CEPOS: De Radikales skattelettelser hæver skattetrykket med 1,4 milliarder kroner

De Radikale lægger i sit nye økonomiske udspil op til skattelettelser, både for erhvervslivet og private. Men ifølge tænketanken CEPOS får danskerne præcis det modsatte.

Sofie Carsten Nielsen, politisk leder hos De Radikale, til partiets sommergruppemøde på Fanø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Radikale er netop kommet med et økonomisk udspil, hvor de blandt andet vil hæve grænsen for, hvornår man skal betale topskat.

Men selvom udspillet lægger op til skattelettelser, gør det faktisk det modsatte ifølge den borgerlig-liberale tænketank CEPOS.

»Samlet set øger De Radikale OECDs højeste skattetryk med 1,4 mia. kroner, blandt andet fordi de indfører flyafgift, reducerer rentefradrag og øger boligskatten for pensionister,« siger cheføkonom i tænketanken Mads Lundby Hansen.

»Det er kritisabelt, at de Radikale hæver skattetrykket og derudover tilfører den offentlige sektor 22.500 medarbejdere. I forvejen har vi det højeste antal offentligt ansatte i Danmarks historien. Siden Mette Frederiksen er kommet til, er der kommet 34.000 ekstra offentligt ansatte,« tilføjer han.

Ifølge CEPOS' udregninger vil De Radikales skatteudspil give skattelettelser for omkring fem milliarder kroner gennem lavere indkomstskatter, tre milliarder gennem ændrede rammevilkår for virksomhederne og 400 millioner kroner ved at sænke el- og elvarmeafgifterne. Samlet lægger det op til skattelettelser for 8,4 milliarder kroner.

Til gengæld vil partiets økonomiske udspil resultere i skattestigninger for 9,8 milliarder kroner. Heraf fem milliarder kroner ved at ændre rentefradraget og 2,9 milliarder ved at indføre afgifter på fly og diesel.

Udregningerne fra CEPOS kom, efter De Radikale tidligere onsdag præsenterede sin 2030-plan.