Vestegnen er Danmarks store vinder på globaliseringen

En af landets mindste kommuner kan bryste sig af titlen som landets mest globaliserede kommune. Det er Axcelfuture, der står for kåringen for at sætte fokus på, at vi er dybt afhængige af globaliseringen.

Borgmester i Vallensbæk Kommune Henrik Rasmussen (K) kan glæde sig over, at Vallensbæk er den mest globaliserede kommune i Danmark. Blandt andet fordi kommunen har været god til at tiltrække udenlandske virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Der er nok ikke mange, der tænker på den store vide verden, når tankerne falder på den mindre Vallensbæk Kommune på den københavnske vestegn. Men Vallensbæk Kommune er helt i front, når det gælder globaliseringen.

Det er tænketanken for erhvervslivet Axcelfuture, der for første gang kårer landets mest globaliserede kommune. Og på baggrund af fire kriterier er valget faldet på Vallensbæk Kommune, der har borgmester Henrik Rasmussen (K) i spidsen.

De fire kriterier handler om, hvor meget virksomhederne eksporterer og importerer, samt hvor stor en andel af udenlandsk arbejdskraft og udenlandsk ejede virksomheder der er i kommunerne.

Vallensbæk er pænt med i alle fire kategorier og havner samlet set på førstepladsen med Brøndby og midtjyske Ikast-Brande på de næste pladser. København er nummer fem, mens Fredensborg ligger som nummer fire.

»Vi har ikke sigtet efter en pris som denne, men internationalisering er vi interesserede i. Hvis vi skal på kortet, er vi nødt til at interessere os for andre end dem, som umiddelbart er i vores nærhed,« siger borgmester Henrik Rasmussen.

»Det er ikke bevidst, at vi er gået efter de udenlandske virksomheder, men nogle af dem, som er kommet her til kommunen, er relativt store. Vi vil gerne gå i dialog med virksomheder om, hvilken arbejdskraft og hvilke faciliteter de har brug for. Mobilitet er en af de afgørende ting for virksomhederne, og i den sammenhæng er det en fordel for os, at vi ligger relativt tæt på lufthavnen,« siger borgmesteren og fremhæver, at det kun tager omkring 12 minutter at komme fra Vallensbæk og til lufthavnen uden for myldretiden.

Han afviser, at Vallensbæk blot skulle kunne klare sig som en velhavende pendlerkommune.

»Den strategi tror jeg ikke på. Hvis man ikke udvikler, så afvikler man. Tiderne har ændret sig med hensyn til at pendle. Hvis man gerne vil tiltrække stærkere borgere, er det vigtigt, at der også er arbejdspladser tæt på, for derved kan familierne bruge mere tid på hinanden,« siger Henrik Rasmussen.

Overrasket over resultatet

Med lidt over 16.000 indbyggere er Vallensbæk en af landets mindste kommuner. Indbyggertallet har dog været pænt stigende de seneste otte år. Antallet af arbejdspladser i kommunen er ligeledes vokset.

Blandt de internationale virksomheder, der har slået sig ned i Vallensbæk, er Fætter BR-selskabet Top-Toy, der importerer og sælger legetøj. Selskabet har hovedkvarter i Vallensbæk Strand. Der er ligeledes en virksomhed som Estée Lauder Cosmetics, der sælger kosmetik og hudprodukter.

Direktør i Axcelfuture Joachim Sperling lægger ikke skjul på, at han er overrasket over, at det blev Vallensbæk, som kom i top som den mest globaliserede kommune.

»Man kan se, at det er kommunerne på Vestegnen, som ligger i top, og så Ikast-Brande,« siger Joachim Sperling og påpeger, at Axcelfuture har et klart sigte med at lave kåringen.

»Vi gør det for at sætte fokus på globaliseringen. Det er ude i kommunerne, det foregår med at tiltrække arbejdspladser og investeringer. Vi tror, at en vigtig form for globalisering foregår ved, at vi får tiltrukket mere veluddannet udenlandsk arbejdskraft. Det er ikke en trussel mod danskerne, tværtimod,« siger Joachim Sperling.

Alle er berørt

Dansk Industri (DI) er en af de organisationer, der også ser kommunerne efter i kortene og en gang om året finder landets mest erhvervsvenlige kommune. DI ser i den sammenhæng blandt andet på, hvor gode kommunerne er til hurtig og nem sagsbehandling.

Direktør i Axcelfuture, Joachim Sperling

»Det er ude i kommunerne, det foregår med at tiltrække arbejdspladser og investeringer.«


Direktør i DI Kent Damsgaard fremhæver, at Axcelfutures analyse viser, at alle kommuner i et eller andet omfang er påvirket af globaliseringen.

»Der, hvor vi fokuserer mest, når det gælder internationaliseringen, er på eksportgraden. Når vi gør det, er der en overrepræsentation af de jyske kommuner og kommuner uden for de store byer. Det skyldes, at det er der, produktionsdanmark ligger,« siger Kent Damsgaard.

»Storbykommunerne ligger derimod højt, når det gælder erhvervsindvandring og udenlandsk ejerskab. Det er her, videnarbejdspladserne kommer,« siger Kent Damsgaard.

Adm. direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Lars Andersen er meget enig.

»Ikast-Brande er en rigtig industrikommune, hvor store dele af kommunens indbyggere er beskæftiget. Vestegnen er mere karakteriseret ved, at der er nogle virksomheder med stor eksport og import. Det kan være fint nok, men problemet er, at det ikke nødvendigvis afspejler, hvordan indbyggerne i de pågældende kommuner har det,« siger Lars Andersen.