Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er »gammeldags«, det er et udtryk for »mistro« til EUs borgere, og det giver diktatorer og autokrater en oplagt mulighed for at pege fingre ad EU.
Det siger chefredaktør på Weekendavisen, Martin Krasnik, om EUs beslutning om at forbyde de russiske statsmedier Russia Today (RT) og Sputnik i EU til Berlingskes podcast »Østergaards salon«.
Her deltog ledende næstformand for Europakommissionen og konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager, også, og Martin Krasnik lod altså kommissæren at vide, at EU var gået for langt i dette tilfælde:
»EUs grundlæggende udfordring er at løse problemer, som er vigtige at løse, og at afholde sig fra andre områder, hvor EU ikke bør blande sig. Det er helt afgørende at finde den grænse, og her er den blevet overskredet,« mener Martin Krasnik.
Sanktionen mod de russiske statsmedier blev indført i marts som konsekvens af Ruslands krig i Ukraine, og den vil ifølge EU blive ophævet, når aggressionen mod Ukraine ophører.
Ifølge EU skal censuren af de to medier forhindre, at Rusland spreder misinformation i Europa, men chefredaktør Martin Krasnik mener alligevel, at sanktionen er »problematisk på alle ledder og kanter«.
»Det er for det første gammeldags, at EU forbyder russisk propaganda fra to statskanaler, fordi propaganda finder sted over alt på de sociale medier på alle mulige måder. For det andet er der indbygget en mistro over for EUs borgere. Det er en forestilling om, at det er de simpelthen ikke i stand til at gennemskue selv, og det betyder også, at vi ikke får et klart og tydeligt indblik i, hvordan russerne udøver propaganda,« siger Martin Krasnik, der mener, at EU »opfatter EUs borgere som børn«:
»For det tredje giver det en undskyldning til autokrater eller diktatorer, som selv censurerer på livet løs. Også vores frie medier og sendinger til deres dele af verden. De kan sige: Se, I gør det jo selv. I censurerer selv, hyklere.«
Weekendavisens chefredaktør mener, at sanktionen mod RT og Sputnik »er en del af et større kompleks, hvor EU ikke er helt fast i kødet, når det handler om at passe på ytringsfriheden.«
Rettet direkte mod vores hjerner
Margrethe Vestager er ikke overraskende uenig. Hun mener, at propaganda er en integreret del af den russiske krigsførelse, og derfor skal den stoppes:
»Vi gjorde det, fordi vi mener, at der er tale om en hybrid krigsførelse, og den måde at manipulere med vores tankegang er helt integreret med de droner og missiler, som russerne sender ned over ukrainske borgere. De to ting hænger fuldstændig sammen,« lød det fra kommissæren.
Hvorfor hænger det fuldstændig sammen? spørger vært på podcasten, Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard.
»Fordi det er så vigtigt for russerne at have en europæisk åbenhed for, at de også kunne have en lillebitte smule ret. At russerne måske var ofre for, at Ukraine godt kunne tænke sig at være mere europæisk. Så derfor er propagandaen og manipulationen fra de russiske statsejede medier fuldstændig integrerede i resten af deres krigsførelse.«
Mette Østergaard spørger yderligere, om det ikke ville være en fordel, hvis borgerne i EU selv kan få lov til at forholde sig kritisk til den russiske propaganda. Til det svarede Margrethe Vestager:
»Det er jo bare manipulation (Ruslands propaganda, red.). Det har ikke noget med ytringsfrihed at gøre. Vi bliver udsat for krigsførelse, og så kan man finde alle mulige informationer om russisk propaganda alle mulige andre steder. Men at man ikke vil sætte ind over for den del af krigsførelsen, der er rettet direkte mod vores hjerner, og hvor man ved, at det virker 100 procent, det synes jeg er … Jeg synes, at det er en virkelig, virkelig vigtig diskussion.«
Du kan høre resten af debatten i podcasten, hvor Mette Østergaard, Margrethe Vestager og Martin Krasnik også diskuterer kritik af EU, EUs forordning Digital Service Act og De Radikales valgresultat. Vært: Mette Østergaard.