Vismænd: Tiden er til en stram finanspolitik

Det er vigtigt, at den nye regering holder sig tilbage, når dens første finanslov skal forhandles på plads til efteråret, mener de økonomiske vismænd.

Mette Frederiksen (S) kommer sandsynligvis til at sætte sig i statsministerstolen, men hun skal passe på, når hun i givet fald skal forhandle den første finanslov hjem til efteråret. Sådan lyder advarslen fra de økonomiske vismænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Truslerne fra udlandet nærmer sig den danske økonomi med solide skridt. Men selv om der kan være udsigt til en lidt lavere vækst i den danske økonomi, skal en ny regering ikke begynde at skrue på finanspolitikken, når den skal vedtage sin første finanslov til efteråret.

Tværtimod er det meget vigtigt, at regeringen holder igen, så der bliver noget at tage af, hvis nedturen først for alvor rammer den danske og internationale økonomi.

Sådan lyder beskeden fra de økonomiske vismænd i en helt ny rapport, der netop er udkommet.

I rapporten fremhæver vismændene, at den udenlandske økonomi er blevet svækket på grund af handelskrigen og usikkerhed om udfaldet af forhandlingerne om Brexit. Den globale usikkerhed vil også påvirke den danske økonomi, og vismændene har derfor skruet lidt ned for forventningerne til væksten i forhold til deres rapport fra sidste efterår.

»Der er stor usikkerhed om det internationale vækstbillede. Men som tingene ser ud nu, mener vi, det er hensigtsmæssigt at fastholde den tilbageholdende linje i finanspolitikken. Det er vigtigt, at finanspolitikken ikke øger presset på arbejdsmarkedet,« siger overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer.

»En tilbageholdende finanspolitisk linje vil endvidere bidrage til en yderligere konsolidering af de offentlige finanser, som kan øge de finanspolitiske manøvremuligheder, hvis der indtræffer en større økonomisk tilbagegang i dansk og international økonomi,« siger Michael Svarer.

Siger nej til ordrer

Mere præcist regner vismændene med en økonomisk vækst i år på 2,0 pct. og på 1,7 pct. til næste år. Vismændene regner samtidig med, at beskæftigelsen kommer til at stige med 31.000 personer i år og 11.000 personer året efter. Traditionelt hører vismændene til blandt de mere optimistiske, når det gælder prognosen for den økonomiske vækst.

Overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer

»En tilbageholdende finanspolitisk linje vil endvidere bidrage til en yderligere konsolidering af de offentlige finanser.«


Vismændene skriver samtidig, at presset på arbejdsmarkedet er aftaget en smule siden efteråret. Det medvirker til at mindske bekymringen for, om dansk økonomi står over for en overophedning, fremhæver vismændene.

Den konklusion er Dansk Erhverv ikke helt enig i.

»Konklusionerne sker på et begrænset grundlag om aftagende arbejdskraftmangel i byggeriet. Serviceerhvervene, der dækker 70 pct. af beskæftigelsen i Danmark, oplever ikke en tilsvarende aftagende mangel på arbejdskraft. I maj meldte knap hver femte virksomhed i serviceerhvervene, at de måtte sige nej til ordrer på grund af mangel på arbejdskraft,« siger chef for analyse og samfundsøkonomi Katrine Ellersgaard Nielsen.

»Parallelt med jobvæksten de seneste seks år har der været stigende mangel på arbejdskraft. Manglen har nået sin foreløbige kulmination med 35.000 forgæves rekrutteringer de seneste seks måneder. Det burde formandskabet have belyst tydeligere,« siger Katrine Ellersgaard Nielsen.

Formanden for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, professor ved Aalborg Universitet Per Kongshøj Madsen er derimod enig med vismændene.

»Færre virksomheder inden for byggeriet og industrien melder om mangel på arbejdskraft, og medvinden fra udlandet er aftagende. Lønstigningerne er moderate, og endelig er der fortsat pæn vækst i arbejdsstyrken, som giver grobund for flere job, uden vi rammer muren,« siger Per Kongshøj Madsen.

Når det gælder finanspolitikken er AE enig i, at tiden er til en stram finanspolitik. Samme melding lyder fra Dansk Byggeri, men Dansk Industri påpeger, at regeringen bør tilrettelægge den økonomiske politik efter to pejlemærker:

»Hold styr på de offentlige budgetter og sæt mål for, at den økonomiske politik skal gøre kagen større,« siger Kent Damsgaard.