Tung Dong-skygge over stop for Radius-salg

Der er ikke længere politisk støtte til, at Ørsted sælger elforretningen Radius. Det kritiserede salg af Dong - nu Ørsted - i 2013 har sat sig sine spor

Finansministeriet har meddelt Ørsted, at der ikke længere er opbakning til salg af Radius. (Arkivfoto) Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Søndag trak Socialdemokratiet sin støtte til, at energiselskabet Ørsted sælger sin elforretning på Sjælland, Radius. Det var kulminationen på stigende modstand mod salget - en modstand, der er næret det kontroversielle salg af Dong i 2013.

Siden sommeren 2018 har Ørsted arbejdet på at sælge Radius og dets over en million elkunder. Det skulle give milliarder i kassen til investeringer i havvindmøller. Planerne har dog skabt frygt for, at en privat ejer ville hæve priserne.

»Det er vigtigt, når vi taler infrastruktur, herunder eldistribution, så er det ikke kun et spørgsmål om el, kroner og øre.«

»Det er også et spørgsmål om demokratisk kontrol og spørgsmålet om værdien af det, vi er fælles om,« sagde Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Tidligere havde SF meldt ud, at de var imod et salg. Dansk Folkeparti og Enhedslisten lige så.

Dermed var der et politisk flertal imod salget og søndag eftermiddag fortalte Ørsted, at Finansministeriet havde meddelt dem netop det.

»I et system som det danske, skal der være politisk opbakning. Så bundlinjen er, at nu kan vi ikke sælge Radius,« sagde Finansminister Kristian Jensen (V) og medgav, at han var godt træt af udviklingen:

»Jamen det er jeg da. Og jeg er da også godt træt af, at dialogen og fortroligheden i forligskredsen har talt for meget lidt, og at Socialdemokratiets beslutning på tværs af børsregler og alt andet bliver meldt ud en søndag eftermiddag.«

Modstanden mod salget er tæt forbundet med det stærkt kritiserede salg af Dong - nu Ørsted - i 2013 under den daværende socialdemokratiske regering.

Salget blev kritiseret for at være sket for billigt og det blev kritiseret, at en af køberne var den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Salget gav dengang regeringen et banesår og fik SF til at forlade den.

»Jeg har gjort det klart på Socialdemokratiets sidste kongres, at man ikke kommer til at se en socialdemokratisk regering, der sælger kritisk infrastruktur til udenlandske kapitalfonde.«

»Kigger på vi på Radius i dag, så har vi to principper: Det skal enten være forbrugerejet eller også skal staten sidde på mere end 50 procent. Og det er vi ikke sikre på vil ske med den proces, der er lagt op til,« sagde Mette Frederiksen søndag.

Også Kristian Jensen mener, at Dong-sagen har spillet ind i beslutningen fra Socialdemokratiet.

»Jeg tror, at Socialdemokratiet er blevet bange for deres egen skygge. Radius bliver allerede i dag drevet kommercielt med profit for øje. Det vil ikke ændre sig med andre ejere,« siger han.

/ritzau/