Voldsomt dårlige coronatal for virksomhederne – »formentlig er det langt værre«

Virksomhedernes frygt for coronakrisen vokser. Det peger på større tilbagegang, end da det var værst under finanskrisen.

Coronakrisen har givet næsten tomme gader i København, og humøret i de danske virksomheder er røget helt i bund. Her Amagertorv på Strøget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke rar læsning at få nye tal for dansk økonomi fra Danmarks Statistik i disse tider. Nye bundrekorder kommer nærmest på samlebånd, og her onsdag er der sat endnu en. Virksomhedernes tro på fremtiden er røget helt i kulkælderen i april.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

»Det er ekstremt bekymrende og vidner om, at store dele af dansk erhvervsliv i øjeblikket styrtbløder. Udover at virusudbruddet har slået luften ud af vores hjemlige økonomi, så står det også meget slemt til på vores største og vigtigste eksportmarkeder. Og som tingene ser ud nu, er der ikke en overskuelig slutdato rundt om hjørnet,« skriver cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer, i en kommentar til tallene.

Det er mere præcist virksomhedernes forventninger, som bliver målt. Det sker for virksomhederne inden for byggeriet, industrien, serviceerhvervene samt detailhandlen. I forbindelse med denne måling er der tale om den første hele måned i coronakrisen.

Hele vejen rundt er der tale om meget sørgelige tal. Den såkaldte sammensatte indikator for alle virksomhederne er røget ned under niveauet fra finanskrisen og er den laveste i alle de år, målingen har været lavet.

»Det er voldsomt dårlige tal, faktisk de dårligste nogensinde. Tallene peger mod en lidt større tilbagegang, end da det var værst under finanskrisen, men formentlig er det langt værre. Målinger af denne type er næppe i stand til at fange en så massiv tilbagegang, som vi oplever i øjeblikket,« skriver cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, i en kommentar.

Det helt afgørende

Han påpeger, at hver eneste dag med nedlukning af økonomien koster omkring en milliard kroner i tabt BNP.

Las Olsen, Cheføkonom i Danske Bank

»Det absolut vigtigste spørgsmål i forhold til økonomien er, hvor meget og hvor hurtigt der bliver åbnet op igen, både herhjemme og i udlandet.«


»Det absolut vigtigste spørgsmål i forhold til økonomien er, hvor meget og hvor hurtigt der bliver åbnet op igen, både herhjemme og i udlandet,« skriver Las Olsen.

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen kalder humøret i virksomhederne for kulsort, men han påpeger samtidig, at der både er en god og en dårlig nyhed til danskerne.

»Den gode nyhed er, at der med den gradvise åbning af samfundet, som allerede er påbegyndt, er god grund til at vente, at april måned markerer lavpunktet i tillidsindikatorerne. Det kan kun gå fremad,« skriver Helge J. Pedersen.

»Den dårlige nyhed er, at der venter et alvorligt efterslæb. Antallet af konkurser, nye arbejdsløse og måske også tvangsauktioner må forventes at stige markant over de kommende måneder. Og jo længere tid, som den fulde genåbning kommer til at vare, desto dyrere bliver regningen,« hedder det videre i kommentaren fra Helge J. Pedersen.