Gys på travbanen – og otte andre oplevelser, der kan sætte skub i ugen

AOK
Oplevelser
Guide

Charlottenlund Travbane forvandles snart til noget, der minder om en gyserfilm – og du kan se det hele fra bilen. Udover uhygge byder Allehelgensaften på stor musik og litteratur med døden og sorgen som omdrejningspunkt. Her er ni bud på oplevelser i København og omegn i årets sidste oktoberuge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Halloween er over os, og det sætter sit præg på denne uge, hvor København bliver indtaget af gys og græskar.

Der er dog også basis for stor musik og litteratur, en shelter og et par udstillinger frem mod november, der lurer lige om hjørnet.

Her er ni interessante oplevelser lige nu.

1

Tæt på døden og sorgen i musik og tekst

Allehelgen handler om at mindes dem, som ikke er her mere. Det markerer Det Kongelige Teater søndag med koncerten »Dødens Toner«, hvor sorgen bliver bearbejdet gennem musik. Fra Brahms' »Tragisk Ouverture« og Franz Schuberts »Symphony no. 4 i c-mol« til Faurés Requiem fra 1800-tallet.

Om dødsmessen skrev sidstnævnte komponist: »Mit Requiem er fra start til slut båret af en menneskelig følelse af fortrøstning og tillid til den evige hvile«.

Musikken dirigeres af den kun 33-årige østrig-ungarske Christoph Koncz.

Der vil ikke kun være musik på Gamle Scene. Naja Marie Aidt læser uddrag fra sin prisbelønnede udgivelse »Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage« om sin søns død. »Carls bog«, som undertitlen lyder, har blandt andet modtaget Weekendavisens Litteraturpris. Naja Marie Aidt har desuden været nomineret til den amerikanske litteraturpris National Book Award – i øvrigt som den første dansker nogensinde.

Læs mere her.

2

Halloweenkoncert i DR

Der er musik for de mindste søndag, hvor DR Big Band og DR Børnekoret inviterer til gys og sang i DR Koncertsal.

»DR Musikariets Halloweenkoncert« handler om en tiårig med en livlig fantasi. Denne får hende til at se monstre, sultne løver og skeletter – især når hun er alene hjemme med sin bror.

Der vil blandt andet være sange fra filmen »Aristocats« og »Omsen & Momsen«, og med til at skabe musikken er børn fra DR Korskolen, DR Big Bands jazzmusikere og skuespillerne Josephine Raahauge og Joen Højerslev.

Læs mere her.

3

Uhygge på travbanen

Senere på ugen er der lagt op til lidt af et gys, når Charlottenlund Travbane afholder et sit eget »Mareridt Drive-Thru«.

Her kan man fra indersiden af bilen opleve 20 skuespillere og mekaniske og dukker, der danner rammen om uhyggen, mens man også selv spiller en rolle i en 20 minutter lang »gyserfilm«, som strækker sig over den to kilometer lange travbane.

Arrangørerne er desuden kendt for det internationale show »Party like Gatsby«, som kan opleves på Vega hvert år.

Læs mere her

 

4

Kim Leine på Nationalmuseet

Der er en bogudgivelse på programmet i denne uge, hvor Kim Leines »Efter åndemaneren« udkommer.

Det drejer sig om den sidste bog i hans grønlandstrilogi, som også tæller »Profeterne i Evighedsfjorden« og »Rød mand/Sort mand«.

Handlingen i den tredje bog foregår i en lille bygd i Vestgrønland, og veksler mellem de barske landskaber på Grønlands østkyst og det dekadente København, fortæller forlaget, som også understreger, at det er en roman om »danskere og grønlændere, om begær og bedrag, en families jagt på frihed og den mørke arv, der binder dem«.

På selve udgivelsesdagen, 28. oktober, er der mulighed for at møde forfatteren på Nationalmuseet. Her taler han med historiker og tv-vært Cecilie Nielsen, ligesom museumsinspektør i »Activating Arctic Heritage«, Peter Andreas Toft, vil være til stede.

Læs mere her.

 

5

Gys i Tivoli

Efter en kort lukkeperiode åbnede Tivoli for nylig for sin halloweensæson med hekse, edderkoppespind og 22.100 græskar er fordelt over den gamle have, som også bades i en en særlig lysscenografi, når mørket falder på.

Der er masser af gys at hente i det permanente ‘scaryhouse’ Villa Vendetta, som er Tivolis seneste satsning. Igen i år kan man også stikke hovedet inden for i forlystelsen »Det hjemsøgte« i Skærsilden – hvis man tør. Her har skuespillerne før levet sig ind i roller som eksempelvis sadistiske læger.

Ellers er der jo altid ballongyngerne med en herlig og ganske hyggelig udsigt over byen.

Læs mere her.

6

Se på stjerner

Til de friske er der opstået en anden oplagt grund til at trille ud af byen.

Observatoriet i Brorfelde, som ligger ved Tølløse nær Holbæk, har netop fået opført fire arkitekttegnede stjernekiggershelters, som alle kan leje for en nat (450 kroner inklusiv brænde til bålet).

Alle shelters er udstyret med et stort glastag, så man kan nyde stjernehimlen, mens man ligger i sin sovepose. Og så er der plads til hele familien – op til otte personer.

Observatoriet, herunder de fire shelters, er en del af den såkaldte 'Istidsruten' – en i alt 390 kilometer lang cykelrute, der kommer forbi interessant landskab og natur. Man må naturligvis gerne ankomme i bil.

Læs mere her.

 

7

Fugle over Nordsjælland

Lige nu er fuglenes efterårstræk på sit højeste, og det giver rig mulighed for at observere store mængder rovfugle, der svæver ind fra Sverige over de nordsjællandske skove.

Et af de gode steder at sætte sig tilrette med en kikkert er Nationalpark Kongernes Nordsjælland – eksempelvis ved Skansebakken i Hillerød (nær p-plads for østenden af Skansevej), ved Kronborg (nordbastionen), ved Hellebæk Kohave (ved den centrale p-plads) og ved Hundested.

På gode dage kan man se flere hundrede musvåger, oplyser Naturstyrelsen, der også fortæller, at de heldige vil kunne spotte alt fra spurvehøge og røde glenter til havørne.

Læg hertil 1000-tallige flokke af ringduer, gæs og småfugle. Sidstnævnte er især aktive først på dagen, mens rovfuglene står op til ‘direktørtid’.

Læs mere om Nationalpark Kongernes Nordsjælland her.

8

Finurlige streger

Halvandet år før sin død i 2012 blev Ib Spang Olsen interviewet. Her sagde han blandt andet:

»Mange gange handler en tekst jo om mennesker og deres udtryk, deres krop, deres skæbne, eller hvad man nu vil. Det skal man som illustrator gerne kunne forme sådan, at figurerne ikke bare bliver figurer, men sådan at de udlever det samme, som forfatterens tekst handler om, men med en distance.«

Det er netop en af de egenskaber, mange kender Ib Spang Olsen for, og som han blandt andet udfoldede i Halfdan Rasmussens ABC.

For nogle uger siden åbnede Nivaagaards Malerisamling en udstilling med hans tegninger og illustrationer, som han skabte over syv årtier. Fra krusedulletegninger og erindringsbilleder til illustrationer og tilmed erotiske mesterværker fra Ib Spang Olsen. Det sker i anledning af, at den legendariske tegner og illustrator ville være fyldt 100 i år.

Læs mere her.

9

Dansk stjernedesigner udstiller

Cecilie Manz er en af nyere danske designere, som for alvor er slået igennem både i herhjemme og i udlandet.

Det markerer Dansk Arkitektur Center med udstillingen »Nålen i høstakken«, som kan opleves resten af 2021. Her kan man blandt andet blive klogere på, hvordan Cecilie Manz arbejder med sine designs, der omfatter alt fra lamper og porcelæn til højttalere for B&O.

Berlingskes arkitekturredaktør, Holger Dahl, giver fire stjerner, og skriver blandt andet, at:

»Cecilie Manz er en af vore mest præcise, nutidige designere. Hendes stole, borde og bænke er en smule tavse, men står alligevel med samme rolige menneskelighed som de bedste klassiske danske møbler.«

Læs mere anmeldelsen her.