Danmark åbner mere end ventet: »Fornuften vandt over frygten«

I nat faldt en ny aftale om genåbning på plads, og den endte større end forventet. Her er de første politiske reaktioner.

 
Den 23. marts præsenterede Mette Frederiksen en langsigtet genåbningsplan for Danmark. Efter nattens forhandlinger er planen dog blevet fremrykket. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Genåbningsplanen, der blev færdig lidt over midnat natten til fredag, er større og mere vidtgående end ventet, og det vækker begejstring hos en række partiledere.

»Fornuften vandt over frygten. Dystre forudsigelser holdt ikke stik. Mere åbnes end først planlagt,« skriver Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.

Partierne blev enige om, at forsamlingsloftet skal hæves fra fem til ti personer indendørs og fra ti til 50 personer udendørs. Det skal træde i kraft 21. april, altså onsdag i næste uge.

Samme dag vil der blive åbnet for indendørs servering på restauranter med fremvisning af coronapas. Også udendørs servering åbner på onsdag, men her er der til gengæld ikke krav om coronapas. Seneste udskænkning er klokken 22, og der skal holdes lukket fra 23 til klokken 5.

Ifølge De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, går det nu »den rette vej«.

Da forhandlingerne var slut, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark er i en »gunstig position«:

»Vi kan nu fremrykke store dele af genåbningen til næste uge. Det skyldes, at vi står i en gunstig position i Danmark. Når vi har kunnet lavet en større genåbning end ventet, så skyldes det, at vi har kontrol over smitten, vi har intensiv testning og sekventering og mulighed for lokal nedlukning.«

Den 21. april må 80 procent af afgangselever møde i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser. Dog vil det i første omgang kun omfatte Nordjylland, Østjylland, Vestjylland, Sydjylland, Fyn og Vest- og Sydsjælland, fordi smitten her er lavere end i hovedstaden. Pia Olsen Dyhr (SF) er tilfreds:

Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen sagde efter pressemødet ifølge Ritzau, at aftalepartierne er »gået til kanten af myndighedernes anbefalinger«.

»Heldigvis har vi det redskab, at vi mødes igen om to uger, så vi kan følge med i, hvordan smitten udvikler sig. Vi vil stadig være partiet med håndspritten, der siger stop, stop, hvis det igen stikker af,« sagde hun.

Også store indkøbscentre og stormagasiner, museer, kunsthaller og biblioteker åbner som allerede planlagt 21. april. Og et andet støtteparti til regering er godt tilfreds. Det skriver Sofie Carsten Nielsen fra De Radikale:

Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance havde håbet på mere genåbning.

»Selvfølgelig vil jeg ønske, at vi kunne åbne en del mere allerede nu. Droppe mere formynderi og flere restriktioner. Særligt så jeg gerne, at Fitness og indendørsidræt også kunne åbne næste uge,« skriver han på Facebook.

At deltage i forhandlingerne om genåbningen af Danmark er et smertefuldt job, men det er et fædrelandsnyttigt job....

Posted by Alex Vanopslagh on Thursday, April 15, 2021

Aftalen blev indgået af alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige. Få et overblik over genåbningen her.