Bertel Haarder vender på en tallerken: »Jeg er rystet over nogle af historierne«

Venstre-politikeren Bertel Haarder har efter at have læst 79 personers vidnesbyrd om sexisme skiftet holdning til #MeToo.

 
Rosa Lund er én af flere politikere på Christiansborg, der har været udsat for sexisme. Hør hendes historie her. Produktion: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før mente han, at sexismedebatten havde taget overhånd, men nu har Venstres Bertel Haarder (V) ændret holdning.

Holdningsskiftet kommer efter, at Politiken lørdag bragte 79 vidnesbyrd om sexisme i dansk politik. Det skriver Information.

De 79 vidnesbyrd er indsamlet af en initiativgruppe på fire kvinder, der også har indsamlet 322 underskrifter til et opråb om sexisme og krænkelser i dansk politik.

Der er tale om korte beretninger og eksempler på krænkelser, som eksempelvis at have »oplevet af få en finger stukket op i skridtet af et mandligt folketingsmedlem« og »overdrevent klask« i bagdelen af en ældre tillidsmand.

»Jeg er rystet over nogle af historierne,« siger Bertel Haarder til Information.

79 vidnesbyrd fra tidligere og nuværende medlemmer af politiske partier, der har oplevet krænkelser, har nu fået Bertel Haarder til at skifte holdning i forhold til sexisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Omfanget af historierne har gjort indtryk på Bertel Haarder, der nu mener, at det er godt, at der bliver gjort noget ved problemerne. I forhold til spørgsmålet, om han stadig mener, at #MeToo er gået over gevind, svarer Bertel Haarder;

»Nej, ikke efter det, jeg nu har hørt. Vidnesbyrdene har gjort indtryk. De har gjort indtryk,« siger han til Information.

Bertel Haarder har ellers tidligere udtalt, at sexismedebatten er gået over gevind, da han bakkede partifællen Inger Støjberg op, efter hun i sidste uge skrev et Facebookopslag, hvor hun udtrykte, at #MeToo-snakken havde taget overhånd.

»Nu har jeg jo gået rundt herinde i 40 år, og jeg har hørt om et eller andet, men jeg har ikke oplevet noget som helst,« siger Bertel Haarder, som har været medlem af Folketinget siden 1975.

»Hvorfor er det en nyhed, at Støjberg siger, at nu skal det ikke gå over gevind. Det har hun da ret i,« sagde Haarder i Torsdag til Ritzau.

På trods af holdningsskiftet mener Bertel Haarder stadig, at Inger Støjbergs opslag var misforstået, og fastholder, at opslaget ikke skulle ses som et udtryk for at Støjberg bagatelliserede sexismedebatten.