Danmarks dyreste kommission i gang: Vidner advarede om udbyttesvindel

Samtlige danske mediers øjne var tirsdag rettet mod Retten på Frederiksberg, da de første af i alt 106 afhøringer om de seneste 15 års skandaler i Skat begyndte. Det er Danmarks hidtil dyreste kommission, og den skal kortlægge kollapset i Skat.

Undersøgelseskommissionen for udbytteskandalen i Skat tegner sig til at blive den hidtil dyreste kommission i Danmark. Kommissionens opgave består i at kortlægge, hvad der gik galt, da man indkøbte det skandaleramte og nu skrottede inddrivelsessystem EFI, og hvem der i sidste ende bærer ansvaret for, at den danske statskasse blev lænset for 12,7 milliarder kroner via refusion af udbytteskat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Tirsdag. En regnfuld dag i marts. Retten på Frederiksberg, København. Dermed er scenen sat i dramaet om de seneste års skandalesager i Skat, som en undersøgelseskommission kulegraver.

Kommissionen skal blandt andet undersøge skandalen om Skats kollapsede inddrivelsessystem EFI og skandalen om svindel med udbytteskat for milliarder. Sidstnævnte var temaet for tirsdagens første vidneforklaringer.

I alt vil 106 personer skulle fremlægge vidneforklaringer frem til december 2019, og rettens knejsende tårne og gule mursten skal udgøre rammerne hele vejen igennem.

I første omgang var det fire interne revisorer fra Skatteministeriets Interne Revision (SIR), Bo Daugaard, Jens Lundgaard, Linda Severinsen og Tina Laustsen, der blev afhørt. Til lejligheden havde DR og TV 2 stillet kameraer i den silende regn udenfor i håbet om at fange et glimt af vidnernes ansigter. Journalister fra landets største medier patruljerede gangene uden for retslokalet, hvis ikke de sad indenfor og overværede afhøringerne på de proppede tilhørerpladser eller via livestream på storskærm.

Kort sagt var alles øjne rettet mod de indledende høringer i det, der har vist at være en af danmarkshistoriens største skandaler: kollapset i Skat. Arbejdet for en af de største og dyreste undersøgelseskommissioner i Danmark er hermed for alvor begyndt.

Bo Daugaard, tidl. intern revisor i Skatteministeriets Interne Revision

»Det er sådan noget, der står og lyser med røde lamper.«


Advarsler blev overhørt

Fokus for dagens afhøringer lå i den 17 sider lange rapport over Skats interne undersøgelse af provenuet fra kildebeskatningen af udlændinge og udbytteskat, der i 2010 blev foretaget af det interne revisionsorgan. Det første vidne var Bo Daugaard, der i sin tid var en del af undersøgelsen i SIR. Bo Daugaard var ansat i SIR i perioden 2008-2011.

Med flakkende øjne og nervøse bevægelser sad Bo Daugaard i retssalen omgivet af advokater og journalister, der alle nøje iagttog hver en bevægelse og lyttede til hvert et ord. Men meddelelsen fra Bo Daugaard var klar: Revisionen fandt allerede dengang alvorlige huller i Skats kontrol af udbytteskat. I rapporten står der blandt andet, at »der føres ingen kontrol i forbindelse med refusionsanmodninger med, om investor reelt er aktieejer og om investor reelt er skattepligtig eller ej«.

»Vi gik ikke ind for at undersøge status på bankerne. Vi var ikke som sådan nede i de enkelte detaljer. Men vi var overraskede over, at der ikke blev gjort noget ved tingene,« sagde Bo Daugaard under afhøringen.

Ifølge Bo Daugaard opdagede revisorerne, at Skat ikke kunne afstemme sine egne udbetalinger med de indberetninger, der kom fra virksomhederne om indeholdt udbytteskat. Dermed førte Skat ikke reel kontrol, og ved at udnytte de huller, som Skat ikke førte kontrol med, kunne svindlerne snuppe flere milliarder ved at kræve refusion af udbytteskat på aktier, som de slet ikke ejede.

Med vidneforklaringerne er oplysningerne om Skats part i skandalen officiel: Skat førte ikke tilstrækkelig kontrol med udvekslingen af udbytteskat.

Forsøgte at presse på hos ledelsen

Under tirsdagens afhøringer kom det endvidere frem, at udbytteadministrationens chef, Lisbeth Rømer, flere gange havde presset på i ledelsen hos både Skat og Skatteministeriet for at advare om problemerne, uden at der blev reageret. Lisbeth Rømer er også indkaldt til at skulle indgive vidneforklaring i retten på et senere tidspunkt.

»Lisbeth Rømer brokkede sig i flere år over, at der var problemer med udlændinge og udbytte. Til sidst fik hun Peter Loft (tidligere departementschef i Skat, red.) til at nedsætte et udvalg, for han var den eneste, der kunne gøre det,« sagde Jens Lundgaard, en anden intern revisor i SIR, under afhøringerne.

Tilbage står altså en ledelse, der blev advaret flere gange i forløbet, og som ikke formåede at løfte opgaven, som dens ansvar fordrede.

»Det er sådan noget, der står og lyser med røde lamper,« sagde Bo Daugaard om hele forløbet under afhøringen.

Foreløbigt venter alle, journalister som politikere, på, om den nu 308 mio. kr. dyre kommission kan komme til bunds i sagerne, når den om fem år fremlægger konklusionerne af arbejdet.