USAs centralbank holder renten i ro

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fastholder som ventet renten på 2,25 procent.

Donald Trump mener, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, »er vanvittig«, fordi den hæver renten for meget. Her står han bag ved formanden for centralbanken, Jerome Powell, som har lagt op til fortsatte rentestigninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fastholder som ventet den ledende rente på 2,25 pct. Det oplyser centralbanken i en meddelelse torsdag aften dansk tid.

Den amerikanske centralbank har foreløbigt hævet renten tre gange i 2018. Det er blevet stærkt kritiseret af landets præsident, Donald Trump, der mener, at renteforhøjelserne bremser det amerikanske opsving unødigt meget.

Chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, har dog flere gange fastslået, at rentestigningerne er nødvendige for at undgå overophedning af økonomien og for at holde inflationen under kontrol.

Rentestigning kommer i december

Mens det var ventet, at centralbanken ville holde renten i ro i november, forventer de fleste økonomer, at renten vil blive hævet igen i december. Og ifølge Bloomberg er markedssandsynligheden for en rentestigning i december på 78 pct.

De seneste nøgletal vidner da også om en amerikansk økonomi i god gænge. Det seneste år er USAs økonomi vokset med tre pct. og jobrapporten fra oktober viste, at der blev skabt 250.000 job uden for landbruget. Det var et godt stykke over markedets forventninger om 190.000. Samtidig er lønstigningstakten tiltagende, og arbejdsløsheden på 3,7 pct. er den laveste siden 1969. Derudover steg centralbankens foretrukne inflationsindeks to pct. i september.

Også markedsrenterne peger mod stadigt stigende renter. Både renten på to-årige og ti-årige amerikanske statsobligationer er på det højeste niveau i flere år.

Eneste hår i suppen er udviklingen i erhvervslivets investeringer, som centralbanken noterer er afmattet en smule.