Tre medicinalgiganters fiasko har forsinket vaccineudrulning

Mens en række mindre selskaber har været hurtige til at udvikle vacciner mod coronavirus, har tre store medicinalvirksomheder været langsomme til at komme ud af starthullerne. Det kan forklare den nuværende vaccineknaphed, skriver Financial Times.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL New

Mens mindre selskaber som Moderna og BioNTech har været hurtige til at udvikle vacciner mod covid-19, har det været småt med nyheder fra verdens tre største vaccineproducenter.

GlaxoSmithKline, Merck og Sanofi har en nemlig endnu ikke formået at sende godkendte vacciner ind i kampen mod coronavirus.

Det skriver Financial Times.

Til det britiske medie siger Zain Rizvi, en forsker tilknyttet tænketanken Public Citizen, at den »enorme knaphed« på vacciner rundtomkring i verden i høj grad skyldes, at de tre medicinalgiganter endnu ikke har formået at udvikle godkendte vacciner.

Mens Merck for nylig har valgt helt at droppe at udvikle en vaccine, er franske Sanofi og britiske GlaxoSmithKline på ny gået i gang med de indledende test af deres fælles vaccinekandidat, efter at de i første omgang kom til at lave en doseringsfejl.

Pfizer dominerer nu markedet

GlaxoSmithKline, Merck og Sanofis tilbageholdenhed i udviklingen af vacciner har vendt op og ned på det indbyrdes styrkeforhold mellem verdens vaccineproducenter.

Før coronapandemien var de tre medicinalgiganter sammen med amerikanske Pfizer de altdominerende virksomheder på markedet for vacciner mod influenza, lungebetændelse, hpv og helvedesild.

Blandt de omtalte medicinalgiganter er det dog kun Pfizer, der er lykkedes med at sende en vaccine mod covid-19 på markedet, hvilket er sket i samarbejde med tyske BioNTech. Den nye vaccine vil formentlig tredoble Pfizers vaccinesalg.

Samtidig peger meget også på, at vaccinesalget hos både Moderna og Novavax, der er lige på trapperne med en højeffektiv vaccine, snart vil overstige vaccinesalget hos de tre fodslæbende medicinalgiganter.

Også de billigere vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson vil formentlig generere et større vaccinesalg i år end det, nogle af de hidtil største vaccineproducenter vil kunne præstere, skriver Financial Times.

Vaccinekapløbet har også skabt store forskydninger på aktiemarkedet.

Siden begyndelsen af 2020 er Novavax-aktien steget med mere end 6.400 procent, mens Moderna-aktier er skudt i vejret med 850 procent, ligesom aktiemarkedet har belønnet BioNTech med en kursstigning på mere end 190 procent.

Samtidig er GlaxoSmithKline-, Merck- og Sanofi-aktierne faldet med mellem 13 og 30 procent.