Ugen i grafer: Skuffende væksttal tal fra Kina og en nedjustering fra IMF

Årets fjerde uge bød blandt andet på negative væksttal fra Kina og en nedjustering af den globale vækst fra IMF. Det er noget af det, du kan blive klogere på i denne uges gennemgang af ugen i international økonomi fortalt i fire grafer.

Den internationale valutafond (IMF) med Christine Lagarde ved roret nedjusterede endnu en gang fremtidsudsigterne for den globale økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Ritzau Scanpix

I denne uge har der været fokus på den globale vækst, med kinesiske væksttal og den internationale valutafond (IMF), der nedjusterede deres prognose for verdensøkonomien.

Vi starter ud med ugens første dag, der ud over at være kåret som årets værste mandag (Blue Monday), heller ikke just var den bedste mandag for kineserne. Herefter kigger vi på væksttal fra IMF og efterfølgende på tal for den økonomiske tillid i Tyskland og Frankrig.

Kinas vækst aftager

Kina, der i de første par år efter finanskrisen oplevede vækstrater på over 10 pct., er nu nede på næsten en halvering i den årlige økonomiske vækst. I fjerde kvartal 2018 var den årlige ændring i BNP på 6,4 pct. mod 6,7 pct. i samme kvartal året før. Det er især handelskrigen med USA og en oprydning i erhvervsudlånet, der på det seneste har været med til at trække vækstraterne i Kina ned.

IMF nedjusterede vækstudsigterne

I mandags kom den internationale valutafond (IMF) endnu en gang med nedjusteringer i forhold til vækstudsigterne for verdensøkonomien. Den globale årlige vækst lå i tiden op til finanskrisen på over fire pct. og tilmed i en periode på over fem pct. Med en PMI for den globale fremstillingssektor der i 2018 kun er gået nedad ser vækstudsigterne mørkere ud som tidligere.

Pessimisme hos erhvervslivet i Tyskland

Vender vi blikket mod vores sydlige nabo, Tyskland, viste det samlede tal for ifo-indekset et fald i den tyske erhvervstillid til det laveste niveau siden 2015. Samtidig kom erhvervslivets forventninger til den fremtidige omsætning ned på det laveste niveau siden 2012. Dette er kun med til at underbygge de aftagende vækstudsigter for den tyske økonomi.

PMI-tal fra Frankrig skuffede

De franske flash PMI-tal skuffede og røg under niveauet på 50, som anses som et vigtigt niveau. Fremstillingssektoren oplevede en mindre fremgang, men det var dog stadig ikke nok til at trække det samlede PMI-tal op. Tallet indikerer således at de seneste måneders politiske uro i Frankrig, kan have haft en signifikant negativ indflydelse på stemningen omkring den franske økonomis fremtidsudsigter.