Den stolte europæer, der kom på alles læber og de fleste skærme

Lykke Friis er blandt otte indstillede til Berlingskes pris, Fonsmark-prisen, der tildeles markante stemmer og tænkere, som på afgørende vis har bidraget til den borgerlige idédebat.

Lykke Friis var ligestillingsminister fra februar 2010 til oktober 2011, hvor hun for eksempel var den første borgerlige minister, der gik med i Copenhagen Pride og holdt tale på Rådhuspladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få danske ministre er blevet smidt så hovedkulds og utaknemmeligt ind i et umuligt job, som Lykke Friis blev i 2009. Kun to uger inden COP15 i København, som senere har fået så dårligt et ry, blev Lykke Friis udnævnt til klima- og energiminister i stedet for Connie Hedegaard. Hun skulle sikre en god optakt til COP15. I stedet kom hun til at sætte retningen for Danmarks klimaretning de efterfølgende to år.

Selvom minister er noget af det fineste, man kan være i Riget, er det snarere i sin egenskab af forsker, ekspert og kommentator af EU og internationale affærer, at danskerne er kommet til at kende Lykke Friis over årene.

Fra 2006 til 2018, afbrudt af sin ministerpost og et par efterfølgende år i Folketinget, var Lykke Friis prorektor på Københavns Universitet, og i løbet af de år slog hun sit navn fast som stærk formidler af og fortaler for den europæiske idé. Hun er borgerlig som i borgerlig-liberal, og der er altid substans, når Friis udtaler sig som ekspert eller Tysklandskender. Få formår at formidle indviklede og abstrakte problemstillinger mere indlevende og overbevisende end Lykke Friis. Det blev hun da også belønnet for i 2008 med DRs formidlingspris, Rosenkjærprisen.

Hun blev uddannet i økonomi og statskundskab fra den prestigefyldte London School of Economics og derefter cand.scient.pol. og ph.d. I international politik fra Københavns Universitet. I årene derefter opbyggede hun som forsker den enorme viden, som vi alle har nydt godt af i hendes optrædener som ekspert i blandt andet Tyskland og EU på skærmene og kort som Tysklandskorrespondent på Berlingske 2018-2019.

I dag fortsætter hun kampen for, at alle danskere skal forholde sig til EU som direktør for Tænketanken Europa. For sin formidling af liberale værdier og ideer, for sin klippefasthed, når det kommer til retsstaten og det europæiske samarbejde er hun indstillet til Fonsmark-prisen 2022.