Anders Samuelsen får kras kritik for billede på Instagram: »Hvad er det her?«

De Konservative undrer sig højlydt over udenrigsminister Anders Samuelsen, der på flere sociale medier har delt et billede, hvor det ser ud, som om han ryger. Især fordi ministeren slet ikke ryger i virkeligheden. Børnerådet advarer mod at sende signaler, der kan få børn til at ryge mere.

Udenrigsminister Anders Samuelsen får kritik for at posere med et billede med en cigaret i munden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Anders Samuelsen er kommet i gevaldig modvind for et opslag på de sociale medier.

På Facebook, Instagram og Twitter har Liberal Alliances leder delt et sort-hvidt, modellignende billede af sig selv, hvor han holder en cigaret op til munden.

I opslaget skriver han, at det i dag er to år siden, at Liberal Alliance gik i regering, og at »det er blevet til to-tre ikkeinhalerede smøger plus en masse skattelettelser, mere frihed, mere frit valg, masser af arbejde, færre arbejdsløse, flere i job, et mere liberalt Danmark. Og jo – også nogle slag og nederlag undervejs«.

Men billedet medfører nu kritik og borer sig samtidig ind i en højaktuel politisk diskussion og finanslovsforhandlingerne på Christiansborg.

Her diskuterer man blandt andet, hvordan man kan få færre, især unge, til ikke at ryge, og om priserne på cigaretter skal sættes op.

Med sit opslag går Samuelsen i den forkerte retning og er med til at legitimere rygning hos unge, lyder kritikken fra blandt andre de Konservatives sædvanlige gruppeformand, Mette Abildgaard, der i øjeblikket er på barsel.

»Hvad er det her?« spørger Mette Abildgaard i et opslag på Twitter, hvor hun har delt billedet af den rygende Samuelsen.

»I Danmark er cigaretreklamer forbudt, hvilket formål tjener smøgen her? At se cool ud? At provokere? Dumt!« fortsætter hun.

Du kan se opslaget her. Artiklen fortsætter nedenfor.

Advarsel fra Børnerådet

Mette Abildgaard skriver desuden, at hun ikke forstår, hvorfor LA »ikke politisk vil være med til at forhindre, at 40 børn hver dag starter med at ryge?«

Med det hentyder hun til, at Liberal Alliance – modsat de Konservative – ikke vil være med til at hæve cigaretprisen til 60 kroner, og at tal fra Kræftens Bekæmpelse har vist, at 40 færre børn og unge hver eneste dag begynder at ryge.

Samtidig har en helt ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen med hjælp fra Statens Institut for Folkesundhed vist, at en prisstigning på en pakke cigaretter fra netop 40 til 60 kroner vil føre til et fald i unges rygning på 75 procent.

Rygning koster hvert år 13.500 danskere livet, og opslaget ærgrer derfor formand for Børnerådet Per Larsen, der henviser til kampen for at få unge til at lade være med at ryge.

»Jeg synes, at man skal tænke rigtig grundigt over, hvilke signaler man sender,« siger Per Larsen.

Mens de Konservative vil have prisen på cigaretter hævet til 60 kroner, har Venstre endnu ikke taget stilling. Dansk Folkeparti har været imod at hæve prisen på en pakke cigaretter, men har indvilget i gradvist at hæve prisen til 45 kroner i 2025.

Socialdemokratiet har tidligere været tøvende over for at hæve prisen, men har åbnet for drøftelser, hvis regeringen kommer med et udspil. I stedet har Mette Frederiksens parti foreslået at indføre et krav til butikker om, at cigaretter ikke må være synlige.

Finansminister Kristian Jensen (V) sagde torsdag i sidste uge, at politikerne er nødt til at tage med i overvejelserne, at mange unge desværre begynder at ryge, bl.a. fordi cigaretter er relativt billige i Danmark.

»Har du stadig ondt i maven?«

Anders Samuelsen har ikke ønsket at kommentere sit billede. Men han indledte en heftig diskussion med Mette Abildgaard på både Twitter og Instagram.

Her påpeger Samuelsen, at Abildgaard ikke har læst teksten til billedet, hvor han skriver, at han ikke inhalerer, og så deler han et link til et Facebook-opslag, som Abildgaard selv lavede i begyndelsen af 2016.

Her delte hun et billede af en pose slik og skrev, at hun fik bland-selv-slik til aftensmad efter en lang dag på Marienborg.

»Har du stadig ondt i maven (eller samvittigheden) efter dengang, du stolt lagde et billede op af en skål slik, som du nød som aftensmad – og endda spiste resten til morgenmad. Fy, fy, skamme, skamme,« skriver Samuelsen til den konservative ordfører.

Mette Abildgaard: »Er det dit bedste svar, Anders? At skyde tilbage frem for at forsvare dig selv? Hvorfor står du med en cigaret på billedet, når du ikke engang ryger? Er det et tilfælde? Er billedet opstillet? Hvad signalerer smøgen? Hvorfor svarer du mig ikke bare?«

Anders Samuelsen: »Fordi jeg er liberal – og tror på det personlige ansvar, ansvarlige unge, oplysning og alt andet end ulidelig politisk korrekthed på andres vegne alt imens man selv propper sig med slik – og endda håner dem der blev vrede på dig over at være et dårligt forbillede.«

Mette Abildgaard: »Jeg har vidst ramt et ømt punkt. Det er også fair at skyde tilbage. Men det fritager dig ikke fra ansvar. Du er et kæmpe forbillede for mange unge, det, synes jeg, forpligter. Mærkeligt at posere med en smøg, når man ikke engang ryger.«

Anders Samuelsen: »Nope. Du ramte helt ved siden af. Go' dag«.

Efterfølgende har Mette Abildgaard været forbi Udenrigsministeriet med en fredspibe til Anders Samuelsen. Hun har ikke ønsket at stille op til interview.