Verdensbanken skruer ned for vækstforventningerne

Svage tendenser i eurozonen, Japan og Kina får nu Verdensbanken til at sænke forventningerne til den globale økonomiske vækst for 2015 i sin halvårlige rapport.

Cheføkonom i Verdensbanken, Kaushik Basu, forventer mindre vækst end først antaget for 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En haltende økonomisk vækst i eurozonen og en japansk og kinesisk økonomi, der er faldet i søvn. Det får nu Verdensbanken til at skrue ned for sine forventninger til verdensøkonomien i 2015.

I sit halvårlige sundhedstjek af den globale økonomi fremhæver Verdensbanken især den dybe kløft imellem den stærke vækst fra USA og Storbritannien og de svage tendenser i Europa. Det får nu banken til at ændre udsigterne til årets globale vækstmulgheder. Verdensbanken forventer, at verdensøkonomien vil ekspandere med tre procent i år efter en vækst på 2,6 procent i 2014. I juni havde økonomerne ellers forventet en økonomisk vækst på 3,4 procent i 2015 og 2,8 procent for 2014.

»Det økonomiske opsving har været slingrende i euroområdet og Japan som en konsekvens af finanskrisen. Samtidig gennemgår Kina en økonomisk opbremsning,« fortæller banken i sin rapport.

Også bankens cheføkonom, Kaushik Basu, er skeptisk:

»Den globale økonomi kæmper stadig med at genvinde sin styrke, da mange højindkomstlande fortsætter med at slås med eftermælet fra finanskrisen, og udviklingsøkonomierne er mindre dynamiske end tidligere,« siger han.

Dog forventes væksten i den amerikanske økonomi at hjælpe til at skrue op for den globale vækst i 2015 sammen med de faldende oliepriser. Banken regner med, at den amerikanske økonomi kommer til at opleve en vækst på 3,2 procent i år i forhold til en vækst på 2,4 procent i 2014. Modsat forventes det, at de 19 lande i eurozonen vil være langsommere om at komme rigtig i gang med væksten, der forventes at være på 1,1 procent i 2015 mod 0,8 procent sidste år.

Banken har flere gange advaret imod risikoen for, at eurozonen skal glide ind i en permanent økonomisk stilstand og opfordrer Den Europæiske Centralbank til at investere i et program, der skal sætte gang i væksten. Banken advarer imod, at stagnationen i eurozonen vil få globale implikationer. Det vil sætte en dæmper på økonomien i Østeuropa, Nordafrika og Sydasien, der er dybt afhængig af europæisk eksport, lyder det.

Generelt forventer banken højindkomstlandene vil opleve en vækst på 2,2 procent i 2015 mod 1,8 procent sidste år, mens udviklingslandene vil opleve en vækst på 4,8 procent. Det er en forbedring fra 4,4 procent i 2014. Banken har især store forventninger til Brasilien og Rusland.