På nyt bryggeri kan man spise og drikke midt i produktionen af øl

Flere bryggerier er rykket ud af København. Det gælder dog ikke ÅBEN, som for nylig slog dørene op i Kødbyen. Fremover kan man spise og drikke midt i produktionen af øl.

Der er både dampe og dufte i bryggeriet ÅBEN i Kødbyen. Her kan man både følge produktionen, drikke en øl og snart spise et måltid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun den lette, sødlige duft af malt, som afslører, hvad der er på færde i Slagtehusgade.

Her er fermenteringstanke og slanger alle vegne. I loftet over baren, midt i rummet og på begge sider af det røde langbord, hvor man fra denne fredag kan slå sig ned med en øl i hånden. Her vil også med jævne mellemrum være mulighed for at spise et måltid mad.

Det er godt et år siden, at bryggeriet ÅBEN overtog en cirka 1.000 kvadratmeter ramponeret hal i den Grå Kødby på Vesterbro. Siden er bygningen blevet renoveret, og arkitekten Søren Pihlmann har taget de indvendige rammer under kærlig behandling. For eksempel blev der bygget en bar ved indgangen, så man kan komme ind fra gaden og drikke en øl direkte tappet fra tanken i loftet.

På fredag udvides serveringsarealet med endnu en bar og borde til servering få meter fra produktionen.

Det røde langbord bliver indviet på fredag, når der er officiel åbningsfest i den store hal i Kødbyen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Man kan kalde det en bryggerioplevelse. Vi er ikke en bar, vi er ikke en restaurant, vi er et bryggeri, men vi har også en bar tilknyttet,« siger Philip Hulgaard, stifter af ÅBEN, som oprindeligt startede i Kolding, hvor der stadig arbejdes med fadlagring af øl.

For mens mange andre bryggerier ser deres snit til at søge billigere kvadratmeter væk fra hovedstaden, er det omvendt her.

»Fordi vi ligger inde i København, kan vi invitere folk ind i produktionen, og de kan spise og drikke mellem de her rustfri ståltanke mellem produktionsudstyret. Det er ikke gemt væk. Hvis du kommer til frokost, vil du se drengene løbe rundt. Det er en del af processen, at du kan høre og dufte produktionen. Men det er stadig bryggeriet, der er hjertet i bygningen,« siger han.

Der bliver eksperimenteret med forskellige smage på bryggeriet, som blandt andet bruger frugter i deres produktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Til næste år åbner en restaurant i lokalet. Indtil det sker, vil der være en række pop up-arrangementer, hvor forskellige spisesteder løbende rykker ind.

»Vi har ikke fundet kokke til den endnu, så indtil videre eksperimenterer vi med forskellige madtraditioner. På sigt er det meningen, at vi skal drive vores egen servering, men øllen har været det vigtigste, så der er vi ikke nået til,« siger Philip Hulgaard, som på forhånd slår fast, at det ikke kommer til at være 'fine dining' med hvid dug og tre slags bestik, men i højere grad 'social dining' med mange små retter eller a la carte.

Her kan spisende gæster snart slå sig ned i ÅBEN i Kødbyen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Det er rå lokaler, det er uformelt. Der skal være plads til, at man kommer herind efter en cykeltur, hvis man har lyst til det, eller at man slår sig ned efter businessmødet i jakkesæt. Der skal være sådan et rum, hvor alle kan føle sig hjemme. Selvfølgelig skal maden passe sammen med øllen, men der kommer ikke en tjener ned og siger: 'Nu har du fået den her fine tournedos, så nu skal du have den her øl til',« siger han.

De gamle slagterlokaler

​De oprindelige klinker er stadig på væggene. Gulvene er også fra gammel tid. Det var netop meningen, at historien om Kødbyen gerne måtte være til stede, fortæller Philip Hulgaard, som spottede hallen i 2019, da han ledte efter et oplagt sted at placere et bryggeri.

»Vi kiggede især på Refshaleøen og i Kødbyen. Helt tilfældigt var der et lokale, som stod tomt og skulle udbydes. Men Kødbyen er jo kommunalt ejet, og man skal gennem en længere proces, så det tog et års tid,« siger Philip Hulgaard, der er uddannet cand.merc.jur., og som har arbejdet med skatteret, inden han i 2016 kastede sig ud i at brygge øl.

»Lige da vi havde overtaget lokalet, blev landet lukket ned af corona, og man tog initiativ til de her udendørs arrangementer i gademiljøet. Så vi blev ringet op for at høre, om vi ville lave noget uden for. Det gjorde vi i en periode. Men målet har hele tiden været, det primært skulle foregå herinde. Det er bryggeriet, der er kernen i det her. Hallen var meget faldefærdig, så siden oktober har vi renoveret og bygget om,« siger han.

Malt er en vigtig ingrediens i ølbrygningen  – og den kan duftes i lokalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Bryggeriudstyret blev leveret i slutningen af marts i år, og her, godt et halvt år senere, er der fuld gang i de store tanke, som gemmer sig i baglokalet, og som man kan se på rundvisninger hver onsdag.

»Det er noget helt særligt at stå i de her gamle slagterlokaler, hvor der har været fødevareproduktion i 100 år. Det er en fantastisk fornemmelse at starte et nyt kapitel i den fortælling,« bemærker Philip Hulgaard, mens han dufter til en håndfuld malt.

»Samtidig er der en stor interesse for Kødbyen blandt turister og københavnere. Det giver mening i forhold til bylivet generelt,« tilføjer han.

Københavnerstang som øl

ÅBEN har eksisteret siden 2017 og er for flere år siden strøget ind på det danske marked – både med deres egne øl og øl udviklet i samarbejde med.

I dag forhandles øllen blandt andet i en række bottleshops, i Magasin og i mere lokale butikker som Kioskh på Sønder Boulevard. Folkene bag driver desuden en bar i Aarhus og en bodega i Roskilde.

»Vores øl er meget eksperimenterende. Vi arbejder med mange stilarter, også nogle hvor folk måske vil sige, at det er i periferien af, hvad man kan kalde øl,« siger Philip Hulgaard og viser en hyldest til det føromtalte byliv, en »Københavner Sour« udviklet i samarbejde med »Ølmand – Vesterbro Bottleshop« og brygget over smagen af isen Københavnerstang.

Nogle øl ligger i periferien af de traditionelle smage, fortæller  Philip Hulgaard, der blandt andet eksperimenterer med ribs og hindbær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»I nogle af vores øl finder man smage som hindbær, solbær, kirsebær og ribs. Frugtøl, der er dybe, røde og syrlige og smager af sommer og sol. Den slags er oplagte at servere for gæster, som egentlig ikke er specielt vilde med øl. Selvom øl kun består af fire grundingredienser, er der så mange muligheder, og det er det, vi leger med. Det handler også om at afsøge, hvad øl kan være,« siger Philip Hulgaard.

Han arbejder sammen med blandt andre Mikkeller, der driver baren og restauranten Warpigs lige om hjørnet. Her ledsages øllen af barbecue.

»Dem skal vi jo heller ikke lægge os lige op ad. Vi vil ramme et segment, som måske ikke har været ølnørder tidligere, men som er hoppet med på bølgen, efter at det er blevet mere mainstream. Det er ikke nødvendigvis folk, der ved, hvad en stout eller IPA er,« tilføjer han.

Philip Hulgaard er medstifter af ÅBEN og med i den daglige produktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

På ÅBEN kommer det dog ikke kun til at handle om at drikke og spise. Planen er, at det skal være et sted med en masse arrangementer fra banko og croquistegning til VM på storskærm.

»Målet er, at det bliver et hus, hvor der sker en masse – omkring øllen. Her skal både være plads det yngre publikum, familier og ældre. I første omgang fejrer vi, at tre års arbejde er ved at være til ende, og at vi nu kan invitere vores gæster til at sidde helt tæt på produktionen. Det ville være underligt at brygge øl her midt i Kødbyen uden at servere dem her,« siger Philip Hulgaard.