Bent Winther: »Mette Frederiksen bevæger sig ud på dybt vand«

Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, vurderer det politiske spil, der vil opstå i kølvandet på annonceringen af en afstemning om EU-forsvarsforbeholdet.

Den danske forsvarsforbehold skal nu til afstemning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et bredt flertal i Folketinget har søndag aften indgået en historisk aftale om et »nationalt kompromis om dansk sikkerhedspolitik«.

Aftalen betyder blandt andet, at det danske forsvarsforbehold skal til afstemning 1. juni i år.

Og en sådan afstemning giver faktisk god mening, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther:

»Det  giver masser af mening at bruge krigen i Ukraine og den store usikkerhed, den har skabt, som anledning til at ophæve forsvarsforbeholdet. Men det er også en risikabel færd, Mette Frederiksen begiver sig ud i. Det kan meget vel blive et nej, og så er muligheden lukket måske i ti år,« siger Bent Winther og fortsætter:

»Nej-siden vil hævde at det er kynisk at skræmme danskerne ind i et tættere EU-samarbejde midt i en krig, at det handler om dansk selvbestemmelse, og at samarbejdet udvikler sig, så vi reelt ikke ved, hvad vi stemmer ja til. Og ultimativt vil det blive påstået, at danske Jens’er kan sendes i krig af EU. For Morten Messerschmidt er en afstemning en gave. Han er virkelig på hjemmebane i EU-stoffet og har tidligere vist, at han kan få vælgerne bag sig, når det gælder EU-modstand,« lyder det.

Mange danskere er i tvivl

En ny Gallup-undersøgelse fra Berlingske viser, at 42 procent af danskerne bakker op om en afskaffelse af forbeholdet, men også, at mange er i tvivl.

Det betyder ikke, at det bliver en formssag.

»Der er i dag stor opbakning i målingerne til at ophæve forsvarsforbehold. Men det var der også forud for afstemningerne om euroen i 2000 og en del af retsforbeholdet i 2015. Alligevel endte de med et nej.«

»Danskerne er store tilhængere af NATO, og forsvarssamarbejdet i EU er sekundært og kan blive opfattet som noget, der holder amerikanerne ude. Især franskmændene er meget optaget af en stærk europæisk identitet på forsvarsområdet. Og det vil mange være imod,« vurderer Bent Winther.

Han understreger, at et opgør med et forbehold faktisk går imod, hvad statsministeren tidligere har sagt.

»Endelig taler ophævelsen af forsvarsforbeholdet imod det, hun tidligere har sagt, nemlig at de danske forbehold er selve grundlaget for dansk Europa-politik,« siger Bent Winther og fortsætter om afstemningen, som et springbræt til en valgkamp:

»En afstemning inden sommer betyder, at Mette Frederiksen har en mulighed for at bruge en sejr som platform for et folketingsvalg. Et nej betyder, at hun kan håbe på, at vælgerne har glemt det ved et sent valg om et år.«