Stor rosébegivenhed er tilbage – og otte andre festivaler, der er på vej til København

AOK
Oplevelser

Efter et par stille somre er festivalerne tilbage i København, og de næste par måneder er der både kultur, gastronomi og design på programmet. Der er flere gamle kendinge, men også nyheder. AOK har samlet ni af de bedste i maj og juni.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi behøver ikke vente på de store festivaler i juli. Allerede i næste måned går det løs i København.

Her er ni festivaler i maj og juni, som både kan stille sulten, tørsten og trangen til kultur.

1

Smørrebrøds-battle og »grillmekka«

Igen i år afholder Tivoli sin egen gastronomiske festival, Tivoli Food Festival. Den varer i 18 dage med et program, der spænder over vidt forskellige madoplevelser. Her kan man blandt andet deltage i stor ølsmagning på Plænen, nyde pop-up med den kendte amerikanske NoMad Bar, »grillmekka« med helstegte dyr (Foto: Lina Ahnoff) og smørrebrøds-battle med Adam Price.

Er der kageglade medlemmer af familien, er der mulighed for at afprøve konceptet »sukkerbanko« med Markus Grigo og Mette Blomsterberg eller betragte slikkjoler designet af Søren Le Schmidt. Det endelige program er klar sidst på ugen, men allerede nu er det muligt at få et overblik på tivoli.dk.

 

2

Den om natur og videnskab

Der er også guf til hjernen de næste måneder, når festivalen Bloom stiller skarpt på natur og videnskab. Det foregår som altid i Søndermarken, og på årets program er blandt andre den amerikanske science fiction-forfatter Kim Stanley Robinson, hjerneforskeren bag bogen »The Gendered Brain«, Gina Rippon, og de to antropologer Rane Willerslev og James Suzman. Samtidig er den franske synthpop-musiker Oklou med til at sætte liv i de grønne omgivelser.

»Vi skruer op for alt. Mere musik, kunst og litteratur naturligvis krydsbefrugtet med kernen – natur og videnskab,« siger festivaldirektør Svante Lindeburg, som efter to års pause også kan meddele, at festivalen er udvidet med en dag. Det er ganske gratis at deltage. (Foto: Longfei Wang).

 

3

Teater i hele byen

CPH STAGE fylder endnu engang Københavns og Frederiksbergs scener og gader med teater. I løbet af de ti dage, festivalen varer, vil der være både danske og internationale forestillinger krydret med en række foredrag og koncerter.

Festivalen åbner med Helle Helles »I Krydset får de en ny Sofa«, der spilles på Aventy T, mens Birgitte Possings bestseller »Argumenter mod kvinder« danner udgangspunkt for en forestilling af samme navn (foto: Rico Feldfoss).

Der vil også være forestillinger under åben himmel, herunder det prisbelønnede canadiske danseensemble Compagnie Marie Chouinard, som optræder på Bellahøj Friluftsscene.

CPH STAGE har eksisteret siden 2013. Den opstod som et samarbejde mellem fire af Københavns mindre teatre, henholdsvis GROB, Husets Teater, Teater V og Sort/Hvid, som dengang hed Caféteatret.

Læs hele programmet her.

4

Festival stiller skarpt

Den årlige Copenhagen Photo Festival vender tilbage til juni, hvor en overflod af fotoudstillinger er rykker ind på gallerier og museer i både København og Sydsverige. Refshaleøen bliver centrum for festivalen, hvor 10.000 kvadratmeter mark omdannes til en stor udstillingspark.

Her kan man blandt andet opleve soloudstillinger med tre internationale kvinders fotokunst. Vietnamesiske Hien Hoang bidrager med »Asia Bistro – Made in Rice«, hvor hun stiller skarpt på indgroede forestillinger om asiatisk kultur (se foto, taget af Julia Gaes), mens britiske Alexandra Rose Howland præsenterer »Leave and Let Us Go« med hverdagsbilleder, hun har indsamlet blandt indbyggere i irakiske Mosul og sat sammen i collager. Hertil kommer en lang række danske kunstnere, der i løbet af de ti dage, festivalen varer, viser deres værker.

5

Bliv klogere på design

Nok er det primært en festival for branchen, men på »3daysofdesign« er der også masser inspiration at hente for alle, der interesserer sig for møbler og andre typer design. Festivalen finder sted i butikker, showrooms og på regulære udstillinger fordelt over hele byen.

I Odd Fellow Palæet rykker udstillingen »Framing« for eksempel ind med 30 forskellige danske og udenlandske møbelbrands, ligesom »Kongernes Lapidarium« (på fotoet) lægger højtidelige rammer til en udstilling. Der vil også være workshops og debatter om nutidens og fremtidens møbler for alle, der vil et spadestik dybere. Alle arrangementer er gratis at deltage i – dog skal der bookes plads til nogle af dem.

6

Distortion går uden om Nørrebro

Efter en coronapause er Distortion tilbage – dog i en lidt anden form. Når gadefesten igen rykker ind i København, vil den primært foregå på Vesterbro, ved havnen og på Refshaleøen, mens den går helt uden om Nørrebro – til nogle beboeres store lettelse og andres ærgrelse. Onsdag er det området ved Langebro og på Rådhuspladsen, hvor det går løs, mens der vil være mindre arrangementer for voksne og børnefamilier rundt omkring i byen. Torsdag er der fest på Vesterbro. Fredag og lørdag på Refshaleøen.

Med nye aktiviteter håber arrangørerne, at de kan appellere til et bredere publikum. Der vil blandt andet være mere til børn og til voksne over 35 år. Der vil også være en række klubarrangementer, men ikke noget, der kan forveksles med en regulær gadefest, forsikrer arrangørerne bag Distortion i denne artikel.

 

7

Ny festival i Søndermarken

Liam Gallagher, The National og Mikael Simpson er – blandt mange andre – på programmet, når en helt ny festival rykker ind i Søndermarken i juni. Under navnet »Syd for solen« vil der i løbet af tre dage være en lang række koncerter for de 15.000 gæster, der er plads til.

Arrangørerne ønsker blandt andet at skabe en poetisk klang, som passer til Søndermarkens historie, siger en af dem, Nikolaj Thorenfeldt, i et interview til Berlingske:

»Siden Adam Oehlenschläger havde sin daglige gang i parken, har Søndermarken været et sted, hvor folk har kunnet søge fordybelse og gå på opdagelse. Det er det, haven repræsenterer, og det der var tanken, da den blev opført som en del af naturromantikken.«

 

8

Rosé i glasset

For mange er forår synonym med rosévin, og er man nysgerrig på de mange forskellige slags, der findes, er der godt nyt.

I juni er »Copenhagen Rosé Festival« tilbage med et væld af importører, som ikke kun skænker, men også kan fortælle om de op mod 100 forskellige slags vine, der præsenteres i løbet af de to dage i juni.

Denne gang foregår festivalen i The Plant, som ligger på Amager. Konceptet er, at man køber en billet til 359 kroner. Den indeholder i alt 10 smagninger, mens resten kan tilkøbes.

9

Øl i lange baner

Årets store festivalsæson starter med øl – og det i lange baner.

‘Copenhagen Beer Week’ samler bryggerier fra hele landet for at sætte spot på danske bryggerier og øllets ganske store rolle i vores kultur på disse breddegrader.

Ølugen starter Israels Plads, som transformeres til et stort ØlTorv, hvor flere end 30 bryggerier skænker øl.

I løbet af de ti dage, festivalen varer, vil man desuden kunne få øloplevelser på barer, restauranter, museer gallerier og sågar laboratorier i hele byen, skriver festivalen på sin hjemmeside, hvor man også kan se hele programmet.

Copenhagen Beer Week arrangeres af Food Organisation of Denmark og festivalen støttes af en række danske bryggerier.

Læs mere her.