Godt nyt til friske københavnere: Snart bliver det nemmere at bade i havnen året rundt

Københavns tre havnebade udvider fra 2023 sæsonen med otte måneder, hvilket betyder, at man kan springe i vandet herfra stort set hele året. Det er dog kun i sommermånederne, at livreddere vil holde opsyn med de badende.

Hidtil har Københavns havnebadene holdt åbent tre måneder om året. Men snart kan de også bruges i vinterhalvåret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vinterbadning er for længst slået igennem i København, og ofte er der kø til de mange klubber, som tilbyder, at man kan kombinere en kold dukkert med en tur i sauna.

Fra 2023 bliver det imidlertid lidt nemmere at hoppe i vandet fra de tre havnebade, som normalt kun holder åbent i tre måneder hen over sommeren.

Havnebade Fisketorvet, Islands Brygge og Sluseholmen får alle forlænget deres åbningsperiode med otte måneder, skriver KøbenhavnLIV.

Det er blevet besluttet i forbindelse med Budgetaftalen for 2023. Her er parterne blevet enige om at afsætte 0,2 millioner kroner årligt til at kunne udvide den offentlige adgang med otte måneder. Pengene skal gå til teknisk tilsyn med badene, og indtil videre er aftalen indgået for 2023, 2024, 2025 og 2026.

»Vi skal udnytte vandet«

​De Konservative har tidligere stillet forslag i Kultur- og Fritidsudvalget om at holde badene åbne en større del af året – med livreddere. Det har der ikke været flertal for i udvalget.

»Det er et gammelt konservativt ønske at holde havnebadene åbne flere måneder om året. Vi er den her blå by med masser af vand, og det skal vi selvfølgelig udnytte,« siger Karina Bergmann, medlem af Borgerrepræsentationen for De Konservative.

I år er havnebadenes sommersæson med livredder dog forlænget til og med september, men noget tilsvarende er ikke besluttet for næste år.

Til gengæld kunne der ved de seneste budgetforhandlinger skaffes et flertal for at holde badene åbne otte måneder mere, men uden livredder. Her var det Venstre, som stillede forslaget.

»Der er en stigende interesse for at bruge havnebadene, og under coronanedlukningen blev vinterbadning endnu mere populært. I dag er havnebadene aflåste udenfor sæsonen fra juni-august, og det er rigtig ærgerligt for de mange svømmeglade københavnere, der gerne vil bruge dem. Derfor glæder det mig meget, at det nu bliver det muligt at bruge dem hele året rundt,« siger Louise Theilade Thomsen, gruppeformand for Venstre i Borgerrepræsentationen og kultur- og fritidsordfører.

Nye badezoner

​At man nu kan bade 11 måneder om året ved de tre førnævnte havnebade, er ikke den eneste gode nyhed, vandglade københavnere har fået i år.

I maj blev det besluttet, at der skal oprettes tre nye badezoner i havnen. Flere steder skal der desuden opstilles mobile saunaer – hvilket måske bliver endnu mere populært, nu hvor der er bedre mulighed for at få et koldt gys i vinterhalvåret.

»Vi er kendt som en cykelby og en gastronomiske destination. Og så har vi det her fantastiske rene vand, som vi arbejder på at gøre endnu renere. Det skal vi være endnu mere kendt for internationalt,« siger Karina Bergmann, som havde håbet, at havnebadene kunne være bemandet med en livredder hele året.

»Det er fortsat vores ønske at alle havnebade og alle badezoner skal være åbne hele året rundt. Gerne med livredning. Så det arbejder vi videre for,« siger hun.

Under eget ansvar

Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R) understreger, at der længe har været efterspørgsel blandt københavnere, som gerne vil kunne anvende havnebadene uden for sommermånederne.

»Med udvidelsen af åbningstiden giver vi københavnerne mulighed for at bruge havnebadene året rundt, når de har lyst og under eget ansvar. Det er vigtigt, at København kan tilbyde sine borgere og gæster gode maritime fritidsmuligheder, når vi både er hovedstad og havneby,« siger borgmesteren og tilføjer:

»Jeg håber, at rigtig mange vil gøre brug af havnebadene til et få et mere aktivt fritidsliv med nye oplevelser og muligheder i vores maritime rammer, hele året rundt.«