Ugen i grafer: Flot jobvækst i USA i marts

Den amerikanske jobmotor er tilbage på sporet efter en svag februar. Men der er ikke tegn på lønpres. Desuden er der mørke skyer over tysk økonomi og en overraskende stor optimisme i Kina. Det er noget af det, du kan blive klogere på i denne uges gennemgang af økonomien fortalt i seks grafer.

Positiv amerikansk jobrapport

Der blev skabt 196.000 nye job i marts og jobmarkedet er dermed tilbage på et stærkt spor. De seneste tre måneder er der i gennemsnit blevet skabt 180.000 nye job. Arbejdsløsheden forblev på 3,8 pct. og understreger, at der er få ledige ressourcer på arbejdsmarkedet. Til gengæld aftog lønvæksten en smule til 3,2 pct. Der er fortsat en opadgående tendens, men især aktiemarkedet frygter, at en hurtigere lønvækst vil tvinge centralbanken til at hæve renten. Nu er signalet mere moderat.

Opsving på vej i Kina

Kina blev fanget på det forkerte ben, da præsident Trump optrappede handelskrigen. Myndighederne har brug våbenhvilen fra december til at sætte gang i væksten med lempelser for bankerne, lavere skatter og større offentligt forbrug og investeringer. Nu er der de første spæde tegn på, at kuren har båret frugt. Kinesisk erhvervsliv ser positivt på fremtiden for første gang i fire måneder, både i industrien og servicesektoren. Optimismen i kinesisk økonomi kan få negative konsekvenser for udviklingen i handelsforhandlingerne mellem USA og Kina.

Ordrene falder og lagrene stiger i Tyskland

Nye ordrer i fremstillingssektoren faldt med 4,2 pct. fra januar til februar og er nede med 8,4 pct. fra året før. Det skyldes i høj grad, at eksporten er faldet med seks pct. Handelsspændinger og Brexit er to faktorer, der trækker i den forkerte retning. Derudover er der svagere efterspørgsel, især i Kina, efter biler og andre tyske produkter. Resultatet er, at lagrene af færdigproducerede varer i industrien er steget kraftigt, hvilket kan betyde et fald i produktionen i de kommende måneder. OECD forventer en økonomist vækst i Tyskland på kun 0,7 pct. i 2019.

Pessimisme i Italien

Det italienske industri-PMI faldt til 47,4, og nedgangen i italiensk økonomi bliver dermed stadig dybere. Det går også den forkerte vej med arbejdsløsheden, som steg til 10,7 pct. i februar. Til sammenligning er ledigheden faldet i de andre tidligere kriselande. Spørgsmålet er, om rollen som det svageste led i den europæiske kæde er ved at blive overtaget af Italien. Der er udsigt til, at regeringen nedjusterer forventningerne til den økonomiske vækst i den finanspolitiske rapport, som skal sendes til EU i april. Dermed bliver udsigterne for budgetunderskuddet også forværret.

Grækenland er pænt over den magiske grænse

I euroområdet var Grækenland et af de lande der klarede sig bedst i erhvervstilliden i marts, hvor industri-PMI steg til 54,7. Det indikerer ganske pæn fremgang i økonomien. Den magiske grænse på 50 indikerer skillelinjen mellem fremgang og tilbagegang i produktionen. Græsk økonomisk vækst forventes at blive moderat i år, og samtidig faldt ledigheden med 2,8 procentpoint fra februar til december.

Finansiel turbulens i Tyrkiet

I de sidste dage op til de lokale valg i Tyrkiet reagerede på aktiemarkedet på usikkerheden med store fald på børsen i Istanbul. Efter valget  steg BIST 100 indekset mere end 4 pct., men der er fortsat stor usikkerhed om den grundlæggende situation i tyrkisk økonomi, som lige nu gennemgår en hård recession. Hvis pengepolitikken lempes kan den tyrkiske lira hurtigt blive svækket.