Nets skal gennem stor fyringsrunde: Over 500 mister jobbet

Massefyringer er på vej i Nets. Godt hver ottende stilling står til at blive nedlagt, men forbund vil have reduceret antallet af fyringer.

Nets med topchef Bo Nilsson i spidsen skal have fjernet en række dobbeltfunktioner som følge af en stribe opkøb, og derfor bliver der 500 færre stillinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske betalingsgigant Nets, som bl.a. står bag Dankortet, skal gennem en større fyringsrunde.

I alt kommer virksomheden til at skære 565 stillinger væk, hvoraf 115 af dem er i Danmark. Fyringerne fordeler sig på tværs af alle 13 europæiske lande, som Nets er repræsenteret i.

Klaus Pedersen, Group CFO i Nets fortæller, at fyringsrunden skal ses i lyset af Nets' vækstplaner, der har medført opkøbet af en række virksomheder rundt om i Europa.

»Det har resulteret i et større antal overlappende stillinger og funktioner. Derfor har vi nu indledt dialoger med fagforeningerne i de forskellige lande for at sikre den bedst mulige proces og hjælpe folk godt videre,« siger han i en skriftlig kommentar.

Alene det seneste år er Nets gået fra at være omkring 2.500 medarbejdere til nu at være mere end 4.000 ansatte.

Dermed svarer fyringsrunden til, at hver ottende ansatte skal forlade virksomheden. Opkøbene, Nets har foretaget i Europa, tæller blandt andet virksomheder i Tyskland og Polen. De funktioner, der bliver nedlagt er på områder, hvor der er dobbeltarbejde som følge af opkøbene.

Før har en række stabs-, salgs- og produktionsfunktioner således været placeret ude i datterselskaberne, men i takt med at opgaverne bliver varetaget på tværs af Nets, vælger firmaet altså nu at nedlægge en lang række stillinger.

Omfanget virker meget voldsomt

Kent Petersen, formand for Finansforbundet, der repræsenterer hundredvis af Nets’ ansatte, fortæller, at fyringsrunden ikke »kommer bag« på ham.

»Nets har været igennem en ekspansion med mange opkøb, og det er forventet, at der vil være en vis reduktion i antallet af medarbejdere, fordi der er flere, der laver det samme, men omfanget virker meget voldsomt,« siger han.

Kent Petersen fortæller, at forbundet nu går til forhandlinger med virksomheden.

»Nu følger vi det sædvanlige program for den slags runder. Målet er at reducere antallet af fyringer, men nu skal vi først have et overblik over situationen,« siger han.

I 2019 solgte Nets sin lukrative konto-til-konto-service til Mastercard for omkring 21,3 mia. kroner. Blandt aktiviteterne var Betalingsservice i Danmark.

Betalingstjenestens ejere og ledende medarbejdere kom i fjor i mediernes søgelys, da dagbladet Børsen kunne afsløre, at omkring 70 Nets-chefer kunne få op til syv mia. kroner i et særligt bonusprogram.

Selv kunne topchef Bo Nilsson score 1,9 mia. kroner, såfremt Nets de kommende år runder en række målsætninger på omsætning, vækst, gæld.

Det afstedkom voldsom kritik fra både erhvervsliv og politikere, der kaldte det ude af proportioner.

Nets er ikke det eneste danske selskab, der tirsdag har meddelt, at man vil skære i antallet af medarbejdere.

Producenten af cementfabrikker FLSmidth reducerer den globale medarbejderstab med omkring 500, hvoraf 80 er tilknyttet hovedkontoret i Valby.

Også MHI Vestas er ifølge TV 2/Fyn gået i gang med at forhandle med fagforeninger om fyringer i Nakskov og på Lindø.