Hop i havnen og spis en varm skål muslinger. Her er ti gode oplevelser i København lige nu

AOK
Oplevelser
Guide

Ugen byder på jul i alle afskygninger, men der er også nok at tage sig til for alle, som hverken orker nisser eller gløgg. Var det noget med en omgang vinterbadning efterfulgt af en varm ret med muslinger? Eller vil du være klogere på Dostojevskij? Her er ti gode oplevelser i København lige nu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen grund til at kede sig i årets tredje decemberuge, som både byder på koldt vand og varme muslinger, østers i Frederiksberg Have og et julemarked på taget.

Her er ti gode oplevelser i – og lidt udenfor – København.

1

Sauna, koldt gys og varme muslinger

Der er godt nyt for alle vinterbadere – og andre, der leger med tanken om at springe i havnen. Både 15. og 22. december kan man kombinere den kolde oplevelse i vandet med en tur i sauna og et varmt måltid med muslinger.

Det er Kulturhavn, sammenslutningen Havhøst, Cykelkokken og Bølgebaderne, der sammen inviterer til  fyraftensarrangement på Kalvebod Brygge.

I forbindelse med arrangementet kan man blandt andet se Havhøsts såkaldte undervandshave, som i dagens anledning bliver oplyst af lysdesigneren/ kunstneren Mads Vegas.

Det betyder blandt andet, at man kan se både tangliner og muslingestrømper i det vinterklare vand. Folkene fra Havhøst vil desuden være til sted og fortælle om livet under vandet, ligesom Bølgebaderne vil give en introduktion til vinterbadning i havnen. Der er også gratis mad med muslinger (først til mølle) serveret af Cykelkokken.

Læs mere her.

 

 

2

Dostojevskij på det store lærred

Det er 200 år siden, Fjodor Dostojevskij (1821-81) blev født. I den anledning inviterer Cinemateket til en række aftener, hvor man kan blive klogere på den russiske forfatter.

Det sker blandt andet gennem foredrag med en af Danmarks førende Dostojevskij-eksperter, lektor i russisk litteratur Tine Roese, og – ikke mindst – gennem filmatiseringer af hans bøger.

For eksempel klassikeren »Forbrydelse og straf«, der i 1970 blev instrueret af Lev Kulidzhanov. Den handler som bekendt om den fattige Raskolnikov, der myrder en gammel panetlånerske og hendes halvsøster. En gerning, der siden martrer ham.

Filmen vises på søndag kl. 19 og er bare en af de film, der vises i ugens løb.

Læs mere her.

 

3

Jul på taget

Tagfarme er blevet populære i mange byer. Det gælder også i København, hvor ØsterGro (på Østerbro) siden 2014 har dyrket økologiske grøntsager og serveret mad med de hjemmedyrkede råvarer.

I den kommende weekend danner ØsterGro igen ramme om et julemarked med både grøntsager, litteratur, et måltid vegetarisk mad eller en kop hjemmelavet æblegløgg fra Gro Spiseri.

Er juletræet endnu ikke købt, er det også muligt at få fingre i sådan et.

Læs mere her.

4

Østers og Jytte Abilstrøm i Frederiksberg Have

Der er ikke noget som en tur i Frederiksberg Have – på alle tider af året. Det gælder naturligvis også i de mørke måneder, og når julen nærmer sig.

I år er der basis for at lægge vejen forbi Fasangården, som ligger inde i haven. Her startede julen den første søndag i advent, hvor træet blev tændt.

Den kommende søndag er der ikke kun besøg af julemanden og oplæsning af juleeventyr med Jytte Abildstrøm. Der vil også være østersbar med Fiskerikajen fra 12-16.

Julerierne fortsætter også d. 21-23 december.

Læs mere her.

5

En tur på værtshus

Midt i juleriet skal det brune værtshus fejres – for det er en truet art i det københavnske bybillede. Mens der i 80erne var op mod 1.000 værtshuse, ligger tallet i dag på godt 200.

Forfatterne Anders Højberg Kamp og Johannes Jacobsen har sammen med fotografen Thomas Skou besøgt samtlige af de værtshuse, der er tilbage, og det er blevet til bogen »Stamsteder«, som udkommer i denne uge.

Læs artikel om bogen her.

Allerede nu kan man dog få en forsmag på bagen. Det sker med fotoudstillingen af samme navn »Stamsteder – Københavns sidste værtshuse«, som hele måneden vises på Københavns Museum. Her har man udvalgt en række foto fra bogen. Med hvert foto følger en lille historie. Fotoet i toppen af artiklen er også taget af Thomas Skou.

Læs mere her.

6

Jul i Dragør

Mange husker julekalenderen »Tidsrejsen« fra 2014, hvor hovedpersonen Sofie rejser frem og tilbage i tiden for at finde en måde, der kan få hendes fraskilte forældre til at finde sammen igen. Og gerne inden jul.

I serien, der netop genudsendes i år, optræder et julemarked, som lagde kulisse til den populære serie, og det findes stadig i Dragør. Det er tilmed de 13 originale boder, man nu kan frekventere for at købe lækkerier og andre sager.

Julehyggen kan i år kombineres med et besøg på Dragør Museum, som lige nu viser en særudstilling med kostumer, billeder og rekvisitter fra »Tidsrejsen«.

Hver dag i december er det også muligt at være med til »levende låger«. Det betyder, at en ny familie hver dag har pyntet et vindue op, og at man i samlet flok får forbi netop det vindue.

Læs mere her. Og her.

7

En rejse i tiden

Bakkehuset er en del af Frederiksberg Museerne, og i bygningen fra 1670erne, som menes at være Frederiksbergs ældste, bliver der også julet.

Stedet gemmer på en særlig historie. Her, på Rahbeks Allé 23, sørgede ægteparret Kamma og Knud Lyne Rahbek for, at datidens tænkere og forfattere som Grundtvig, B.S. Ingemann, Johan Ludvig Heiberg, H.C. Andersen og Adam Oehlenschläger kunne mødes og diskutere verdens gang.

Siden 1925 har Bakkehuset eksisteret som museum – som en rekonstruktion af Rahbeks hjem. I løbet af december kan man desuden få en rundvisning og blive klogere på en række af de juletraditioner, som opstod i det 19. århundrede.

Adam Oehlenschläger skulle for øvrigt engang have udbrudt, at der »var en evig jul i Bakkehuset«. Det skyldtes efter sigende, at der altid stod en særlig julekage på bordet, når familien Oehlenschläger kom på besøg.

Læs mere her

8

Jul i den gamle have

Helt frem til 2. januar holder Tivoli julefanen højt.

På lørdag 18. december bliver der skruet lidt ekstra op for højtiden, når Tivoli-garden går sin sidste parade for i år. Det sker klokken henholdsvis 13 og 15 og slutter ved H.C. Andersen Slottet. Her vil der være både engelske marcher og kendte julemelodier, fortæller Tivoli.

Læg hertil tre juleforestillinger for alle aldre. Dels Det Magiske Julebånd opført i Glassalen af Eventyrteatret, Crazy Christmas Cabaret og balletforestillingen Snedronningen i koncertsalen. Igen i år har dronning Margrethe stået bag scenografien og kostumerne, mens sangeren Oh Land står for musikken.

Læs mere her.

9

En tur på øen

Selvom Refshaleøen er blevet allemandseje, er der masser af områder, som byder på nye oplevelser. Byens Plantetorv, der åbnede i en gammel maskinhal tidligere i år, er et af de steder, der både rummer gammel industrihistorie, god stemning og grønne indslag.

Plantesalget er slut for i år, men til gengæld er der nu åbnet for et juleværksted, som finder sted hver lørdag og søndag. Her kan man købe de ingredienser, man skal bruge til dekorationen – for eksempel gran i mindre mængder, en julekugle, ler eller tørrede blomster.

Der er sat borde og bænke op, hvor man kan får klaret dekorationen, hvis der er plads, ligesom man kan købe et økologisk juletræ til både de små og lidt større hjem.

Læs mere her.

10

Dansk møbelkunst i 40 år

Snedkernes Efterårsudstilling (SE) fylder rundt i år, hvor det er præcis 40 år siden, at en række designere udstillede deres møbler i Helligåndshuset på Strøget og indstiftede en tradition, der stadig bliver holdt i hævd.

Fire årtier senere har udstillingen undertitlen »Tid, Takt og Tone«, som vises på Sophienholm Kunsthal i Kongens Lyngby med bidrag fra flere end 30 designere.

»At se på samtidens takt og tone i forhold til møbeldesign er utrolig vigtigt, da det ikke alene siger noget om de design- og miljømæssige krav, vi står overfor, men også noget om vores selvforståelse som møbelnation, en selvforståelse, som afspejler vores samtid og ikke fortiden,« udtaler formand for SE, Claus Bjerre.

Læs mere her.