En lillebitte mælketand ændrer vores historie

Fundet af en tand fra fortiden i en fransk grotte har ændret på menneskets historie. Den viser nemlig, at homo sapiens er ankommet 10.000 år tidligere til Europa, end vi først troede. I »Pilestræde« fortæller arkæologen Trine Kellberg Nielsen om betydningen af det opsigtsvækkende fund.

En lille, knækket mælketand blev i begyndelsen af i år fundet i den franske Mandrin-grotte. Selvom tanden er lille, har den stor betydning for vores opfattelse af, hvordan homo sapiens kom til Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Matthieu Rondel/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vores generelle viden om, hvordan neandertalere og mennesker af slægten homo sapiens har færdedes generelt, er meget lille. Der er perioder på flere tusinde år, hvor vi intet ved. Derfor er det også ekstra stort, når der gøres nye fund, som det nu er sket i den sydfranske Mandrin-grotte.

»Det ændrer på vores forståelse af, hvornår homo sapiens bevægede sig rundt i Europa,« siger Trine Kellberg Nielsen der er arkæolog og lektor ved Aarhus Universitet..

I grotten har forskere fundet en 54.000 år gammel, lille, knækket mælketand fra en homo sapiens. Det placerer det moderne menneske 10.000 år tidligere i Europa, end vi hidtil har troet.

I dagens udgave af podcasten »Pilestræde« forklarer Trine Kellberg Nielsen, hvorfor fundet af tanden rokker ved vores forståelse af, hvem og hvordan vi var engang.

Følg Pilestræde på mobil