Tre tunge skyer truer det globale opsving

Handelskrigen kan mindske virksomhedernes lyst til investeringer, og det er en af farerne for den globale økonomi, mener Den Internationale Valutafond, IMF.

Med topchef Christine Lagarde i spidsen er Den Internationale Valutafond, IMF, blevet lidt mere bekymret for, i hvilket omfang det globale opsving kan fortsætte. IMF skruer ned for vækstskønnene og forudser, at den globale vækst kun bliver på 3,7 pct. i år og næste år. Det er dog stadig et globalt opsving, mener Danske Bank. Arkivfoto: Peter Foley/AFP  Fold sammen
Læs mere

Tre tunge skyer trækker sig sammen i horisonten og truer det globale opsving, der har kørt i flere år med en pæn vækst. De tre mørke skyer omfatter, at opsvinget er ved at blive træt og lakker mod enden, at den globale handelskrig presser virksomhedernes investeringer, og at lande som Italien og USA fører en alt for løs finanspoltik.

Det tre farer får nu Den Internationale Valutafond, IMF, til at skrue ned for forventningerne til væksten i den globale økonomi. Mere præcist tror IMF på en vækst på 3,7 pct. i den globale økonomi i år og til næste år. For tre måneder siden lød buddet på 3,9 pct.

IMF regner med, at det i år kommer til at gå lidt dårligere i eurozonen og på emerging markets. Modsat er vækstskønnene for USA og Kina nogenlunde uændrede for i år.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen mener, at den globale økonomi på langt sigt kan klare en vækst på omkring 3,5 pct., så en vækst på 3,7 pct. vil han stadig »lige akkurat« betegne som et opsving.

»Det går stadig ganske godt, men IMF skruer ned for blusset. Alle andre steder end i USA har nøgletallene ikke været så gode på det seneste, og det har IMF taget til efterretning. Det er ikke, fordi der er stor tilbagegang i Europa og Kina. Der er fin vækst og nok til at skabe mere beskæftigelse. Men det ser ikke så godt ud som for et halvt år siden. Dengang troede IMF, at opsvinget ville tage til i styrke,« siger Las Olsen.

»Oveni kommer bekymringen for, at handelskrigen kan accellerere. Indtil videre vil handelskrigen ikke ændre på væksten på kort sigt, men handelskrigen kan blive optrappet, og IMF er specielt bekymret for, at den kan ramme virksomhederes lyst til nye investeringer,« siger Las Olsen.

Eksporten i modvind

I forbindelse med rapporten har IMF set mere præcist på, hvordan handelskrigen kan komme til at ramme den globale økonomi. For Europas vedkommende er det i første omgang ikke det helt store problem. Derimod vil den kinesiske økonomi blive ramt. Derfor har IMF nedjusteret vækstskønnet for Kina med 0,2 procentpoint til 6,2 pct. for næste år,

Hvis den amerikanske præsident, Donald Trump, som ventet lægger told på al kinesisk eksport til USA, kan handelskrigen give samlet tab i Kinas BNP på helt op til 1,6 procentpoint.

Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen

»Alle andre steder end i USA har nøgletallene ikke været så gode på det seneste.«


Prognosen fra IMF kom samtidig med, at der kom nye tal for den danske betalingsbalance. De viste, at vores eksport fortsat har det lidt svært. I august faldt den med 1,9 pct. Set over de seneste tre måneder er eksporten dog steget med 4,1 pct. Men det ændrer ikke ved, at den halter, mener chefanalytiker i Dansk Industri Allan Sørensen.

»Eksporten blev ramt af modvind igen i august. Der var ellers fremgang at spore hen over sommeren, men eksporten skuffer endnu en gang, og det har den desværre gjort jævnligt over det seneste halvandet år,« siger Allan Sørensen og påpeger, at den danske økonomi i høj grad står og falder med udviklingen i eksporten. DIs beregninger viser, at 805.000 danske arbejdspladser afhænger af den.

»Vi eksporterer for næsten 1.200 mia. kroner om året, hvilket gør eksporten til den klart største post i dansk økonomi. Rekordmange danske job afhænger af eksporten. Derfor er det afgørende, at der snart kommer mere gang i salget til udlandet. De mange arbejdspladser er spredt ud over hele landet,« siger Allan Sørensen, der fremhæver, at det især er eksporten til landene uden for EU, det har knebet med.