Alvorlig kritik hagler ned over Karsten Hønge: Uærligt, forkasteligt, fup og grotesk pinligt

Topfigurer i flere af Folketingets partier angriber nu SF og Karsten Hønge, efter han har takket nej til sit mandat til Europa-Parlamentet. Hønge gør grin med vælgerne, og hans opførsel kan være med til at øge politikerleden, lyder det. SF-toppen erkender, at sagen har været dårligt håndteret.

SFs politiske ordfører, Karsten Hønge, får nu hård kritik for at sige nej til den plads i Europa-Parlamentet, han sikrede sig ved søndagens valg. Her ses han til valgdebat og uddeling af pølser sammen med Morten Messerschmidt og Inger Støjberg på Brønshøj Torv torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Moralsk forkert. Grotesk. Vælgerbedrag. Uærligt.

SF og politisk ordfører Karsten Hønge kommer nu under voldsom beskydning fra ledende kræfter i en række af Folketingets øvrige partier, som mener, at partiet i uhørt omfang puster til politikerleden på et meget alvorligt tidspunkt.

Årsagen er, at Karsten Hønge har valgt at takke nej til sit mandat til Europa-Parlamentet, selv om han ved valget søndag fik knap 20.000 personlige stemmer, og selv om han flere gange tidligere har sagt, at han ville gøre det stik modsatte.

I stedet vil Hønge lade sit mandat gå videre til Kira Marie Peter-Hansen for selv at gå efter at blive valgt til Folketinget ved valget 5. juni.

Gruppeformand hos regeringspartiet Det Konservative Folkeparti Mette Abildgaard mener, at sagen er »dybt skadelig for demokratiet«, og at SF og Hønge har »været voldsomt uærlige over for vælgerne«.

»Havde jeg stemt på ham, ville jeg føle mig til grin. Det er en moralsk forkert beslutning, de har truffet.«

Hun mener, sagen kan føre til en farlig glidebane.

»Skulle vi så stille Poul Schlüter op for at trække en masse stemmer og så komme bagefter og sige, at han altså nok er for gammel til at tage imod mandatet?« siger Mette Abildgaard.

I slutningen af juli sagde Karsten Hønge til Politiken, at »det er klart«, at han vil forlade Folketinget og blive medlem af Europa-Parlamentet, hvis han opnåede valg, og at han i givet fald ville være »tillidsmand for dem, der er i klemme«.

Det samme sagde han til TV 2:

»Hvis jeg skulle være så heldig at blive valg ind i EU, så bliver jeg jo nødt til at vælge, ja. Og så er det selvfølgelig det mandat, jeg vælger.«

Men da det efter søndagens europaparlamentsvalg viste sig rent faktisk at blive tilfældet, valgte Hønge efter noget betænkningstid og et møde med den øvrige SF-ledelse at takke nej til mandatet.

»Han har jo talt usandt«

Ifølge de Radikales stedfortrædende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, understreger det alvoren.

»Han har jo talt usandt over for vælgerne og stukket folk blår i øjnene,« siger hun:

»Men jeg er allermest ærgerlig over, hvordan det smitter af på os andre. Som om det er sådan, politikere opfører sig. Han tegner et billede af, at vi ikke tager demokratiet alvorligt. Vi har problemer nok med, at folk ikke har tillid til os, og dét der slår os bare tilbage til start.«

Hun kalder Hønges ageren for »tarvelig« og »uordentlig«:

»Jeg synes helt grundlæggende, at det er forkasteligt.«

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, mener, at en sådan opførsel »er med til at undergrave tilliden til de folkevalgte«.

»Det er totalt vælgerbedragerisk og grotesk pinligt for SF, og det bør straffes af vælgerne,« siger han.

»Man foregøgler vælgerne, at her kan man stemme på en god, frisk, aktiv SFer, som i øvrigt er kendt i forvejen for sit arbejde i Folketinget, og da valget så er overstået, tager han ikke imod pladsen. Det går simpelthen ikke. Det kan man ikke være bekendt.«

Samme linje har Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, som kalder sagen »alvorlig«.

»Man skal ikke bede danskerne om deres stemme, medmindre man vil bruge den. Det er at drive gæk med demokratiet, og det afslører, at det her har været et fupkandidatur,« siger hun.

Venstres gruppeformand, Karen Ellemann, mener, at »det er at gøre grin med vælgerne«, og i hendes øjne er SFs ageren »ikke folkestyret værdigt«.

»Vi burde alle sammen udvise den respekt for demokratiet, at vi rent faktisk har kandidater på listen, som helt oprigtigt ønsker at blive valgt,« siger hun.

I 2016 forlod Ulla Tørnæs (V) sin plads i Europa-Parlamentet før tid, da Lars Løkke Rasmussen (V) tilbød hende en ministerpost. Men Karen Ellemann mener ikke, at Venstre dermed har gjort sig skyldig i det samme som SF.

»Jeg mener overhovedet ikke, at det kan sammenlignes. Ulla blev valgt, drog til parlamentet og havde sit virke der i næsten to år, inden hun blev kaldt hjem, fordi hun skulle udpeges som minister.«

Alternativets gruppeformand, Carolina Magdalene Maier, mener, at det er en sag mellem SF og partiets vælgere:

»Men hos os ville det ikke være foregået sådan. Vi mener ikke, det ville være i god ånd med demokratiet.«

Også Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), mener, at SFs ageren kan øge politikerleden.

»Det her er simpelthen ikke fair. Folk betror en deres stemme, og den stemme skal man bruge og være stolt af,« siger hun.

DF stod med samme situation i 2007, hvor Mogens Camre sagde nej til sit mandat i Folketinget for i stedet at fortsætte i Europa-Parlamentet.

Efterfølgende fik Camre med Kjærsgaards udtryk »jordens største skideballe«, ligesom han blev straffet ved aldrig igen at kunne blive opstillet for partiet til Folketinget.

»For det duer bare ikke. Det er uanstændigt, uanset hvem der gør det,« siger Pia Kjærsgaard.

Hønge: »Det er sgu' da noget lort«

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra Karsten Hønge, men til B.T. siger han om situationen, at »det er sgu da noget lort«:

»Jeg forstår godt, at folk knurrer og siger: »Den er ikke til topkarakter«. Det ville jeg også selv tænke.«

SFs gruppeformand, Jacob Mark, erkender, at partiet ikke har håndteret situationen ordentligt.

Han fortæller, at de i SF ikke havde nogen idé om, at partiet kunne komme i nærheden af to mandater, da Karsten Hønge blev opstillet. SF har i dag ét medlem af Europa-Parlamentet, Margrete Auken, der er blevet genvalgt.

Jacob Mark mener, at SF skulle have gjort det mere tydeligt, hvad der var Hønges førsteprioritet, da det stod klart, at den prekære situation kunne opstå.

»Vi har ikke haft nogen som helst intentioner om at føre nogen bag lyset, og vi havde ikke forudset den her situation, som er kommet meget bag på os. Men set i bagklogskabens lys, skulle vi have sagt det her mere tydeligt. Det giver jeg mine kollegaer ret i.«

Er det noget så sjældent som en undskyldning?

»Det er i hvert fald en klar erkendelse af, at det her kunne vi have håndteret bedre, og at det ikke er det kønneste, SF har lavet.«

Er det ikke en demokratisk alvorlig situation, at så mange har stemt på ham, men at han siger nej til mandatet?

»De, der har stemt på Karsten, har også stemt på SF. Kira kommer til at kæmpe for de samme sager. Derfor er jeg overbevist om, at når folks forståelige frustration har lagt sig, vil folk se, at deres stemme bliver brugt på en god måde.«

Kan du fuldstændig afvise, at det her bare var et smart træk for at få flere stemmer?

»Ja, det kan jeg.«

Kan du forstå, hvis nogen tænker, at det var det?

»Ja, det kan jeg godt.«

Er det ikke alvorligt?

»Jo, det er det. Det er også derfor, jeg har meget travlt med at tale med journalister og forsøge at være ærlig omkring, at det her kunne vi have gjort bedre. Jeg tror, det er meget vigtigt, at man er ærlig og ikke forsøger at gemme sig,« siger Jacob Mark.