USA lægger forhandlinger om digital skat på is – advarer mod europæisk enegang

USA trækker sig fra de igangværende drøftelser om beskatning af globale techgiganter og truer samtidig Europa med handelssanktioner. Det fremgår af et brev, som flere europæiske finansministre har modtaget fra den amerikanske finansminister.

Den amerikanske finansminister Steven Mnuchin mener, at de transatlantiske drøftelser om digital skat er endt i dødvande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix

I et brev til fire europæiske kolleger skriver den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, at USA trækker sig fra de igangværende transatlantiske drøftelser om digital skat og et nyt globalt skatteregime for IT-virksomheder.

I samme brev advarer han mod europæisk enegang og truer med gengældelse, hvis de europæiske lande selv går videre med deres egne planer om at beskatte globale IT-virksomheder som amerikanske Apple, Facebook og Google.

Det skriver Financial Times, som har fået fingre i brevet, der er sendt til finansministrene i Storbritannien, Frankrig, Italien og Spanien, som er blandt de lande, der har argumenteret hårdt for, at techgiganterne bør beskattes hårdere.

»USA er stadig imod skatter på digitale ydelser og lignende ensidige tiltag. Og som vi gentagne gange har sagt, vil USA svare med passende modsvarende tiltag, hvis der er lande, der opkræver eller indføre sådanne skatter,« skriver Mnuchin i brevet.

Altså en trussel om handelssanktioner.

Udmeldingen spænder ben for det igangværende arbejde i OECD hen mod at få en mere retfærdig beskatning af multinationale virksomheder.

OECD har fremlagt et forslag, der går på to ben:

Som det ene skal alle lande fremover have ret til at beskatte indtægter, som virksomheder har opnået ved salg af varer og tjenesteydelser inden for hvert enkelt lands grænser. Det vil ikke kun gælde techgiganternes indtjening i Europa, men også salget af europæiske luksusvarer i USA.

Som det andet skal der være et globalt mindsteniveau for selskabsskat for at undgå international skattekonkurrence om at tiltrække multinationale selskaber.

Ifølge Mnuchin er drøftelserne i forhold til søjle to »på sporet« og »meget tættere på en aftale«. I brevet udtrykker han endog håb om, at der kan nås en enighed om søjle to i løbet af året.

Men ifølge Financial Times bliver der næppe indgået en aftale fra europæisk side, hvis ikke begge søjler er med i aftalen.