Ugen i grafer: Tusindvis af polakker vender hjem til lønfest

Mens både tysk og kinesisk økonomi er på vej ned i gear, er der stadig godt gang i den polske økonomi, og det nyder lønmodtagerne rigtigt godt af. Det er noget af det, du kan blive klogere på i denne uges gennemgang af ugen i dansk og international økonomi fortalt i fem grafer.

Nytårsaften i Polens hovedstad, Warszawa. Der er godt gang i den polske økonomi, og det seneste år er lønningerne steget med omkring syv pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACEK TURCZYK/Ritzau Scanpix

Som Berlingske løbende har beskrevet gennem de sidste par måneder, er Europas største økonomi, Tyskland, på vej ned i gear, og umiddelbart er der ikke udsigt til en vending. For den seneste uge har budt på flere halvsløje tal for udviklingen i tysk økonomi.

Noget anderledes ser det ud i Polen, hvor der er så godt gang i økonomien, at mange polakker har fået klækkelige lønstigninger de sidste par år.

Vi starter dog ugens gennemgang af de mest interessante nøgletal med at se på det amerikanske aktiemarked, der har haft en forrygende start på 2019.

Aktiemarkedet tror på handelsaftale

De amerikanske aktier er steget støt gennem det meste af januar og februar. Stigningen har i høj grad været drevet af en større tro på, at USA og Kina vil nå frem til en handelsaftale. Fristen for en aftale om handelskonflikten mellem verdens to største lande var oprindeligt fastsat til 1. marts, men Donald Trump er nu ikke afvisende over for at udskyde fristen et par måneder.

Lønfest i Polen

Der er godt gang i den polske økonomi. Væksten er høj og arbejdsløsheden er på det laveste niveau i flere årtier. Det har ført til solide lønstigninger, og alene det seneste år har den polske befolkning i gennemsnit fået en lønstigning på omkring syv pct. Den gode økonomi og de stigende lønninger har fået tusindvis af polakker, der ellers var taget til andre europæiske lande for at arbejde, til at vende hjem. På sigt kan det føre til stigende lønninger i de vesteuropæiske lande, der nu mangler den polske arbejdskraft.

Tysk industri er udfordret

De tyske indkøbschefer ser samlet lidt mere positivt på den økonomiske aktivitet i Tyskland, end de gjorde for en måned siden, viser de seneste tyske PMI-tal. Den samlede stigning i det tyske PMI-indeks dækker dog over store forskelle. For mens PMI-tallet for servicesektoren steg, faldt PMI-tallet for fremstillingsindustrien igen i februar. Det vidner om, at de tyske industrivirksomheder fortsat kæmper med lav aktivitet og faldende ordreindgang. Fredag bød også på nye svage tal for den tyske erhvervstillid.

Lavere bilsalg i Kina

Færre kinesere køber ny bil. Det kinesiske bilsalg er faldet støt de seneste måneder, hvilket vidner om, at den kinesiske økonomi er på vej ned i gear. Sidste år voksede aktiviteten i den kinesiske økonomi (BNP) med 6,6 pct. Det lyder højt, men det er laveste vækst i landet siden 1990.

Tilbageholdende danske forbrugere

Jobfesten på det danske arbejdsmarked fortsatte i 2018. Samlet steg beskæftigelsen med 45.561 personer i 2018, og derved blev året det bedste for beskæftigelsen siden 2007. Men selv om der har været stor fremgang i beskæftigelsen det seneste år, er forbrugernes syn på den økonomiske situation blevet mindre optimistisk. Det viser udviklingen i forbrugertillidsindikatoren fra Danmarks Statistik, der en gang om måneden tager temperaturen på de danske forbrugeres syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation.