Trump og Kina tager »timeout« i handelskrig: »Det er nok det bedste, vi kunne håbe på«

En aftale om 90 dages våbenhvile i toldkrigen mellem USA og Kina giver håb om en mulig aktieoptur. Det er det bedste resultat, vi kunne håbe på, lyder det fra både dansk og udenlandsk ekspert.

USAs præsident Donald Trump blev under weekendens G20-topmøde i Buenos Aires enig med Kinas præsident, Xi Jinping, om at lægge en foreløbig dæmper på handelsstriden mellem de to lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUISA GONZALEZ

Det blev til en våbenhvile, men ingen endelig afslutning på toldkrigen mellem USA og Kina.

Under weekendens G20-topmøde i Buenos Aires blev de to lande enige om en form for timeout i den langvarige armlægning om svimlende store milliardbeløb.

På topmødet i Argentina lovede USAs præsident, Donald Trump, at udskyde en planlagt stigning i told på kinesiske varer for 200 milliarder dollar fra ti til 25 procent.

Den amerikanske præsident fjernede samtidig en anden stor knast fra bordet, da han forud for mødet truede med at indføre yderligere straftold for 267 milliarder dollar og for første gang samtidig luftede overvejelser om at inkludere Apple-produkter importeret fra Kina.

Allan von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank

»Selvom der er et godt stykke vej endnu, før en endelig handelsaftale er i hus, så er det nok det bedste, vi kunne håbe på ved mødet mellem de to i Buenos Aires.«


Kina har som et led i den foreløbige fredsaftale lovet at købe en stor mængde amerikanske produkter inden for landbrugs-, energi- og industrisektoren.

Selv om der blot er tale om en midlertidig våbenhvile mellem USA og Kina, er det særdeles positivt, at de to lande nærmer sig en form for fælles fodslag, vurderer Danske Bank-chefanalytiker og Kina-ekspert Allan von Mehren.

Alternativet ville have været en yderligere optrapning af handelskrigen, hvilket kunne have stukket en kæp i hjulet på det globale opsving i 2019.

»Selv om der er et godt stykke vej endnu, før en endelig handelsaftale er i hus, så er det nok det bedste, vi kunne håbe på ved mødet mellem de to i Buenos Aires. Vi forventer fortsat, at det vil lykkes at nå frem til en endelig aftale næste år,« lyder det fra Allan von Mehren.

Den danske økonom er dermed helt på linje med analysen fra en af Australiens største banker, Westpac Banking, hvor makrostrateg Frances Cheung dog advarer om, at det er for tidligt at afblæse handelskrigen.

»Dette er det bedste udfald, vi kunne have håbet på. Aftalen skal dog betragtes som en foreløbig våbenhvile, hvor usikkerheden i forhold til samhandlen mellem USA og Kina fortsat er til stede,« siger Frances Cheung til Bloomberg.

Der er dog lagt op til, at aftalen mellem USA og Kina giver grøn stemning på de globale aktiemarkeder mandag, hvor den midlertidige våbenhvile bliver set som et klart skridt i den rigtige retning.

»Det er et stærkt positivt signal for markederne, hvor der de seneste dage har været bygget forhåbninger op om, at en pause i toldstriden af den her karakter ville lande,« skriver chefanalytiker Terry Haines fra den internationale investeringsbank Evercore ISI i en kommentar.

For dansk erhvervsliv har det hidtil været antagelsen, at især de store rederier ville komme til at mærke en global handelskrig langt mere end andre erhverv.

Den frygt har dog indtil videre vist sig at være ubegrundet.

Berlingske Business kunne onsdag fortælle, hvordan de mange trusler om tariffer og toldsatser, der kan udløse en global handelskrig, indtil videre nærmest har haft den modsatte effekt.

»Vi har set fald på nogle forbindelser, men vi har også set store stigninger på andre,« sagde Jakob Bode, der er chef for det danske rederi J. Lauritzens kontor i Singapore, til Berlingske Business.

Danmark har i dag verdens sjettestørste handelsflåde. For danske rederier har ikke mindst indlemmelsen af Kina i verdenshandelsorganisationen WTO været en stor fordel.