Topbosser efterlyser massiv hjælp efter grænselukning: »Hele verden er gået i sort«

Der skal meget hurtigt en ny og meget stor hjælpepakke til erhvervslivet, hvis ikke den seneste udvikling i coronakrisen skal ende i en ren katastrofe for de dansk virksomheder, lyder det fra erhvervstopchefer efter grænselukningen.

 
Overblik: Coronavirus lukker Danmark ned. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervslivet kræver milliardhjælp fra regeringen efter de nye tilttag, hvor de danske grænser mere eller mindre lukker fra lørdag middag og alle unødvendige rejser til udlandet frarådes. De skræmmende nyheder for dansk økonomi er allerede begyndt at tikke ind.

Stor hotelkæde fyrer 350 medarbejdere, og en rejsebranche ryger helt i knæ. Det vil give et rigtigt grimt billede med konkurser og masseafskedigelser i rejsebranchen, hoteller, restauranter og dele af transportbranchen.

Derfor kræver erhvervslivet ny hjælp fra regeringen, og der kommer noget, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag aften.

»Det her betyder nedlukning af al flytrafik, færgetransport og togtrafik. Der er en del pendlere mellem Tyskland og Danmark og Sverige og Danmark. De må forvente længere rejsetid,« siger Mette Frederiksen, der fremhæver, at lukningen af grænsen vil gælde til efter påske.

»Vi vil komme med nye initiativer, der skal hjælpe de danske lønmodtagere og de danske virksomheder, som er i store vanskeligheder,« siger Mette Frederiksen.

Hun kom ikke nærmere ind på, hvad initaitiverne til hjælp til erhvervslivet kan være. Men over for finans.dk og borsen.dk fremhæver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at en model kan være lønkompensation til virksomhederne, hvis de er nødt til at sende deres medarbejdere hjem som følge af coronavirus.

Regeringen har allerede udarbejdet to hjælpepakker til de danske virksomheder, men med den seneste udvikling i coronakrisen skal der meget hurtigt mere til, og de næste greb kan, hvis det eksempelvis bliver lønkompensation, blive en af de rigtige dyre af slagsen.

Specifikt for rejsebranchen og store dele af transportbranchen er situationen nu noget nær en katastrofe med den seneste stramning af rejsevejledningen.

»De skærpede rejsekrav parkerer flyene på jorden. Det betyder nul indtægter til flyselskaber og lufthavne. Det er den mest alvorlige krise for luftfarten nogensinde. Luftfarten står foran en total nedsmeltning. Vi kan ikke klare os, når vi ikke kan flyve og dermed ikke har indtægter,« siger Michael Svane, branchedirektør i DI Transport.

»Luftfarten har akut brug for hjælp, hvis vi skal undgå konkurser, som vil få alvorlige og langvarige konsekvenser for virksomhederne, deres medarbejdere og hele det danske samfund. Luftfartsbranchen får brug for statsgaranterede lån. Og vi skal have fundet løsninger for de mange medarbejdere, der skal have løn, indtil krisen er drevet over,« siger Michael Svane.

Vigtigt redskab

Med lukningen af grænsen og den nye rejsevejledning er rejsebranchen og dele af transportbranchen nogle af de dele af erhvervslivet, der er hårdest ramt. Men det gælder også hoteller og restauranter, hvor det er akut. Derfor fremhæver store dele af erhvervslivet i lighed med DI Transport, at et af de vigtige redskaber i en ny hjælpepakke skal være en model med lønkompensation til virksomheder, der er nødt til at sende deres medarbejdere hjem på grund af coronavirus.

Men det er langtfra kun rejseselskaber og lignende, der er ved at komme i akut nød. Derfor fremhæver erhvervslivet over en bred kam, at der en brug for en ordning med lønkompensation til virksomhederne.

Derved kan virksomhederne få bragt omkostningerne ned, og de kan undgå at fyre folk i en tid, hvor der ikke er nogen kunder på grund af coronavirus. Sådan lyder det nu fra store dele af det danske erhvervsliv i form af blandt andet Dansk Erhverv og Dansk Industri, DI.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv

»Hele verden er gået i sort. Vi har ikke nogen rejsende, og der kommer ikke nogen turister. Hotellerne og rejsebranchen er lagt ned og oplever en omsætningsnedgang på op til 90 procent.«


Hos Dansk Erhverv er rigtigt mange af medlemmerne i store problemer.

»Hele verden er gået i sort. Vi har ikke nogen rejsende, og der kommer ikke nogen turister. Hotellerne og rejsebranchen er lagt ned og oplever en omsætningsnedgang på op til 90 procent. Der er ikke udsigt til, at det bliver bedre i de kommende uger. Derfor foreslår vi lønkompensation til virksomheder, som er nødt til at sende deres folk hjem,« siger adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

»Det skal gælde for alle virksomheder, men de skal kunne dokumentere, at det er på grund af coronavirus, at de skal sende folk hjem, og det skal kun gælde for en begrænset periode. Hvis vi efter coronakrisen kommer ind i en lavkonjunktur, er det en anden sag,« siger Brian Mikkelsen.

Han erkender, at det meget nemt kan ende med at blive det dyreste af de kriseberedskaber, som regeringen hidtil har introduceret.

»Det her vil blive rigtigt dyrt. Det er den store milliardcheck, der skal frem, men alternativet er, at virksomhederne kommer til at fyre tusindvis af medarbejdere, og der kommer masser af konkurser i de kommende uger. Det er meget værre. Det vil være vanvittigt for det danske samfund, hvis vi skal opleve det,« siger Brian Mikkelsen.

Permanent tab

Det er hotelkæden BC Hospitality Group, der fredag annoncerede, at kæden fyrer 350 medarbejdere som følge af coronavirus. Samtidig har Dansk Erhverv og 3F indgået en aftale om, at medarbejdere i hotel- og restaurantvirksomheder kan sende medarbejderne hjem uden løn. Aftalen gælder ifølge Dansk Erhverv frem til  29. marts.

Hos Dansk Inudstri, DI, påpeger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, at flere og flere danske virksomheder står i en ekstremt vanskelig situation med voldsomme tab af omsætning, men stadig med høje lønudgifter.

»Det giver risiko for fyringer og endda konkurs med permanent tab af arbejdspladser til følge. Derfor har vi længe været i tæt dialog med regeringen og Folketinget om en ordning med lønkompensation for medarbejdere, som sendes hjem på grund af mangel på arbejde,« siger Lars Sandahl Sørensen.

»Ikke blot for at holde hånden under danske virksomheder, men også for at holde hånden under danske arbejdspladser, dansk økonomi og vores samfund. Selvfølgelig vil sådan en ordning koste penge for staten – men alternativet er meget, meget dyrere,« siger han videre.

Meget drastisk tiltag

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen kalder det et meget drastisk tiltag, der ikke er set før, hvis regeringen går ind og laver en ordning med lønkompensation til virksomheder, der sender medarbejdere hjem.

»Men jeg er derhenne, hvor jeg mener, at man godt kan gøre noget i den stil. Hvis man kan gøre det på en måde, hvor virksomhederne kan dokumentere, at det skyldes coronavirus, og arbejdspladserne skal bevares,« siger Helge J. Pedersen.

»Samtidig skal man sikre, at hvis du har en virksomhed og står til at skulle fyre nogle folk på grund af coronavirus, så er det afgørende, at man skal vise, at pengene ikke bare går til ejeren, men det er løn til medarbejderne. Der vil være en kontrolindsats i det,« siger Helge J. Pedersen.