Ugen i grafer: Venezuelas olieproduktion er mere end halveret

Udsigterne for den globale økonomi bliver fortsat mere dystre. Og så går det ikke så godt for Venezuelas olieproduktion. Det er noget af det, du kan blive klogere på i denne uges gennemgang af økonomien fortalt i fem grafer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Internationale Valutafond har endnu en gang nedjusteret deres forventninger til væksten i den globale økonomi.

Anderledes positivt ser det ud på - i hvert fald på overfladen - i Storbritannien, som er på vej mod et stærkere kvartal end forventet. Men noget lurer under overfladen.

Det og meget mere kan du blive klogere på i denne uges gennemgang af de mest interessante nøgletal, hvor vi starter med at tage temperaturen på den globale økonomi.

Den globale vækst bliver nedjusteret igen

Den Internationale Valutafond (IMF) har offentliggjort deres seneste vækstprognose for 2019. Forventningen til den globale økonomiske vækst er igen blevet nedjusteret, og det er især Europa som rammes hårdt. Forventningerne i euroområdet er gået fra 1,8 pct. i vækst til 1,3 pct. Nedjusteringen skyldes især handelskrigen mellem USA og Kina, som er en vigtig faktor i den globale nedtur. Derudover peges der blandt andet på recessionen i Tyrkiet og Argentina, problemerne i den tyske bilbranche og den generelle økonomiske modvind fra normaliseringen af pengepolitikken i flere af de store økonomier.

Olieproduktionen falder i Venezuela

Brent-olien har rundet 70 dollar per tønde for første gange siden november. Det skyldes blandt andet, at Venezuela og Iran er blevet ramt af USA’s sanktioner, hvor olieproduktionen er faldet yderligere. Venezuela har oplevet nedadgående produktion siden 2015. Derudover er urolighederne i Libyen eskaleret og Libyan National Army er senest rykket mod Tripoli – hovedstaden og hovedby for olieinfrastrukturen. Ifølge Bloomberg udgør det en yderligere risiko for libyske olieforsyninger.

Kinas eksport stiger mere end ventet

Efter en markant tilbagegang i februar fik Kina sparket godt gang i eksporten igen i marts. Samtidig faldt importen yderligere, hvilket også bidrager til et langt større overskud på handelsbalancen end forventet. Dog faldt det kinesiske bilsalg for niende måned i streg som følge af en opbremsning i økonomien og handelskrigen med USA. Nedgangen på bilmarkedet skyldes især, at markedet stadig er svagt i de nordlige provinser og på nationalt plan.

Storbritannien på vej mod stærkere første kvartal

På trods af Brexit krisen er økonomien i Storbritannien på vej mod et stærkere første kvartal end forventet. Det gik bedre for byggesektoren i februar. Dog skyldes noget af den økonomiske aktivitet forberedelse til en eventuel hård Brexit.

Industriproduktionen overrasker positivt i euroområdet

Industriproduktionen i euroområdet falder mindre end forventet i marts og er nede med 0,2 pct. sammenlignet med måneden før. Det giver lidt optimisme på trods af de ellers svage tendenser på det seneste. Dog ser det stadig dystert ud for væksten i euroområdet. Specielt Litauen får opmærksom, fordi deres industriproduktion falder med 4,7 pct. sammenlignet med måneden før, så de trækker især i den forkerte retning.