Tottenham scorer det højeste overskud for en fodboldklub nogensinde

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Den engelske fodboldklub Tottenham (Hotsprur FC), som blandt andet har den danske midtbanestjerne, Christian Eriksen, på holdet, kan også bryste sig af at have scoret det højeste overskud for en fodboldklub nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: WILL OLIVER

Godmorgen.

Velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik, hvor vi skal forbi en fodboldklub, der har scoret rekorden som den mest indbringende klub. Vi skal også runde designproducenten Fritz Hansen, hvis vækst halter.

Men vi begynder med historien om bankernes image, som også har set bedre tider:

1
Historisk krise: Danskerne stoler mere på politikere end bankansatte

Hvidvask for milliarder, skattespekulation og svært gennemskuelige produkter. Danskernes tillid til banksektoren er gentagne gange blevet udfordret i de seneste år.

Netop tilliden til vores banker er blevet fremhævet som afgørende af både statsministeren og nationalbankdirektøren, mens toppen af den danske finansverden har erkendt, at sektoren står midt i en alvorlig tillidskrise.

At danskernes tillid til bankerne er på et meget lille sted, understreger en ny undersøgelse fra revisions- og rådgivningskæmpen PwC, hvor et repræsentativt udvalg af danskerne har vurderet tilliden til en række institutioner.

Her ligger politiet og retsvæsenet helt i toppen af tillidsskalaen, mens banksektoren placerer sig bagerst i feltet. Konkret viser undersøgelsen, at banksektoren blot scorer 43 på en skala fra 0-100, hvor 100 er fuld tillid. Til sammenligning ligger politiet på 78, mens skattevæsenet og folketingspolitikere opnår 48. Det skriver Berlingske fredag.

»Det er en meget alvorlig krise – nærmest uden sidestykke. Man må formode, at den er værre for nogle end for andre. Der er ingen tvivl om, at Danske Bank har taget nogle læsterlige klø,« siger Steen Vallentin, lektor i virksomheders sociale ansvar ved Institut for Ledelse og Filosofi på Copenhagen Business School (CBS).

Få et overblik over Danske Banks hvidvaskskandale her.

2
Brugsen, Irma og Kvickly skifter pærer – og sparer strøm svarende til 10.000 familiers elforbrug

Det seneste halvandet år har 700 Kvickly-, Irma-, Brugsen- og Faktabutikker haft besøg af elektrikere, der har udskiftet butikkernes lys med ny energieffektiv LED-belysning.

Mere end 200.000 lyskilder er blevet udskiftet, og der er tale om det hidtil største projekt med LED-udskiftning i dansk detailhandel. Udover en økonomisk gevinst bidrager projektet til Coops ønske om at være en bæredygtig virksomhed, der blandt andet arbejder for klimaforbedringer og til at indfri Coops mål om at bruge 20 pct. mindre energi i 2020.

Manøvren betyder, at Coop fremover sparer 40 mio. kWh strøm om året svarende til 10.000 familiers årlige elforbrug. Samtidig kan de 1,7 millioner danskere, der via et medlemskab i Coop ejer dagligvarekæden, glæde sig over en årlig økonomisk besparelse på 25 millioner kr. Det betyder, at Coops investering i LED-projektet på 60 millioner kr. vil have tjent sig ind på to år, fordi Coop også får omtrent ti mio. kr. i energitilskud fra energiselskaberne.

Læs mere her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Fritz Hansen går tilbage: »Det er lidt trist at se på«

Designproducenten Fritz Hansen, der er kendt for klassikere som Svanen og PK22, er på tilbagegang på trods af forventninger om vækst. Det viser selskabets årsregnskab, som Børsen har fået fingrene i.

Regnskabet viser et fald i omsætningen på to pct. til 619 mio. kr. og en bundlinje, der er faldet 18 pct. til knap 78 mio. kr.

Selskabets økonomidirektør Lars Torp Madsen siger til avisen, at faldet bl.a. skyldes valutatilbagegangen på den japanske yen på 14 pct. og på den amerikanske dollar på 7 pct.

»Vores omsætning i lokal valuta vækster. Men det er stadig et fladt resultat og lidt trist at se på,« siger han.

Ifølge direktøren kan udviklingen i eksporten i møbelindustrien også tage skylden for noget af tilbagegangen.

En konjunkturrapport fra brancheforeningen Træ- og Møbelindustrien viser en god start og slutning på 2018, men en ret markant nedgang hen over sommeren.

4
Tottenham scorer det højeste overskud af en fodboldklub nogensinde

Den engelske fodboldklub Tottenham Hotspur FC, som blandt andet har den danske midtbanestjerne, Christian Eriksen, på holdet, kan også bryste sig af at have scoret det højeste overskud for en fodboldklub nogensinde.

Klubben, der er børsnoteret, leverede i det forskudte regnskabsår 2017/2018 et overskud på 1,2 mia. kr. mod 450,6 mio. kr i samme periode året før. Dermed slår klubben Liverpool, der siden forrige sæson har haft rekorden med et overskud på knap 1,1 mia. kr. Det skriver Financial Times.

»Spurs« leverede en omsætning på 3,3 mia. kr. i perioden på 12 måneder, der også dækker den seneste sæson.

Den rekordhøje omsætning kommer fra salg af spillere, et større salg af billetter til klubbens midlertidige stadion Wembley, samt klubbens succes i Champions League, Europas mest prestigefulde liga.

Tottenham spillede deres første officielle kamp på klubbens nye stadion med plads til 62.000 mennesker, onsdag aften. Et stadion, der skulle have kostet mere end 8,7 mia. kr. at bygge de seneste to år. Det er delvist finansieret af lån fra Goldman Sachs og Bank of America Merrill Lynch.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har udvalgt tre begivenheder, det er værd at rette blikket mod.

  • Når den amerikanske jobrapport for marts fredag bliver offentliggjort, spejder investorerne efter,om der er over eller under 177.000 i nye jobs skabt udenfor landbruget. Februartallene var overraskende svage med en jobskabelse på 20.000 og langt under det forventede. Var det den enlige svale og eftervirkningerne af den amerikanske nedlukning i december/januar?
  • SAS kommer med trafiktal for marts.
  • Det er »dagen efter« for Maersk og »the drilling company of 1972«. Spaltningen var en succes og samlet set blev Maersks aktionærer ca. 4 pct. rigere, da Drilling aktiviteterne havde en børsnoteringspris, som var noget over det fald, som skete i Maersk. Nu melder fremtiden sig. Udfordringen i dag er de samme, som de var i går, og det er stadig vanskeligt bl.a. at tjene tilstrækkelig med penge på containerdrift, så længe raterne er så lave som tilfældet er nu.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder fortsætter fremgangen fredag, hvor nye forlydender om fremskredne handelsforhandlinger mellem USA og Kina konsoliderer ugens fremgang, mens markedsdeltagerne er forsigtige frem mod den amerikanske jobrapport og helligdagslukning i Kina samtidig dæmper volatiliteten.

Nikkei 225 +0,4
Topix +0,3
Hongkongs Hang Seng Lukket
China Shanghai Composite Lukket
China CSI 300 Lukket
Taiwan Taiex Lukket
Sydkoreas Kospi +0,1
Indiens BSE Sensex +0,4
Singapores STI +0,2
Sydney ASX 200 -0,6

Indeksværdi klokken 06.15.

/ritzau/FINANS