Trumps finansboss går i kødet på kineserne

Ikke kun Trump, men også USAs finansminister, Steven Mnuchin, langer ud efter kinesernes seneste devaluering af landets valuta. Som finansminister har Mnuchin været arkitekten bag en af de hidtil største skattereformer i USA.

Den amerikanske finansminister Steven Mnuchin er hidtil ikke kommet med ret mange udmeldinger i handelskrigen. Men mandag beskyldte han kineserne for at manipulere med deres valuta. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

Han bliver umiddelbart ikke regnet for en af høgene blandt præsident Donald Trumps folk i handelskrigen mod Kina og er noget mindre synlig sammenlignet med andre af regeringens højtråbende medlemmer.

Men Trumps finansminister, Steven Mnuchin, langede alligevel i denne uge kraftigt ud efter Kina og beskyldte den kinesiske regering for manipulation med valutaen.

Med den beskyldning vil Mnuchin gå i dialog med Den Internationale Valutafond (IMF) for at »eliminere den uretfærdige konkurrencefordel skabt af Kinas handlinger«.

Steven Mnuchin er Trumps på mange måder kontroversielle finansminister, der blev udnævnt, kort efter Trump tiltrådte som præsident.

I modsætning til USAs officielle handelsudsending, Robert Lighthizer, har Steven Mnuchin tilhørt den mere bløde fløj over for kineserne i handelskrigen. For ham handler det primært om at få ændret på det meget store amerikanske handelsunderskud over for Kina.

Beskyldningerne mod kineserne om at manipulere valutaen var blot en af de seneste optrapninger i den handelskrig, der for alvor er blusset op igen her i sommer. Trump har lagt told på kinesiske varer for 300 mia. dollars. Det fik kineserne til at svare igen med at stoppe indkøb af en række amerikanske landsbrugsprodukter, og samtidig devaluerede kineserne yuanen.

Mandag kom svaret fra Mnuchins ministerium: Finansministeriet kaldte Kina for »valutamanipulator«.

Med i inderkredsen

Steven Mnuchins er med i inderkredsen omkring Trump, og han er som finansminister medlem af det kabinet, der en gang om ugen samles for at rådgive præsidenten.

Udnævnelsen af Steven Mnuchin i 2016 kom i første omgang måske som en overraskelse, men havde en god forklaring. Han har kendt Trump i mange år og var øverste ansvarlige for at skaffe penge til Trumps præsidentkampagne.

Da han blev udnævnt og indtog kontorerne i Finansministeriet, var hans fornemmeste opgave at få gennemført en skattereform, som Trump mente var hårdt tiltrængt i USA. Den blev gennemført i 2017, og Steven Mnuchin kan dermed bryste sig af, at han har stået bag en af de hidtil største skattereformer i USA.

Både personskatter og selskabsskatter blev sænket.

»Ved at sænke selskabsskatterne vil vi skabe kraftig økonomisk vækst og en stor stigning i den personlige indkomst,« hed det dengang fra Steven Mnuchin.

Han fremhævede samtidig, at skattereglerne er alt for komplicerede, og at folk bruger for meget tid på at bekymre sig om at få bragt skatten ned.

Født med en guldske i munden

Men for mange i den politiske verden er Steven Mnuchin en kontroversiel person. Han er født i New York City og er vokset op i velhavende familie. Faderen var partner i den gigantiske investeringsbank Goldman Sachs.

Steven Mnuchin gik helt naturligt samme vej. Han er uddannet på det prestigefyldte Yale University og blev efter endt eksamen ansat hos Goldman Sachs, inden han gik solo og startede sin egen hedgefond.

Massachusetts’ demokratiske senator, Elizabeth Warren, har kaldt Steven Mnuchin for »finanskrisens Forrest Gump« efter filmen med Tom Hanks, fordi han gennem krisen evnede at deltage i stort set alle de dårlige tiltag på Wall Street.

Elizabeth Warren henviser blandt andet til, at Steven Mnuchin købte en bank, der var kendt for at opkøbe misligholdte lån og efterfølgende tvinge folk fra deres hjem.

På den private front har Steven Mnuchin også været i fokus i medierne. Han blev i 2017 gift med skuespilleren Louise Linton, og hun kom ud i en større mediestorm, da hun sammen med Steven Mnuchin blev fotograferet med en række en dollarsedler i hånden. De første med Steven Mnuchins underskrift.

Det mærkværdige ved fotoet var, at Louise Linton som den eneste bar handsker i nærmest »James Bond-agtig« stil som det blev beskrevet i amerikanske medier. Det forklarede hun efterfølgende med, at der var koldt i rummet. De to er hyppige gæster på den sociale scene i Washington.