Konservative: Fusk med alternativ behandling skal føre til hårdere fængselsstraf

Det Konservative Folkeparti foreslår at slå hårdere ned på alternative behandlere, der opfordrer patienter til at skrotte deres behandling i det danske sundhedsvæsen til fordel for skadelige eller håbløse behandlingsformer. Fremover skal falske løfter om alternativ behandling føre til fængselsstraf, mener partiet.

I nogle tilfælde er patienter blevet opfordret til, at standse behandlingen i det etablerede sundhedsvæsen til fordel for alternativ behandling. Det skal stoppes, mener de Konservative. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bakker op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Straffen for at sælge håbløse eller skadelige behandlinger til alvorligt syge skal skærpes. Det foreslår de Konservative, der mener, at hårdere straffe vil afskrække flere alternative behandlere fra at udnytte syge personer og sælge dem behandlingsformer, hvis effekt ikke kan påvises, og som i sidste ende kan forværre patientens tilstand.

»Vi har set gruopvækkende eksempler på nogle, der har slået plat på at lokke dybt syge mennesker i en fælde. Lokke penge ud af dem. Nogle er f.eks. blevet frarådet at bruge den kemoterapi, de har fået anvist af lægerne. Den lovgivning, vi har i dag, er ganske enkelt ikke hård nok,« siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for de Konservative, i den politiske podcast Cordua & Steno.

I dag straffes alternative behandlere med bøder, hvis man vurderer, at de har gjort brug af vildledende markedsføring. Det kan være ved at påstå at behandling med kosttilskud eller akupunktur kan kurere kræft uden at have dokumentation for virkningen. I yderste tilfælde, hvor alternative behandlere udsætter deres patienter for fare, kan behandleren idømmes fængsel i op til et år.

Men det vil de Konservative lave om på. Hårdere straffe skal få flere alternative behandlere til at afholde sig fra at lyve om effekten ved deres behandlingsforme og dermed give en større vished og sikkerhed hos de patienter, som vælger alternativ behandling.

»Dem, vi går efter, er dem, der prøver på at udnytte rigtig syge mennesker.«


»Vi mener, at der skal være mulighed for at idømme fængselsstraf til dem, som tilbyder en behandling, der ikke har nogen form for effekt - og er til direkte skade for patienten. Vi foreslår at strafferammen skal sættes op til to års fængsel,« uddyber Per Larsen.

Sundhedsordføreren anerkender dog, at der vil være nogle behandlingsformer, der befinder sig i gråzoner.

»Der er mange gråzoner. Men når det er forkølelse eller andre banale ting, er det mere eller mindre ligegyldigt, fordi det værste, der kan ske, er, at man kommer af med nogle penge, man kunne have sparet. Dem, vi går efter, er dem, der prøver på at udnytte rigtig syge mennesker,« siger Per Larsen.

Indtil videre er Konservatives udspil ikke stillet som et beslutningsforslag i Folketinget, men Per Larsen fortæller, at reaktionerne fra de andre partier har været overvejende positive. Også sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har over for de Konservative tilkendegivet sin opbakning.