Barbara Bertelsens to kasketter vækker stor forargelse: »Mette Frederiksen bliver nødt til at tage stilling«

Det holder på ingen måde, at Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, skal være med til at ansætte en ny direktør, der skal afgøre hendes egen skæbne efter minskandalen. Sådan lyder meldingen fra Venstre og Liberal Alliance.

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, har ifølge Minkkommissionen »begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirkning til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det møder nu hård kritik, at Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, selv er med til at ansætte den direktør, der skal afgøre hendes videre skæbne.

Berlingske kunne lørdag fortælle, at Barbara Bertelsen selv er involveret i den proces, der skal føre til ansættelsen af en ny øverste chef i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Det er selvsamme styrelse, der skal behandle det videre forløb i de ti personalesager om helt centrale embedsmænd. Det sker efter den sønderlemmende kritik i Minkkommissionens beretning, hvor det blandt andet vurderes, at ti embedsmænd undervejs i minksagen begik tjenesteforseelser i en grad, så de kan stilles til ansvar for det.

Men fordi ansættelsen af den nye direktør i styrelsen skal godkendes af regeringens ansættelsesudvalg, der består af statsministeren og finansministeren, som rådgives af deres respektive departementschefer, er Barbara Bertelsen formelt involveret i ansættelsen af den nye direktør.

»Alle fornuftigt tænkende mennesker ville sige, at hun formentlig vælger en, der sørger for, at det ikke får så store konsekvenser. Og ja, det gør hun formentlig. Det viser bare hvor vanvittigt alting er med denne regering. Men man lægger ikke mærke til det, for det er bare en ny vanvittig ting oven i alle de vanvittige ting, som begyndte, da regeringen tiltrådte,« siger Ole Birk Olesen, medlem af Granskningsudvalget for Liberal Alliance.

Liberal Alliances Ole Birk Olesen mener, at den siddende regering er så »vanvittig«, at man har vænnet sig til sager som denne, hvor Barbara Bertelsen skal være med til at ansætte en ny direktør i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. En styrelse, der skal afgøre hendes skæbne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Han mener, at det er forkert, at den videre proces overhovedet i første omgang er lagt over i en styrelse. Det er et udtryk for, at Mette Frederiksen fralægger sig sit ansvar som statsminister, påpeger Ole Birk Olesen.

»Mette Frederiksen kan ikke bare lægge det over til en styrelse. Hun bliver nødt til selv at tage stilling til, om hun kan have tillid til sin departementschef eller ej. Hvis jeg var statsminister, ville jeg ikke have det, og jeg ville ikke have brug for at putte det over i en styrelse.«

Lige for loven

De nye oplysninger vækker også forargelse hos Granskningsudvalgets formand, Sophie Løhde fra Venstre. Hun kalder det »dybt problematisk« og hæfter sig især ved, at embedsmænd i FE-sagen blev hjemsendt på baggrund af en mistanke, der »senere viste sig grundløs«, mens de ti embedsmænd i minksagen fortsat kan gå på arbejde.

»Naturligvis kan Statsministeriets departementschef ikke deltage i ansættelsen af den nye direktør i Medarbejder- og kompetencestyrelsen, der skal rådgive regeringen om en personalesag mod hende selv. Det burde faktisk sige sig selv,« siger Sophie Løhde og uddyber:

Venstres Sophie Løhde mener, at det siger sig selv, at Barbara Bertelsen er inhabil i sagen om ansættelsen af en ny øverste chef i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

»Embedsmænd er ligesom alle andre lige for loven, og derfor skal ingen have hverken bedre eller dårligere behandling, fordi de er Mette Frederiksens tætte samarbejdspartnere, og fordi statsministeren ikke er i stand til at erkende egne fejl og ansvar for, at hun har brudt loven og groft vildledt befolkningen og Folketinget.«

Den nuværende direktør i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, Signe Friberg Nielsen, annoncerede i maj, at hun ville gå på pension 1. august. Samtidig er styrelsens vicedirektør på barsel, hvorfor en kontorchef fra Skatteministeriet midlertidigt er konstitueret som vicedirektør, indtil en ny direktør til styrelsen findes.

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, har på Twitter også tilkendegivet sin holdning til sagen.

Statsministeriet er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.