Antallet af unge hjemløse er faldet for første gang i 12 år

Færre unge ender på gaden, herberg eller i varmestuer end tidligere, viser ny opgørelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i 12 år falder antallet af unge hjemløse efter mange års konstant stigning.

Det viser en ny opgørelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).

Der er omkring 350 færre unge hjemløse mellem 18 og 29 år i landet end for to år siden og det samlede antal hjemløse er kommet ned på knap 2.000.

- Når hjemløsheden langt om længe er faldet lidt blandt de unge, skyldes det formentlig, at en del kommuner har sat tiltag i gang for hjemløse unge, for eksempel med skaffe boliger og give social støtte, siger seniorforsker Lars Benjaminsen fra Vive i en pressemeddelelse.

Det er positivt at antallet af unge hjemløse er faldet, mener socialminister Astrid Krag (S), men antallet er ifølge hende stadig for højt.

- Hver tredje hjemløs er ung, og det er alt, alt for mange unge, der lever på gaden i stedet for at være godt på vej i livet, siger Astrid Krag til Ritzau.

Ifølge ministeren er det en "falliterklæring" for det danske samfund, hver gang en ung ender på gaden, på herberger og natvarmestuer eller på sofaen hos venner, bekendte eller familie - som tallene dækker over.

- Vi bliver nødt til at have en stærkere indsats, hvor vi er nødt til at erkende, at det er forskellige grupper, man har med at gøre, siger Astrid Krag.

Særligt peger hun på, at man bør sætte ind tidligt.

- Det handler om at holde hånden under velfærden og sætte tidligt ind, når et barn eller en ung får psykiske problemer, siger Astrid Krag.

/ritzau/