En tur på værtshus og jul på amerikansk: Her er ti gode oplevelser i København denne uge

AOK
Oplevelser
Guide

København er allerede klædt i pynt, og 1. december er lige om hjørnet. Det er med andre ord tid til at skrue op for julen, og der er nok at tage sig til, hvis man er glad for netop den højtid. Her er ti oplevelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

December er på trapperne, og det er julearrangementerne også.

Her er ni gode juleoplevelser – plus en enkelt, der handler om noget helt andet.

1

Amerikansk jul i Carlsberg Byen

Det er ikke et klassisk julemarked, Gasoline Grill blænder op for i Carlsberg Byen den kommende weekend. Selv kalder burgerkæden det Christmas Fair – en amerikansk fortolkning af det amerikanske julemarked.

Restauranten, der ligger bag hotellet Ottilia, bliver også pyntet med klare referencer til amerikansk smag for jul (Læs: masser af lyskæder), og  menuen byder på klassiske burgere, hummerruller, tacos, tærter, småkager og juleøl.

Der vil være siddepladser ude på pladsen, hvor der også er bål. Her kan man for eksempel riste sine skumfiduser, som kan købes på stedet.

Læs mere her.

2

Jul i Københavns Paris

Værnedamsvej, som ligger mellem Frederiksberg og Vesterbro, er også klar til jul. Her afholdes markedsdag 4. december, hvor det er muligt at købe alt fra marskandiserfund og julepynt til gløgg og æbleskiver.

Markedsdagen er en ud af flere årlige, hvor butikker og private kan købe stadepladser, og hvor man på Værnedamsvej og den tilstødende Tullinsgade kan forsynes sig med mad, drikkevarer og gode sager.

Læs mere her.

3

En tur på værtshus

Mit i juleriet skal det brune værtshus fejret – for det er en truet art i det københavnske bybillede. Mens der i 80erne var op mod 1.000 værtshuse, ligger tallet i dag på godt 200.

Forfatterne Anders Højberg Kamp og Johannes Jacobsen har sammen med fotografen Thomas Skou besøgt samtlige af de værtshuse, der er tilbage, og det er blevet til bogen »Stamsteder«, som udkommer i løbet af december.

Allerede onsdag kan man dog få en forsmag, når pop op-fotoudstillingen af samme navn »Stamsteder – Københavns sidste værtshuse« åbner på Københavns Museum.

Her har man udvalgt 14 forskellige steder fra 14 københavnske bydele, og med hvert foto følger en lille historie.

Læs mere her.

4

Jul i Saxogade

Tæt på Værnedamsvej, på Saxogade, afholdes årets julefest også på lørdag.

De fleste, der har en vis alder, vil huske børne-tv-serien »Sonja fra Saxogade«. Den foregik længe før ord som »gentrificering« og »hipster« blev en del af Vesterbros vokabularium.

Gaden ligger der stadig, og til trods for boligpriser på himmelfart har Saxogade stadig lidt af det gamle Vesterbro. Blandt andet på grund af organisationen Settlementet, som i årtier har arbejdet med udsatte borgere.

Den 4. december er der fest i gaden med kreative værksteder og boder med alt fra keramik, håndsyet børnetøj og smykker til honning fra københavnbier og flæskestegssandwich fra Café Sonja.
Læg hertil masser af aktiviteter for folk i alle aldre.

Læs mere her.

5

Jul i Dragør

Mange husker julekalenderen »Tidsrejsen« fra 2014, hvor hovedpersonen Sofie rejser frem og tilbage i tiden for at finde en måde, der kan få hendes fraskilte forældre til at finde sammen igen. Og gerne inden jul.

I serien optræder et julemarked, som lagde kulisse til den populære serie, og det findes stadig i Dragør. Det er tilmed de 13 originale boder, man nu kan frekventere for at købe lækkerier og andre sager.

Julehyggen kan i år kombineres med et besøg på Dragør Museum, som lige nu viser en særudstilling med kostumer, billeder og rekvisitter fra »Tidsrejsen«.

Hver dag i december er det også muligt at være med til »levende låger«. Det betyder, at en ny familie hver dag har pyntet et vindue op, og at man i samlet flok får forbi netop det vindue.

Læs mere her. Og her.

6

Jul i cirkus med Vitello og Mustafa

Normalt er cirkus forbundet med sommer, men i år er det anderledes. Muskelsvindfonden står bag Cirkus Jul, en forestilling, der kombinerer højtiden med cirkustelt og populære børnebogsfigurer.

Pigen Alba synes, at hendes forældre skændes for meget. Derfor forsøger hun at samle dem om julen. Blandt hendes hjælpere er Mustafa, der er kendt fra »Mustafas kiosk« af Jakob Martin Strid, »Vitello«, som er skabt af Kim Fupz Aakeson, og Orla Frøsnapper fra Ole Lund Kirkegaards bøger. Også uden for teltet er der julestemning med juletræer, gløgg og skattejagt rundt i de kendte børnebogsuniverser.

Iscenesætter er Martin Lyngbo, mens han og Tomas Lagermand Lundme står bag manuskriptet. De medvirkende er Arian Kashef, Carsten Svendsen og Anne Vester Høyer.

Tekst: Sarah Iben Almbjerg.
Foto: Agnete Schlichtkrull

Læs mere her

8

En rejse i tiden

Bakkehuset er en del af Frederiksberg Museerne, og i bygningen fra 1670erne, som menes at være Frederiksbergs ældste, bliver der også julet.

Stedet gemmer på en særlig historie. Her, på Rahbeks Allé 23, sørgede ægteparret Kamma og Knud Lyne Rahbek for, at datidens tænkere og forfattere som Grundtvig, B.S. Ingemann, Johan Ludvig Heiberg, H.C. Andersen og Adam Oehlenschläger kunne mødes og diskutere verdens gang.

Siden 1925 har Bakkehuset eksisteret som museum – som en rekonstruktion af Rahbeks hjem. I løbet af december kan man desuden få en rundvisning og blive klogere på en række af de juletraditioner, som opstod i det 19. århundrede.

Adam Oehlenschläger skulle for øvrigt engang have udbrudt, at der »var en evig jul i Bakkehuset«. Det skyldtes efter sigende, at der altid stod en særlig julekage på bordet, når familien Oehlenschläger kom på besøg.

Læs mere her

9

Jul i den gamle have

I Tivoli startede julen tidligere i november, hvor de 235 lyskæder på det 12 meter høje juletræ blev tændt af Rasmus Botoft.

Og de bliver ikke slukket lige foreløbig. Frem til 2. januar vil der være pyntet op til jul i den gamle have, som holder fanen højt i hele december.

Jul betyder også et gensyn med H.C. Andersens eventyr »Snedronningen«, der opføres i Tivolis koncertsal. Balletforestillingen, der har premiere 1. december, spiller frem til 23. december. Igen i år har dronning Margrethe stået bag scenografien og kostumerne, mens sangeren Oh Land står for musikken.

Læs mere her.

10

En tur på øen

Selvom Refshaleøen er blevet allemandseje, er der masser af områder, som byder på nye oplevelser. Byens Plantetorv, der åbnede i en gammel maskinhal tidligere i år, er et af de steder, der både rummer gammel industrihistorie, god stemning og grønne indslag.

Plantesalget er slut for i år, men til gengæld er der nu åbnet for et juleværksted, som finder sted hver lørdag og søndag. Her kan man købe de ingredienser, man skal bruge til dekorationen – for eksempel gran i mindre mængder, en julekugle, ler eller tørrede blomster.

Der er sat borde og bænke op, hvor man kan får klaret dekorationen, hvis der er plads, ligesom man kan købe et økologisk juletræ til både de små og lidt større hjem.

Læs mere her.

11

Nisser med Ib Spang Olsen

Halvandet år før sin død i 2012 blev Ib Spang Olsen interviewet. Her sagde han blandt andet:

»Mange gange handler en tekst jo om mennesker og deres udtryk, deres krop, deres skæbne, eller hvad man nu vil. Det skal man som illustrator gerne kunne forme sådan, at figurerne ikke bare bliver figurer, men sådan at de udlever det samme, som forfatterens tekst handler om, men med en distance.«

Det er netop en af de egenskaber, mange kender tegneren for, og som han blandt andet udfoldede i Halfdan Rasmussens ABC.

I efteråret åbnede Nivaagaards Malerisamling en udstilling i anledning af, at den legendariske tegner og illustrator ville være fyldt 100 i år. Her kan man opleve hans tegninger og illustrationer, som han skabte over syv årtier. Fra kruseduller og erindringsbilleder til illustrationer og tilmed erotiske mesterværker.

Ib Spang Olsen var efter sigende også glad for nisser, og frem til jul kan alle klippe Ib Spang Olsen-nisser i museets havefoyer.

Læs mere her