Nu rykker julen for alvor ind i København – her er ni gode oplevelser, der kan sparke liv i din uge

AOK
Oplevelser
Guide

København er allerede klædt i pynt, og med første søndag i advent lige om hjørnet bliver der for alvor skruet op for julen i denne uge. Det betyder træer, der skal lyse op, og julemarkeder, der sælger alt fra gaver til kranse og kager. Her er ni gode oplevelser, der kan få dig i julehumør.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom der stadig står november i kalenderen, er julen snart over os, og det kan mærkes i København, hvor både hjerter og lys fylder gaderne efter mørkets frembrud.

Er du en af dem, der  mener, det er alt for tidligt at tage hul på den kommende højtid, skal du ikke læse videre. For i denne uge, som netop er begyndt, går det for alvor løs med alt fra funky julepynt til Malte Ebert, der sammen med Claus Meyer tænder et juletræ i Frederiksberg Have.

Her er ni udvalgte juleoplevelser.

1

Prosecco på juletræet

Trine Hahnemann er kendt som kok og madskribent og beskæftiger sig med alt fra bæredygtig madlavning til syrisk mad og kultur. Hun er desuden forfatter til ti kogebøger – heraf handler en af dem om skandinavisk jul.

Det er netop julen, hun nu skyder i gang i sit madunivers og som butik på Sankt Kjelds Plads 14, Østerbro. Onsdag kan man komme til »presale« på håndlavet julepynt.

Det koster 75 kroner at deltage, mens der er 15 procent på pynten denne aften. Desuden serveres der gløgg og stedets klassiske honningmuffins. Og hvem siger, at man ikke kan have en lille flaske prosecco eller en avocado hængende på træet?

Billetten skal købes på forhånd.

Nåede du ikke med i første omgang, er der også julemarked på pladsen foran Hahnemanns Køkken. Det sker 12. december.

Læs mere her.

2

Jul i Dragør

Mange husker julekalenderen »Tidsrejsen« fra 2014, hvor hovedpersonen Sofie rejser frem og tilbage i tiden for at finde en måde, der kan få hendes fraskilte forældre til at finde sammen igen. Og gerne inden jul.

I serien optræder et julemarked, som lagde kulisse til den populære serie, og det findes stadig i Dragør. Det er tilmed de 13 originale boder, man nu kan frekventere for at købe lækkerier og andre sager.

Julehyggen kan i år kombineres med et besøg på Dragør Museum, som fra 27. november viser en særudstilling med kostumer, billeder og rekvisitter fra »Tidsrejsen«.

Hver dag i december er det også muligt at være med til »levende låger«. Det betyder, at en ny familie hver dag har pyntet et vindue op, og at man i samlet flok får forbi netop det vindue.

Læs mere her. Og her.

3

Jul i cirkus med Vitello og Mustafa

Normalt er cirkus forbundet med sommer, men i år er det anderledes. Muskelsvindfonden står bag Cirkus Jul, en forestilling, der kombinerer højtiden med cirkustelt og populære børnebogsfigurer.

Pigen Alba synes, at hendes forældre skændes for meget. Derfor forsøger hun at samle dem om julen. Blandt hendes hjælpere er Mustafa, der er kendt fra »Mustafas kiosk« af Jakob Martin Strid, »Vitello«, som er skabt af Kim Fupz Aakeson, og Orla Frøsnapper fra Ole Lund Kirkegaards bøger. Også uden for teltet er der julestemning med juletræer, gløgg og skattejagt rundt i de kendte børnebogsuniverser.

Iscenesætter er Martin Lyngbo, mens han og Tomas Lagermand Lundme står bag manuskriptet. De medvirkende er Arian Kashef, Carsten Svendsen og Anne Vester Høyer.

Tekst: Sarah Iben Almbjerg.
Foto: Agnete Schlichtkrull

Læs mere her

4

Sanger tænder træet hos Fasangården

Der er ikke noget som en tur i Frederiksberg Have – på alle tider af året. Det gælder naturligvis også i de mørke måneder, og når julen nærmer sig.

På søndag 28. november er der også basis for at lægge vejen forbi Fasangården, som ligger inde i haven. Her starter julen den første søndag i advent, hvor der er æbleskiver, gløgg og juletræssalg.

Man kan desuden købe juletræ og julekranse, og klokken 15.30 tænder Claus Meyer og sangeren Malte Ebert juletræet.

De følgende søndage vil der også være masser af juleri. Man vil samtidig kunne spise frokost i restauranten.

Læs mere her.

5

En rejse i tiden

Bakkehuset er en del af Frederiksberg Museerne, og i bygningen fra 1670erne, som menes at være Frederiksbergs ældste, bliver der også julet fra den kommende weekend.

Stedet gemmer på en særlig historie. Her, på Rahbeks Allé 23, sørgede ægteparret Kamma og Knud Lyne Rahbek for, at datidens tænkere og forfattere som Grundtvig, B.S. Ingemann, Johan Ludvig Heiberg, H.C. Andersen og Adam Oehlenschläger kunne mødes og diskutere verdens gang.

Siden 1925 har Bakkehuset eksisteret som museum – som en rekonstruktion af Rahbeks hjem, og 27. og 28. november starter julefejringen med koncerter og værksteder netop her. I løbet af december kan man desuden få en rundvisning og blive klogere på en række af de juletraditioner, som opstod i det 19. århundrede.

Adam Oehlenschläger skulle for øvrigt engang have udbrudt, at der »var en evig jul i Bakkehuset«. Det skyldtes efter sigende, at der altid stod en særlig julekage på bordet, når familien Oehlenschläger kom på besøg.

Læs mere her.

6

Jul i den gamle have

I Tivoli startede julen i den forgangne uge, hvor de 235 lyskæder på det 12 meter høje juletræ blev tændt af Rasmus Botoft.

Og de bliver ikke slukket lige foreløbig. Frem til 2. januar vil der være pyntet op til jul i den gamle have, som holder fanen højt i hele december.

Jul betyder også et gensyn med H.C. Andersens eventyr »Snedronningen«, der opføres i Tivolis koncertsal. Balletforestillingen, der har premiere 1. december, spiller frem til 23. december. Igen i år har dronning Margrethe stået bag scenografien og kostumerne, mens sangeren Oh Land står for musikken.

Læs mere her.

7

En tur på øen

Selvom Refshaleøen er blevet allemandseje, er der masser af områder, som byder på nye oplevelser. Byens Plantetorv, der åbnede i en gammel maskinhal tidligere i år, er et af de steder, der både rummer gammel industrihistorie, god stemning og grønne indslag.

Plantesalget er slut for i år, men til gengæld er der nu åbnet for et juleværksted, som finder sted hver lørdag og søndag. Her kan man købe de ingredienser, man skal bruge til dekorationen – for eksempel gran i mindre mængder, en julekugle, ler eller tørrede blomster.

Der er sat borde og bænke op, hvor man kan får klaret dekorationen, hvis der er plads, ligesom man kan købe et økologisk juletræ til både de små og lidt større hjem.

Læs mere her.

8

Jul på Vesterbro

Kødbyen er ikke bare Kødbyen. Området på Vesterbro rummer både Den Hvide, Den Grå og Den Grønne Kødby. Sidstnævnte ligger i Slagtehusgade, som siden 2020 har undergået lidt af forvandling til et område med mad, musik og barer.

Julen er allerede skudt i gang i gaden, hvor man søndag kan købe pynt til træet på et af de loppemarkeder, der finder sted op mod jul. Det varer fra klokken 11-17, så der er også tid til at spise en frokost på en af de mange restauranter i området mellem indkøbene.

Der er krav om coronapas i form af vaccine eller test inden for de seneste 72 timer.

Læs mere her

9

Nisser med Ib Spang Olsen

Halvandet år før sin død i 2012 blev Ib Spang Olsen interviewet. Her sagde han blandt andet:

»Mange gange handler en tekst jo om mennesker og deres udtryk, deres krop, deres skæbne, eller hvad man nu vil. Det skal man som illustrator gerne kunne forme sådan, at figurerne ikke bare bliver figurer, men sådan at de udlever det samme, som forfatterens tekst handler om, men med en distance.«

Det er netop en af de egenskaber, mange kender tegneren for, og som han blandt andet udfoldede i Halfdan Rasmussens ABC.

I efteråret åbnede Nivaagaards Malerisamling en udstilling i anledning af, at den legendariske tegner og illustrator ville være fyldt 100 i år. Her kan man opleve hans tegninger og illustrationer, som han skabte over syv årtier. Fra kruseduller og erindringsbilleder til illustrationer og tilmed erotiske mesterværker.

Ib Spang Olsen var efter sigende også glad for nisser, og frem til jul kan alle klippe Ib Spang Olsen-nisser i museets havefoyer.

På søndag inviterer museet desuden til kreativt værksted, hvor der skal laves lernisser, ligesom Ib Spang Olsen gjorde hver jul. Kunstner Marina Pagh vil være til stede for at guide og vejlede.

Læs mere her.