Wammen polstrer krigskassen - staten går ud låner 50 mia. kr. ekstra i coronakrisen

Regeringen går nu ud og låner 50 mia. kr. ekstra for at have penge nok på kistebunden til at betale for krisepakkerne i coronakrisen.

1000 kroner i sedler. Ialt er her fotograferet 250.000 kroner. 1000 kroner i sedler. Ialt er her fotograferet 250.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For at undgå et gigantisk hop i ledigheden på grund af coronakrisen, lancerer regeringen den ene krisepakke efter den anden. Og det koster. Via Danmarks Nationalbank går regeringen nu ud og polstrer krigskassen med 50 mia. kr. ekstra for at kunne finansiere de mange krisetiltag.

Det fremgår af en meddelelse fra Danmarks Nationalbank. Heri kan man læse, at »I lyset af regeringens initiativer til at afbøde konsekvenserne af COVID-19 opjusteres sigtepunktet for salget af indenlandske statsobligationer i 2020 fra 75 mia. kr. til 125 mia. kr.«

Det vil sige, at regeringen låner 50 mia. kr. ekstra.

Som beskrevet i Berlingske har regeringen i sidste uge til og med weekenden lanceret tre store hjælpepakker. Mandag kom så endnu en hjælpepakke målrettet de små og mellemstore virksomheder, der får lov til at udskyde betalinger af b-skat og moms. Den hjælp kom efter, at der er lavet en lignende hjælpepakke for de største virksomheder.

Kender ikke udgifterne

»Staten låner 50 mia. kr. ekstra og så har de dem til de udgifter, der kommer. Det er et stort tal. Det er meget usikkert, hvor mange udgifter, der kommer. Udskydelse af moms og skat vil alene kunne give en udgift på 165 mia. kr., hvis det bliver udnyttet fuldt ud. Det gør det ikke, men der skal jo være penge nok til noget, man ikke præcis ved, hvad koster,« siger Las Olsen.

»De øvrige initiativer regeringen er kommet med, regner den med kommer til at koste fem mia. kr. Det er blandt andet lønkompensation, men man ved ikke, hvor mange virksomheder som vil bruge den ordning,« siger Las Olsen, der fremhæver, at udover de direkte udgifter til diverse hjælpepakke vil staten ligeledes få færre indtægter, fordi vores økonomi går ned i gear og nok ryger i recession som minimum en del af året.

Det giver flere udgifter og færre indtægter for regeringen. Ifølge Las Olsen regner man med, at en nedgang i væksten på to procentpoint i forhold det, man oprindeligt har antaget, vil give regeringen et tab på omkring 30 mia. kr. på grund af færre indtægter og flere udgifter.

En nedgangen i væksten i det omfang her i 2020 er meget sandsynligt med coronakrisen.