Tidligere S-rådgiver: Frederiksen er stærk som Krag – men snart kan fundamentet smuldre under hende

Noa Redington forudser, at Mette Frederiksen går ind i en svær periode.

Kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) kan gå ind i en svær periode, hvor blandt andet fordelingen af ministerposter kan blive en udfordring for den socialdemokratiske partiformand, mener en tidligere toprådgiver for Socialdemokratiet.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge en tidligere socialdemokratisk toprådgiver, politisk kommentator Noa Redington, er Socialdemokratiet i skrivende stund som en juggernaut – en »indisk smadremaskine, som kan ødelægge alt på sin vej«.

Ingen socialdemokratisk leder har stået så stærkt, som Mette Frederiksen gør, siden Jens Otto Krag (S) var statsminister i 1960erne og 1970erne, mener han.

Alligevel kan fundamentet under Mette Frederiksen inden længe begynde at slå revner, forudser Noa Redington:

»Mette Frederiksen står et nyt sted nu. Det er helt sikkert,« siger han til Berlingskes podcast »Østergaards salon«.

Den tidligere socialdemokratiske spindoktor peger på flere faktorer, der kan gøre livet svært for den socialdemokratiske partiformand. Noa Redington henviser blandt andet til, at Socialdemokratiet kan komme til at danne regering med Venstre, og at dette kan få konsekvenser for folketingsmedlemmer i Socialdemokratiet og potentielt også for den interne støtte til Mette Frederiksen:

»På et tidspunkt går det op for nogle personer i den socialdemokratiske folketingsgruppe, at de ikke bliver ministre. Det var godt nok ærgerligt, vil de tænke. Så begynder det at pible. Så begynder det at slå revner i fundamentet, fordi medlemmerne af den socialdemokratiske folketingsgruppe forventer et afkast af deres loyalitet,« forklarer Noa Redington og tilføjer:

»Mette Frederiksen er nødt til at dele ud af den store kage, der hedder magten – og Venstre skal have noget af den.«

S »har levet i et drømmeland«

Værten på »Østergaards salon«, chefredaktør Mette Østergaard, spurgte Noa Redington, om fagbevægelsen fortsat vil være loyal over for Socialdemokratiet, såfremt partiet i en eventuel regering med Venstre bliver for reformorienteret. Også her kan det begynde at slå revner, vurderer Noa Redington:

»Man skulle eksempelvis forgylde fagforeningerne ved at kigge på fradragsretten til de faglige kontingenter. Det er der ikke styr på, ligesom der ikke er styr på kulturbidraget (skat/afgift på streamingtjenester, red.). Flertallet er ikke låst fast nu, og mange ting er flydende. Hvad sker der med den offentlige sektor? Kan de indfri løftet om at give offentligt ansatte mere i løn?«

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har i forbindelse med de igangværende regeringsforhandlinger udtalt, at han vil teste »reformviljen« hos Mette Frederiksen. Og manglen på samme – altså reformer – i den forgangne valgperiode kan måske også blive et problem for Mette Frederiksen:

»Vi har levet i et drømmeland. Socialdemokratiet har opbygget en kulisse, og andre regler har gjort sig gældende end for tidligere politikere. Verden har meldt sin ankomst,« siger Noa Redington:

»Mette Frederiksen skrev i denne uge på Facebook, at råderummet er forbavsende snævert. Det er kun forbavsende for hende selv. Alle andre har sagt: I har brugt penge, I har ikke gjort noget for at styrke dansk økonomi, og det er den virkelighed, der melder sig nu.«

Du kan lytte til afsnittet her, hvor Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard, Noa Redington og Birgitte Hjort Sørensen også diskuterer ny streamingskat, der ifølge Birgitte Hjort Sørensen risikerer at ødelægge fundamentet for produktionen af dansk indhold. De diskuterer desuden børn og unges mistrivsel, og hvad politikerne kan gøre ved det. Vært: Mette Østergaard.