Trods fyringsrunder i store virksomheder: Antallet af jobannoncer er steget i januar

Nets, FLSmidth, Danfoss og flere andre store virksomheder har varslet fyringsrunder i denne måned. Men Kaare Danielsen, stifter og adm. direktør i Danmarks største jobportal, Jobindex, ser ingen tegn på en kraftig opbremsning på jobmarkedet.

Ejer og adm. direktør i Jobindex Kaare Danielsen fortæller, at antallet af jobannoncer er steget i årets første uger i forhold til samme periode sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årets første uger har flere store virksomheder annonceret fyringsrunder. Det gælder blandt andre cementkoncernen FLSmidth, der planlægger at sige farvel til 500 medarbejere, heraf 80 i Danmark, og Danfoss, der nedlægger 335 stillinger på virksomhedens fabrik i Kolding.

Der er dog ingen grund til at frygte, at de seneste fyringsrunder varsler en ny tid med massefyringer og ansættelsesstop. Det vurderer Kaare Danielsen, stifter og adm. direktør i Jobindex, der er Danmarks største jobportal.

»Vi er nok nogle af de første, der kan se, hvad der foregår på jobmarkedet. Vi kan se, hvad der sker på jobmarkedet fra dag til dag,« siger Kaare Danielsen og fortæller, at virksomhedernes appetit på at ansætte nye medarbejdere faktisk er steget de seneste par måneder.

Hos Jobindex kunne man tydeligt mærke, at efterspørgslen efter nye medarbejdere faldt i efteråret, da der fortsat var stor usikkerhed om udfaldet af Brexit, og handelskrigen mellem USA og Kina hang som en mørk sky over verdensøkonomien. Men i slutningen af året kom der mere gang i jobmarkedet, og fremgangen ser ud til at være fortsat ind i det nye år.

Højsæson for jobannoncer

Hos Jobindex har der i de første tre uger af januar været omkring fem procent flere annoncer end i samme periode 2019, og hos Jobnet er antallet af jobannoncer steget med omkring ti procent i forhold til 2019, fortæller Kaare Danielsen.

Han vurderer, at det i høj grad er den øgede klarhed omkring Brexit og handelskrigen, der har gjort virksomhederne mindre tilbageholdende over for at indrykke jobopslag, end de var i efteråret.

»Når der er politisk usikkerhed, har vi før set, at virksomhederne holder lidt igen med at ansætte og udskyder genbesættelser, hvis de kan. Så det kommer ikke voldsomt bag på os, at virksomhederne foretager nogle af de ansættelser, som de har udskudt, nu hvor den politiske usikkerhed er blevet lidt mindre,« siger Kaare Danielsen.

Kaare Danielsen betegner januar som højsæson for jobannoncer. Det skyldes, at mange virksomhedsledere vender tilbage fra juleferie med nye budgetter og planer. Derfor kan udviklingen i januar også give et praj om, hvordan jobmarkedet vil udvikle sig resten af året. Og indtil videre tegner det til at blive et år med »balance« på jobmarkedet.

»Der er ikke tegn på, at vi skal have en nedgang, men heller ikke en fremgang, der kan føre til overophedning,« siger Kaare Danielsen.

Jobindex-direktøren påpeger dog, at vi godt kan komme til at se nogle sløje ledighedstal fra Danmarks Statistik i de kommende måneder. Det skyldes, at afskedigede medarbejdere først vil dukke op i ledighedstallene hos Danmarks Statistik, efter deres opsigelsesperiode er udløbet. Derfor vil den tilbageholdenhed med at ansætte nye medarbejdere, som Jobindex registrerede i efteråret, først blive aflejret i Danmarks Statistiks ledighedstal i første halvdel af 2020.

»Mens vi er blandt de første, så er Danmarks Statistiks ledighedstal nogle af de sidste, der reagerer på, hvad der sker på jobmarkedet,« siger Kaare Danielsen.

Stærk jobfremgang siden 2013

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, mener, at antallet af jobopslag kan være en udmærket indikator for udviklingen på arbejdsmarkedet.

Han forventer ikke, at beskæftigelsesfremgangen vil fortsætte i samme tempo som de seneste år, hvor der siden 2013 er blevet skabt over 200.000 nye job i Danmark. Den danske økonomi er gået ned i omdrejninger, og det vil også sætte spor på jobmarkedet, vurderer Bo Sandemann Rasmussen.

»Vi skal nok regne med, at det bliver mere afdæmpet end det, vi har set de seneste seks-syv år. Om det så bliver med en tilbagegang eller en lille fremgang – det er svært at sige,« siger han.

Han mener også, at man skal være varsom med at fortolke de seneste fyringsrunder som et varsel om en hård opbremsning på arbejdsmarkedet. Økonomiprofessoren fremhæver fyringen af over 500 medarbejdere i betalingsgiganten Nets som et eksempel på en fyringsrunde, der mere skyldes en ændring i virksomhedens strategi end et omslag i konjunkturerne.