Her er IT-branchens svar på arbejdskraft­mangel

Problemer med at rekruttere højtuddannede IT-specialister er alvorligt og stigende. I 2030 vil der mangle 19.000 dataloger, softwareudviklere og programmører i Danmark. Andre tal viser, at vi om fem år kan have brug for op mod 30.000 app-­udviklere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Problemer med at rekruttere højtuddannede IT-specialister er alvorligt og stigende. I 2030 vil der mangle 19.000 dataloger, softwareudviklere og programmører i Danmark. Andre tal viser, at vi om fem år kan have brug for op mod 30.000 app-­udviklere.

Alt imens har de danske universiteter i helt utilstrækkelig grad øget optaget på IT-uddannelserne for at imødekomme efterspørgslen.

Manglen på kvalificeret IT-arbejdskraft er akut, og konsekvenserne faretruende. Når virksomhederne ikke kan gennemføre ordrer, betyder det tab af konkurrenceevne, produktivitet og arbejdspladser, og vi går glip af vækst og velfærd. Et voksende antal virksomheder vælger at udlicitere opgaver til højtuddannede IT-specialister i udlandet. Mens offshoring ofte opleves som en gemen spareøvelse, er det tit blot en sidegevinst for virksomhederne. Fokus på kerneforretningen er den primære driver for udlicitering, og adgangen til ressourcer vægtes ligeså højt som økonomiske besparelser.

Når de tekniske udviklings- og drifts­opgaver ligger i udlandet, har de herboende medarbejdere mulighed for at fokusere på bl.a. kompetenceudvikling, projektledelse, arkitektur og ledelse af medarbejderne i udlandet.

Virksomhederne har typisk hentet arbejdskraft i Indien og Østeuropa, og efterspørgslen på IT-folk har været så stor, at sidstnævnte nu selv melder om mangel på softwareudviklere og programmører. I Indien er især tidsforskellen en udfordring for samarbejdet, og landet er ved at tabe marked. Fælles for de traditionelle off­shoring-markeder er, at lønningerne er på vej op, og at det bliver sværere at imødekomme efterspørgslen på specialister.

Fremover vil Norden satse på en række lande i Mellemøsten og Nordafrika. Her skiller man sig på flere områder fordelagtigt ud, hvad angår udbud af specialister, omkostninger og lave barrierer i form af tids- og kulturforskelle. I Cairo i Egypten uddannes der 13.000 IT-kandidater om året. Det er flere, end der uddannes i hele Norden.

Fordi markedet så at sige endnu ikke er overrendt, er puljen af højtspecialiserede IT-folk stor nok til at imødekomme behovet for de efterspurgte kompetencer.

Da Danmark og de øvrige nordiske lande ligger i stort set samme tidszone som Cairo, gør det kommunikationen mellem virksomhed og leverandør meget nemmere. Hvad angår engelskkundskaber er egypterne også overlegne især i forhold til deres østeuro­pæiske kolleger.

Offshoring rummer betragtelige besparelser på lønomkostninger, og i Cairo er lønudviklingen mere moderat end i Asien og Østeuropa. En IT-uddannet i Cairo vil typisk give en årlig besparelse på 40-60 pct. af, hvad en dansk udvikler koster. Indtil vi får uddannet tilstrækkeligt med IT-kandidater, er offshoring med til at sikre danske IT-virksomheders overlevelse.