Djøf: En myte, at studerende holder tre måneders sommerferie

I april foreslog fagforbundet 3F, at sommerferien på landets videregående uddannelser bliver forkortet med en måned. Ifølge 3F vil dette øge arbejdsudbuddet med op til 9.500 personer. Nu viser en studielivsundersøgelse fra Djøf, at forbundets studerende i gennemsnit holder 3,39 ugers ferie.

En studielivsundersøgelse viser, at Djøfs studerende i gennemsnit holder 3,39 ugers ferie, og at 42 procent ikke holder ferie i flere end to uger. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De studerendes sommerferie er blevet kampplads for politikere og fagforeninger. Mange vil have de studerende hurtigere gennem studierne, og senest har fagforbundet 3F foreslået at skære i de studerendes sommerferie, så de kommer hurtigere ud på arbejdsmarkedet.

Ifølge fagforeningen vil en beskæring af studerendes ferie med en måned medvirke til at reducere statens udgifter til SU og samtidig øge beskæftigelsen med 4.800 til 9.500 personer.

En studielivsundersøgelse fra Djøf peger imidlertid på, at langt størstedelen af fagforbundets studerende medlemmer bruger sommerferien på arbejde, kurser eller anden form for studieaktivitet. 42 procent af de studerende holder således ikke mere end to ugers ferie, konkluderer undersøgelsen.

Formanden for Djøf Studerende, Rasmus Pilegaard Petersen, mener, at det er en dårlig idé at sløjfe en måned af studerendes sommerferie. Ifølge ham dokumenterer Djøfs tal, at det er en myte, at studerende holder fri i tre måneder.

»De fleste arbejder, dygtiggør sig på sommerskole og holder kun to til tre ugers velfortjent ferie. Det svarer jo meget godt til, hvad den almindelige arbejdstager gør,« siger formanden for Djøf Studerende.

Rasmus Pilegaard Petersen, som til daglig læser statskundskab på Københavns Universitet, understreger, at sommerferien giver undervisere mulighed for at færdiggøre forskning, deltage i internationale konferencer og forberede undervisning til det kommende semester:

»Det er jo ikke uden tanke, at der en lang pause fra studiet hen over sommeren.«

Djøfs undersøgelse, der er gennemført i perioden fra 25. maj og frem til til 4. juni 2021, viser, at ti procent af de studerende, der deltog i undersøgelsen, holder fem til seks ugers ferie, og at 12 procent holder mere end seks uger.

3F: Djøfs studerende er ikke repræsentative

Tallene fra Djøf overrasker cheføkonom i 3F, Frederik I. Pedersen. Han tvivler dog på, at Djøfs studerende er repræsentative for alle landets studerende. Djøf repræsenterer studerende inden for jura, økonomi og samfundsvidenskab. Ifølge Frederik I. Pedersen er disse studerende sandsynligvis mere tilbøjelige til at arbejde i ferieperioden end andre studerende.

»Det springer i øjnene, at mere end 40 procent af Djøfs studerende ikke holder mere end to ugers ferie. Det er overraskende,« siger Frederik I. Pedersen.

Han påpeger dog også, at det ikke fremgår af undersøgelsens spørgsmål, om der er tale om deltids- eller fuldtidsarbejde.

Forslaget om at forkorte sommerferien på videregående uddannelser er et af flere forslag, som 3F har sendt til Kommissionen for andengenerationsreformer. Kommissionen, der har økonomiprofessor Nina Smith i spidsen, blev nedsat af regeringen i efteråret for blandt andet at komme med forslag til reformer, der øger arbejdsudbuddet og produktiviteten.

Det er ikke første gang, at der er fokus på at få studerende hurtigere gennem uddannelsessystemet. Man har tidligere indført en fremdriftsreform med en række tiltag. Blandt andet en bonusordning for tidlig studiestart. Derudover indførte man et uddannelsesloft, der forhindrede studerendes mulighed for at begynde på en ny uddannelse på et tilsvarende eller lavere niveau, når de var færdige med den oprindelige uddannelse. Både bonusordning og uddannelsesloft blev senere afskaffet efter kritik.