Udbyttesagen: »Vi går fortsat efter alle 12,7 milliarder«

Den danske statskasse blev lænset for 12,7 mia. kr. i udbyttesagen. På nuværende tidspunkt står Skatteministeriet til at få mellem 5,5 og seks mia. kr. hjem. Men regeringen går fortsat efter at få alle pengene hevet hjem.

Skatteminister Karsten Lauritzen ved pressemøde, hvor han blandt andet fortalte om, hvordan det går med at føre de mange sager om uberettiget refusion af udbytter. Lige nu ser regeringen ud til at få mellem 5,5 og seks mia. kr. retur til statskassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Vi er meget stålfaste. Vi fortsætter med at køre sager for at få alle 12,7 mia. kr. i udbyttesagen hevet hjem. Det er også godt at få en dom, selv om den ikke betyder, at der kommer penge retur til Danmark.

Sådan lød det næsten fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), da han holdt pressemøde på Christiansborg under navnet »En skatteforvaltning i fremdrift«.

På pressemødet fremlagde Karsten Lauritzen de foreløbige resultater af de mange retssager, som regeringen kører for at få nogle af de mange penge fra udbyttesagen retur.

Der arbejdes på sager i otte lande, og der er udtaget stævning i fem lande. Der er stævnet 470 personer og selskaber. Samtidig er det mellem 5,5 mia. kr. og seks mia. kr., som regeringen på nuværende tidspunkt skønner, at der kan komme hjem.

»Der er foreløbig seks mia. kr. på vej til til statskassen. Vi går efter det fulde beløb på 12,7 mia. kr. Omvendt koster det også nogle penge at føre de mange sager. Hver gang vi henter 1.000 kr. hjem, ender vi med at betale et par hundrede kroner i sagsomkostninger. Men jeg mener, at det er alle pengene værd,« siger Karsten Lauritzen, der understreger, at selv om der kommer nogle domme, uden at vi får penge retur, er selve dommen også en måde at straffe svindlerne på.

Strengere kontrol

Sagen om udbytteskatten begyndte for nogle år siden, fordi en lidt for lempelig kontrol med virksomheder gjorde, at en række personer kunne få refunderet udbytteskat. Problemet er bare, at Skatteministeriet mener, at de pågældende personer ikke har krav på refusionen, da der er tale om aktier, de slet ikke ejede.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V).

»Hver gang vi henter 1.000 kr. hjem, ender vi med at betale et par hundrede kroner i sagsomkostninger.«


Tilbage i august 2015 stoppede udbetalingerne af udbytterefusionen, og sidste år begyndte Skattestyrelsen at anlægge en række civilretlige sager med krav om tilbagebetaling af det fulde beløb.

På pressemødet var kammeradvokat Boris Frederiksen også tilstede. Direkte adspurgt ville han ikke sige, hvordan det går i de enkelte lande, hvor sagerne kører. Men han fremhævede, at det er en person, som står bag en stor del af svindelen.

Ifølge Karsten Lauritzen er der gjort alt, hvad man kan, for at sikre, at en lignende svindel ikke sker igen.

»I dag er der ti gange så mange medarbejdere til at kontrollere området, som da svindlen blev opdaget. Man kan komme langt med hårdt slid, selv om man er oppe mod svindlere, som kan hyre dyre advokater,« siger Karsten Lauritzen.

Samlet ser er der investeret 600 mio. kr. i udbytteområdet. I alt har 50 medarbejdere siden 2018 arbejdet med at kontrollere udbetaling af udbytterefusion, fremgår det af materiale fra Skatteministeriet.