Tilliden til den globale økonomi har ramt »et lavpunkt« hos danske topchefer

Danske topchefers forventninger til verdensøkonomien er falmet kraftigt det seneste år, viser PwCs årlige CEO Survey. Mange topchefer tror dog fortsat på fremgang i egen virksomhed.

Topchefer for mange af verdens største virksomheder samles i denne uge til World Economic Forum i den schweiziske bjergby Davos. Mange af topcheferne har sløje forvetninger til væksten i verdensøkonomien, viser PwCs årlige CEO Survey. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpic

For to år siden var optimismen blandt verdens mægtigste topchefer næsten uhørt høj. Verdensøkonomien var på vej frem, og alt tegnede lyst.

I dag er en stor del af optimismen forduftet, og for andet år i træk er topchefernes forventninger til verdensøkonomien faldet markant. Det viser revisions- og konsulenthuset PwCs årlige CEO Survey, der er offentliggjort mandag aften i forbindelse med World Economic Forum i Davos.

Ifølge PwCs undersøgelse er andelen af globale topledere, der forventer yderligere vækst i verdensøkonomien i de kommende 12 måneder, faldet fra 42 procent i 2019 til 22 procent i år.

»Der er ingen tvivl om, at troen på den globale økonomi er udfordret i øjeblikket. Tysk økonomi viser fortsat svaghedstegn og læner sig op ad en faretruende recession, og på trods af lavere renter og en bedring i handelskrigen mellem USA og Kina er der fortsat geopolitisk uro med blandt andet Brexit, hvor store knaster stadig udestår,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, seniorpartner og adm. direktør i PwC.

Tysk vækstafmatning sætter spor

Knap 1.600 topledere – eller CEOs, som det hedder på nudansk – fra hele verden har deltaget i PwCs undersøgelse. Fra Danmark har 74 topledere deltaget, og blandt dem er humøret heller ikke så højt, som det har været tidligere.

Faktisk er det blandt de danske topledere blot fem procent, der forventer yderligere vækst i verdensøkonomien i 2020. Det er et markant fald fra sidste år, hvor 32 procent forventende fremgang, og milevidt fra niveauet i 2018, hvor optimismen var tårnhøj, og hele 65 procent forventede yderligere vækst i verdensøkonomien.

»På mange måder har troen på den globale økonomi nået et lavpunkt hos de danske topledere. Det hænger blandt andet sammen med situationen i Tyskland, der historisk er vores største eksportmarked. Hvis tysk økonomi bliver låst fast i en recession, vil det få konsekvenser for dansk økonomi i form af lavere eksportvækst og jobtab,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

PwCs undersøgelse kommer samtidig med, at Den Internationale Valutafond (IMF) netop har offentliggjort en ny prognose, hvor organisationens forventninger til væksten i verdensøkonomien i år og næste år er blevet nedjusteret.

Tro på egen virksomhed er intakt

På trods af de sløje forventninger til verdensøkonomien tror mange topchefer dog fortsat på fremgang i egen virksomhed. I 2020 forventer 82 procent af de danske topledere i nogen eller i høj grad vækst i egen virksomhed i de kommende 12 måneder. Det er et mindre fald fra sidste år, hvor 89 procent af topcheferne forventede vækst i egen virksomhed.

De danske topchefer er dog langtfra så skråsikre, som de har været tidligere. Hvor det sidste år var 49 procent af topcheferne, der »i høj grad« forventede fremgang i egen virksomhed, er det nu kun 20 procent, der så sikkert tør spå om fremgang i det kommende måneder.

Svarene fra PWC CEO Survey stemmer overens med de seneste svar fra Berlingskes Toplederpanel, der fire gange om året lodder stemningen hos topcheferne i Danmarks største virksomheder.

I den seneste rundspørge til Toplederpanelet, der blev gennemført i begyndelsen af december, var der en lille stigning i andelen af topchefer, der havde et optimistisk syn på fremtiden. Optimismen er dog fortsat markant lavere end ved udgangen af 2017, hvor topcheferne havde en nærmest urokkelig tro på fremtiden.

Den dalende optimisme har også givet udslag i lavere forventninger til investeringsniveauet. Samtidig er topcheferne blevet mere påpasselige med at ansætte nye medarbejdere.

I den seneste rundspørge til Berlingskes Toplederpanel var det således 25 procent af de 188 deltagende topchefer, der forventede, at antallet af ansatte i Danmark vil falde i de kommende tre måneder. Kun lidt flere – 26 procent – forventede et stigende antal ansatte.

Ved indgangen til 2018 var det kun ni procent, der forventede færre ansatte, mens 34 procent forventede at byde velkommen til flere nye medarbejdere.