsvarsminister: Donald Trumps tilbagetrækning kan give Islamisk Stat »arbejdsro«

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) frygter konsekvensen, hvis amerikanerne trækker sig ud af Syrien – både for kurderne og Islamisk stat.

»Nu har vi Tyrkiet mod nord, Iran mod øst og Assad mod vest, og jeg frygter, at det bliver en hård tid for kurderne,« siger Claus Hjort Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når USAs præsident, Donald Trump, trækker de amerikanske styrker ud af Syrien, kan det ifølge Danmarks forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), få alvorlige konsekvenser.

»Præsident Trumps beslutning om at trække amerikanerne ud kan give ISIL (Islamisk Stat i Irak og Levanten, red.) arbejdsro til at reorganisere styrkerne og dermed mulighed for et comeback,« siger forsvarsministeren.

Meldingen fra den amerikanske præsident faldt onsdag, ligesom præsidenten efterfølgende i et tweet fastslog, at »vi (USA, red.) har besejret ISIS i Syrien, (hvilket var) min eneste grund til at være der«.

Beslutningen bekymrer Claus Hjort Frederiksen, der ikke er enig i, at Islamisk Stat er overvundet.

»Det, der er vundet, er, at ISIL ikke længere har kontrol med et bestemt geografisk territorium, som har været finansieringskilde til deres terrorvirksomhed rundtom i verden og i Europa. De har været i stand til at røve fra og beskatte befolkningen, og den mulighed er nu taget fra dem, men ISIL som krigere er ikke bekæmpet,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Han uddyber, at der fortsat befinder sig »cirka 30.000 ISIL-krigere i Syrien samt 5.000 europæiske fremmedkrigere«.

Amerikanernes tilbagetrækning får dog ingen indflydelse på det danske engagement i krigen mod Islamisk Stat.

Det danske bidrag er uændret

Ifølge forsvaret har Danmark på nuværende tidspunkt intet materiel eller mandskab udstationeret i Syrien. Der er dog fortsat udstationeret et »kapacitetsopbygningsbidrag« i blandt andet Irak på op mod 180 personer fordelt på stabsopbygning, et kirurghold, radarudstyr samt et C130J Hercules-transportfly med tilhørende besætning.

Forsvarsministeren lægger vægt på, at dette bidrag ikke vil ændre sig.

»Vi er der for at bistå de irakiske sikkerhedsstyrker, så de kan klare sig selv, og vi er blevet bedt om at blive der længere,« siger han.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA)

»Den amerikanske beslutning har heller ikke i første omgang operative konsekvenser for den danske tilstedeværelse.«


Spørger man udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), mener han, at USA fastholder engagementet i Irak.

»Derfor har den amerikanske beslutning heller ikke i første omgang operative konsekvenser for den danske tilstedeværelse,« siger ministeren til Ritzau og uddyber:

»Vi fortsætter, fordi det er helt afgørende, at vi ikke giver ISIL mulighed for at vende tilbage.«

Tilbage i Forsvarsministeriet er man imidlertid bekymret over tilbagetrækningens konsekvenser for en af »hovedkræfterne« i bekæmpelsen af terrorbevægelsen.

Forsvarsministeren påpeger, at den amerikanske tilbagetrækning skaber en situation i Syrien, som især kan presse de kurdiske tropper, der er involveret i konflikten. Tidligere har kurderne fået støtte fra amerikanerne.

»Nu har vi Tyrkiet mod nord, Iran mod øst og Assad mod vest, og jeg frygter, at det bliver en hård tid for kurderne,« siger Claus Hjort Frederiksen:

»De er fantastisk modige og har oplevet kæmpe tab i kampen mod ISIL. Når amerikanerne trækker sig ud, bliver de overladt til deres egen skæbne.«