Paul »Monster« Kagame

At forhandle med præsident Paul Kagame er det samme som at forhandle med et monster. Så klart lyder det fra Kagames tidligere stabschef, som kender præsidenten særdeles godt. Både fra deres opvækst og fra tiden i militæret under folkedrabet.

Når Danmark forhandler med præsidenten i Rwanda, så forhandler man direkte med et monster. Det mener den tidligere topembedsmand, Theogene Rudasingwa, der har kendt præsidenten personligt igennem et helt liv. Arkivfoto: Simon Wohlfahrt/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Theogene Rudasingwa er tidligere topembedsmand i Rwanda. I 2005 måtte han flygte fra landet, fordi han ikke kunne stå inde for Paul Kagames styreform.

I dag lever han i eksil i USA. Han frygter stadig for sit liv, hvis han vender tilbage til sit hjemland.

Adspurgt til asylsamarbejdet mellem Danmark og Rwanda har Rudasingwa én bøn:

»Please, please don’t do it.«

Han mener, at når Danmark direkte forhandler med præsident Paul Kagame, forhandler de med et monster. Og Theogene Rudasingwa kender Kagame særdels godt.

De er vokset op sammen, har været i hæren sammen, og Rudasingwa har haft en central rolle i Kagames regering.

Berlingskes journalist Hans Skovgaard Andersen har talt med Rudasingwa. Og i dagens udgave af podcasten »Pilestræde« tegner de sammen et portræt af den danske regerings forhandlingspartner Paul Kagame.

 

Følg Pilestræde på mobil